Umami muualla Facebook

Julkaistu 8. 3. 2010 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Kuuntele Jamie Oliverin ruokapuhe

Jamie Oliver on meille tuttu iloinen ja vauhdikas kokki televisiosta. Hän on lukuisten herkullisten ruokaohjelmiensa karismaattinen tähti ja keittokirjojen tekijä.

Jamie on myös hyvän tuoreen ruokakulttuurin ja lähiruoan väsymätön puolestapuhuja. Eikä hän ole tyytynyt pelkkään reseptitehtailuun. Jamie on omassa maassaan tehnyt valtavasti työtä mm. kouluruoan parantamiseksi ja onnistunutkin siinä. Suomessakin nähdyssä tv-sarjassa näimme, miten työlästä huonojen ruokatapojen muuttaminen paremmaksi voi olla. Lapset itkivät kun eivät enää saaneet syödäkseen pelkkiä ranskanperunoita ja kananugetteja. Monet yökkäsivät, kun ensimmäistä kertaa panivat suuhunsa tuoreen vihanneksen palan. Kouluruoan tekijät eivät halunneet muuttaa tuttuja toimintatapojaan hekään. Kaavoihinsa kangistuneet emännät eivät olisi halunneet opiskella uutta. Lopputulos oli kuitenkin huikaiseva, Jamie onnistui vaikuttamaan uuden kouluruokalain syntymiseen Englannissa ja tuomaan huolensa ruokakulttuurin romahtamisesta julki.

Tarmoa riittää. Nyt hän on lähtenyt valistamaan amerikkalaisia. Kuuntele Jamien mahtava puhe, siinä on paljon ajattelemisen aihetta meillekin. Kuinka oikeassa hän onkaan. Tämän jälkeen koulujen kasvisruokapäivä tuntuu entistä tärkeämmältä päivältä.

Jamie toteaa, että omat lapsemme elävät paljon lyhyemmän elämän kuin vanhempansa. Kodin, koulun, elintarviketeollisuuden ja ravintoloiden pitäisi lähteä yhdessä rakentamaan ruokakulttuuria terveellisemmäksi. Jamien tavoitteena on, että jokainen lapsi osaisi valmistaa 10 ruokalajia tuoreista raaka-aineista lopettaessaan koulun.

Katso Jamien puhe:
Jamie Oliver’s TED Prize wish: Teach every child about food
http://www.ted.com/talks/jamie_oliver.html

Jamien kuva alkuperäisessä yhteydessään sivulla: www.blisstree.com/…/


Aiheet: , , , , ,

Kirjoita kommentti