Umami muualla Facebook

Julkaistu 21. 3. 2019 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Lampaan kieltä ja munuaisia

Ystävä kasvattaa lampaita Vihdissä. Sain lampaanpotkien ja paistin lisäksi lampaankieliä sekä munuaisia. Pitihän kokeilla miten tällaisten harvinaisempien herkkujen valmistamisessa onnistuisin.

Lopputuloksesta tuli juhlava ja todella maukas. Suotta karsastamme sisäelimiä, niistä saa edullisesti maittavia aterioita ja uusia makuja vaikka viikonlopun ruokapöytään. Kielet vaativat pitemmän kypsytyksen, maku on todella pehmeää ja keitinliemestä saa mainion kastikkeen. Tällä kertaa tarjosin annoksen kylmänä. Kastikkeen voisi vallan hyvin maustaa vaikka piparjuurella ja kermalla ja tarjota annoksen lämpimänäkin.

Munuaiset kypsyvät nopeasti. Niitä ei kannata keitellä liian pitkän aikaa, jotteivät ne muutu sitkeiksi. Myös maksaa paistaessaan kannattaa olla tarkka, ohuet maksapihvit kypsyvät nopeasti. Ne saavat jäädä sisältä hieman punertaviksi, silloin ne ovat parhaimmillaan.

Naudan kielen voit keittää samalla tavalla kuin lampaankielet. Nahka lähtee hyvin, kun nyljet kielet heti keittämisen jälkeen kuumina. Klassinen kastike on piparjuurella maustettu.

kielet ja munuaiset
Lampaan kieliä ja munuaisia.

Kielet kiehumassa juuresten kanssa.

Keitetyt lampaankielet ja selleri-omenasalaattia

4 lampaankieltä

Keitinliemeen

1 sipuli lohkoina
2 porkkanaa
persiljan varsia
1/2 palsternakkaa
valkopippureita
2 laakerinlehteä
hyvää suolaa

Liemeen

1/2 dl valkoviinietikkaa kastikkeeseen

Huuhtele kielet ja pane ne kylmään veteen kattilaan. Keitä ja kuori vaahtoa pois niin kauan kuin sitä muodostuu. Mausta keitinliemi suolalla, pippurilla laakerinlehdellä ja juures- ja sipulilohkoilla. Keitä kannen alla hiljaisella tulella reilun tunnin verran. Nosta kielet liemestä ja kuori niistä nahka lämpimänä. Leikkaa pitkittäissuunnassa ohuiksi viipaleiksi. Siivilöi liemi ja keitä sitä reilulla lämmöllä kokoon kunnes 1/4 on jäljellä. Mausta liemi etikalla ja kaada kielten päälle. Jätä maustumaan kylmään tunniksi pariksi.

Selleri-omenasalaatti

3 varsisellerin vartta
1 hapokas omena
tuoretta minttua
1 dl ranskankermaa
suolaa, pippuria
sitruunamehua

Leikkaa selleri pieniksi paloiksi ja ryöppää hiehuvassa vedessä, jotta se pehmenee. Huuhtele kylmällä vedellä ja valuta. Leikkaa omena kuutioiksi ja sekoita selleri joukkoon. Lisää joukkoon reilusti hakattua minttua. Sekoita mausteet ranskankermaan ja edelleen salaatin joukkoon.

Lampaanmunuaiset omena-siiderikastikkeessa

8 munuaista
vettä

Muhennokseen

1 sipuli
1 hapokas omena
2 tl maissijauhoja
2 dl siideriä
1 dl lihalientä
(portviiniä)
suolaa, mustapippuria

Halkaise munuaiset ja leikkaa valkoiset osat pois. Liota munuaiset kylmässä vedessä välillä vettä vaihtaen pari tuntia. Valuta kuivaksi. Paista munuaisten puolikkaita pannulla voissa muutamia minuutteja. Lisää joukkoon kuutioitu sipuli ja omena sekä  maissijauho. Kääntele pannulla muutamia minuutteja ja lisää siideri sekä lihaliemi (ja halutessasi tilkka portviiniä). Hauduta muhennosta 15-20 minuuttia ja tarjoa lihaliemessä kypsennetyn täysjyväriisin kanssa.

Umamia elämääsi!


Aiheet: , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti