Umami muualla Facebook

Julkaistu 28. 12. 2018 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Laatua pöytään ja tuliaiseksi

Samppanja on nostanut vuosi vuodelta suosiotaan monipuolisuutensa vuoksi. Laadukkaalla samppanjalla on aina paikka aperitiivina, ruokaherkkujen seuralaisena, maljana, lahjana ja tuliaisena.

Punaisesta poikkiraidasta tunnettu G.H. Mumm Cordon Rouge -samppanjan pullo ja pakkaus ovat saaneet uudistetun asun tuomaan entistä paremmin esiin hienostuneen klassikkosamppanjan luonnetta. Samppanjatalon vuosikerrattomassa samppanjassa vallitsee raikkauden ja täyteläisyyden välillä optimaalinen tasapaino, jota matala sokeripitoisuus täydentää.

Uuden vuoden ikimuistoisiin ja erityisiin hetkiin sopii Perrier-Jouët Belle Epoque 2011 -samppanja, joka täyttää lasit elegantin samppanjan raikkaudella, keveydellä ja maulla. Hienostuneen, vuonna 1902 suunnitellun samppanjan pullo on kuin taideteos.

 

G.H. Mumm Cordon Rouge juhlistaa seurustelua

G.H. Mumm -samppanjatalon tunnetuin juoma Cordon Rouge hurmaa vuodesta toiseen. Klassikkosamppanja on puettu nyt tyylikkään tummaan, arvokkuutta viestivään pulloon ja lahjapakkaukseen.

G.H. Mumm Cordon Rougen valmistukseen tarkkaan valittujen Pinot Noir, Chardonnay ja Pinot Meunier -rypäleiden elementit kietoutuvat pitkään kypsytetyssä klassikossa harmoniseksi kokonaisuudeksi.

‒ Samppanja on mainio valinta seurusteluun ja maljan kohottamiseen, mutta se täydentää myös ruokapöydän makuelämyksiä monipuolisuutensa ansiosta. Se muodostaa hyvän makuparin erityisesti kalaruokien kanssa, sillä sen hapokkuus taittaa kalan rasvaisuutta. Lisäksi täyteläinen juoma sopii nautittavaksi myös äyriäisten, linturuokien sekä juustojen kanssa, vinkkaa Tiina Heusala Pernod Ricard Finlandilta.

Punainen raita kertoo intohimosta

Mumm Cordon Rouge sai vuonna 1875 pulloonsa somisteeksi punaisen nauhan ja myöhemmin poikkiraidan. Pullo- ja pakkausuudistuksen jälkeenkin G.H. Mumm -samppanjapulloja koristaa tämä Ranskan kunnialegioonalta lainattu ikoninen punainen poikkiraita, joka henkii talon intohimoa ja halua panostaa laatuun.

‒ #DareWinCelebrate -slogan kiteyttää samppanjatalon filosofian, joka kannustaa ylittämään rohkeasti itsensä, rikkomaan rajoja ja tietysti juhlistamaan saavutuksia yhdellä maailman parhaista samppanjoista! Punaisen raidan samppanjan magnum-pullot nähdään muun muassa Formula E -palkintokorokkeilla, kertoo Tiina Heusala.

G.H. Mummin valikoimaan kuuluu Cordon Rouge lippulaivan lisäksi myös muita laatusamppanjoita: rosé-samppanja Le Rose, vuosikertasamppanja Le Millésimé, makeampi Le Demi-sec ja ainoastaan Chardonnaysta valmistettu De Cramant. Mumm Cordon Rouge -samppanjaa saa myös magnum-pullossa, joita on Suomessa myynnissä 150 kappaletta.

Mumm Cordon Rouge Brut
G.H. Mumm, AC Champagne, Ranska
Rypäleet: Pinot Meunier, Pinot Noir, Chardonnay,
Väri: kullankeltainen.
Tuoksu: raikas, hennon sitruksinen.
Maku: erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen, omenainen, aprikoosinen, tasapainoinen, raikas.

Koko: 0,75 l, Hinta: 39,99 €, Alkon tuotenumero: 522479

Perrier-Jouët Belle Epoque Brut 2011 ­­– luksussamppanja vuoden 1902 designpullossa

Upea Perrier-Jouët Belle Epoque 2011 -samppanja täyttää lasit erityisinä hetkinä, ja sen herkillä emaloiduilla anemone-kukilla koristeltu legendaarinen pullo juhlistaa myös tunnelmaa.

Perrier-Jouëtin tarina alkoi ranskalaisesta puutarhuripariskunnasta vuonna 1811. Samppanjatalolla on ollut kahden vuosisadan aikana vain seitsemän kellarimestaria, jotka ovat välittäneet uniikin samppanjan salaisuudet seuraajilleen ja vaalineet perustajien henkeä.

Elegantin samppanjan raikkauden, keveyden ja laadun takana on runsas Chardonnayn käyttö ja Cramantin Grand Cru -tarhat. Belle Epoque on Perrier-Jouët samppanjoiden taidonnäyte – kuusi vuotta kypsytetty juoma edustaa talon tyyliä ja persoonallisuutta parhaimmillaan.

‒Tämä luksussamppanja on erinomainen maljajuoma esimerkiksi juhlaviin uudenvuoden hetkiin. Kuivan samppanjan harmoninen aromimaailma on hedelmäinen ja pehmeän mineraalinen. Samppanja sopii mausteisuutensa ja tasapainoisen hapokkuutensa takia myös voimakkaammille herkuille – kuten possulle, vasikalle, riistalinnuille ja mereneläville, Tiina Heusala Pernod Ricard Finlandilta vinkkaa.

Puutarhuripariskunnan perustaman samppanjatalon tyylinäytteet tunnistaa anemoneista. Art-Nouveau lasimestari Emilie Gallé suunnitteli vuonna 1902 upean kukkapullon, joka otettiin uudelleen käyttöönBelle Epoque -samppanjan lanseerauksessa. Pulloa koristavat emaloidut anemonet tekevät juomasta sekä kauniin lahjan sekä että juhlapöydän taideteoksen.

 

 

 

Perrier-Jouët Belle Epoque Brut 2011
Perrier-Jouët, AC Champagne, Ranska, Rypäleet: Chardonnay, Pinot Noir ja Pinot Meunier
Väri: vaaleankeltainen, jossa hieman vihertävyyttä.
Tuoksu:runsas, sitruunaa, persikkaa, päärynää sekä greippiä, aavistus pähkinää ja marsipaania. Maku: Keskitäyteläinen, harmoninen, kehittynyt, suutuntumalta pehmeä, intensiteetiltään syvä. Hedelmäinen ja pehmeän mineraalinen. Pehmeät, silkkiset kuplat. Monivivahteinen ja poikkeuksellisen pitkä jälkimaku.

Koko: 0,75 l, Hinta: 139 €, Alkon tilausvalikoiman tuotenumero: 925877

Tiesitkö tämän samppanjasta ja sen nauttimisesta?

Samppanjan keksijäksi on usein mainittu munkki Dom Perignon – siitä huolimatta, että hän itse asiassa pyrki eroon viinin kuplivuudesta!

Yhden samppanjalaadun tekemiseen saatetaan vertailla aluksi jopa 500 eri viiniä. Valmistuksessa pulloja ”tanssittava” käsityöläinen voi käsitellä kymmeniätuhansia pulloja päivässä.

Yleisimmät samppanjapullojen koot ovat normaali (0,75 l) ja magnum (1,5 l). Muita kokoja on n aina piccolosta (0,1875 l) Nebukadnesariin (15 l).

Samppanjan aromit pääsevät oikeuksiinsa noin kahdeksan asteen lämpötilassa. Ennen tarjoilua samppanjaa jäähdytetään muutaman tunnin ajan jääkaapissa. Puolen tunnin jäähdytyksen voi tehdä pitämällä samppanjaa jäillä ja kylmällä vedellä täytetyssä samppanja-coolerissa.

Pullon korkin lähtönopeus on jopa 80 km/h, joten pullon avaaminen on syytä tehdä varovasti. Kuivattu samppanjapullo suunnataan poispäin ihmisistä 45 asteen kulmassa. Korkkia pidetään peukalolla pakallaan ja samalla kun sen päällä oleva sidelanka aukaistaan. Sen jälkeen otetaan tukeva ote korkista ja kierretään pulloa – ei korkkia. Korkin liikettä hidastetaan niin, että paine työntää sen vähitellen ulos.

0,75 litran peruskoosta riittää kuudesta seitsemään lasiin. Samppanjan kuplat ja maku pääsevät oikeuksiinsa suurikokoisessa tulppaaninmallisessa lasissa.

 

Tiia: Jos samppanjat tuntuvat liian kalliilta juomilta, niitä voi ostaa kimpassa vaikka tuliaiseksi. Näin mahdollisimman moni pääsee nauttimaan suloisista kuplista.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lisätietoja:

pernod-ricard-finland.com

juomavinkki.fi

Pernod Ricard Finland Oy on Suomen alkoholimarkkinoiden toiseksi suurin toimija ja maailman toiseksi suurimman alkoholikonsernin, ranskalaisen Pernod Ricardin omistama tytäryhtiö.

Pernod Ricard Finland Oy vastaa Pernod Ricard Groupin tuotteiden sekä monien muiden kansainvälisesti tunnettujen viinien ja väkevien alkoholituotteiden myynnistä ja markkinoinnista Suomessa. Pernod Ricard Finland on myös laadukkaiden kotimaisten alkoholijuomien valmistaja.

Pernod Ricard Finland Oy on palkittu neljä kertaa suurimman asiakkaansa Alkon parhaana toimittajana.


Aiheet: , , , , , , ,

Kirjoita kommentti