Umami muualla Facebook

Julkaistu 11. 2. 2018 Teksti Tiia Koskimies, kuvat Tiia Koskimies Yksi kommentti Ruoka ja juoma

Laskiaisen hernekeitto, pannari ja pulla

Tiistait ja torstait ovat perinteisesti olleet hernerokkapäiviä. Tapa juontuu katolisesta uskonnosta. Perjantai oli paastopäivä ja ennen sitä haluttiin syödä tukevammin.

Hernekeitto on perinteinen laskiaisruoka. Ruotsissa keitto keitetään keltaisista herneistä ja nautitaan lämpimän punssin kera. Englannissa keitosta tehdään hyvin sakeaa. Lontoon sakeita sumuja kutsuttiin aikanaan hernerokkasumuksi. Puolustusvoimissa torstai on yhä jokaviikkoinen hernekeitto- ja pannaripäivä. Hernari sopii muulloinkin kuin laskiaisena syötäväksi. Ne, jotka laskeutuvat paastoon pääsiäiseen asti voivat keittää siitä kasvisversion, lisäämällä sipulin ja porkkanoiden määrää. Lisämauksi voi lorauttaa kasvislientä.

Wikipedia kertoo:
Laskiaisen tienoille sijoittuu muinaiseurooppalainen vuodenvaihde, minkä vuoksi siihen on Suomessa liittynyt aikaisemmin runsaasti kansanuskomuksia ja taikoja. Kustaa Vilkuna arvelee kirjassa Vuotuinen ajantieto, että monet suomalaisen laskiaisen menot ovat peräisin ikivanhasta työnjuhlasta, jolloin naiset lopettivat pellavien, hamppujen ja villojen muokkaamisen ja kehräämisen langoiksi. Talonpoikainen ilonpito keskittyi mäenlaskuun. Mäkeä laskettaessa toivottiin tulevalle vuodelle onnea huutamalla ”pitkiä pellavia, hienoja hamppuja ja lautasenkokoisia nauriita”. Suomalaisen laskiaisen perinteistä elävät mäenlaskun ja jääkelkkojen tapaiset huvit. Enää laskiaista ei yhdistetä pellavankasvuun, vaan siinä hyvästellään pimein talvi ja aletaan odottaa kevättä. Laskiaisen perinneruokiin kuuluvat hernekeitto ja laskiaispullat.

Hernekeiton valmistamisessa ei tarvita useita raaka-aineita. Pitkän keittämisen aikana liha ja luut antavat riittävästi makua liemeen. Lisättyä lhalientä ei tarvita. Ohessa kaksi versiota rokasta. Savupotkaa ja luita käyttämällä keitosta tulee todella täyteläisen makuinen. Ideana on, että herneet alkavat heti imeä itseensä hyviä lihan aromeja.

Hernekeitto

Tämä on äitini ohje. Hän ei pitänyt voimakkaasta savun mausta ja hoksasi käyttää luisia porsaankyljyksiä savupotkan asemesta. Hiven savun makua saadaan kuitenkin aidossa leppäsavussa hitaasti kypsyneestä kinkusta, joka lisätään keiton pinnalle vasta tarjoiluvaiheessa. Valitsin kaikkien ruokien raaka-aineiksi täysjyvä- ja luomutuotteet. Miksi emme aina söisi täyspainoisesti ja käyttäisi mahdollisimman hyviä ja aitoja raaka-aineita?

1 pussillinen luomuherneitä
1 iso luomusipuli
2 luomuporkkanaa
3-4 viljaporsaan kyljystä
vettä
suolaa, pippuria
tuoretta meiramia tai minttua
200 g palvikinkkukuutioita

Pane herneet yöksi likoon kattilaan. Kuori ja leikkaa sipuli sekä porkkanat paloiksi. Nosta kattila liedelle liotusliemineen ja lisää kylmää vettä noin 5 cm yli herneiden pinnan. Huuhtele porsaankyljykset ja lisää joukkoon porkkanan ja sipulin kanssa. Aloita keittäminen. Anna keiton kiehua alhaisella lämmöllä 2-3 tuntia. Nosta kyljykset ja poista kaikki luut keitosta sekä kyljysten mahdollinen irronnut rasvareunus. Pilko lihat ja pane takasin keittoon. Mausta keitto hyvällä suolalla ja pippurilla ja kiehauta. Kuutioi palvikinkku ja hienonna yrtit. Kääntele ne kuuman keiton joukkoon juuri ennen tarjoilua.

Pssst! Purkkikeitto on mainio hätävara. Voit tuunata sitä halutessasi. Lisää joukkoon 1. Kaltattuja tomaattikuutioita 2. Palvikinkkukuutioita tai rapeaksi paistettuja pekonikuutioita. 3. Sinappia. 4. Keitä hernekeittopurkin sisältö purkilliseen maitoa. 5. Sipulin ystävät voivat lisätä sipulia ja valkosipulia. Onko sinulla joku oma hyvä tuunausvinkki? Kirjoita kommenteihin ja kerro meille muillekin.

Hernekeitto savuluista ja potkasta

Keitä keitto mieluiten 10 l: kattilassa, jotta on tilaa työskennellä.
Liota herneitä yön yli kattilassa kuten edellä. Nosta kattila tulelle. Katso, että vesi peittää herneet. Lisää joukkoon yksi sipuli ja pari porkkanaa viipaloituna. Osta kauppiaalta kokonainen savupotka ja/ tai savuluita sekä lihaisa lapapala. Upota lihat herneiden joukkoon. Mausta seos maustepippureilla (noin 10 kpl) sekä parilla laakerinlehellä. Keitä hiljaisella tulella noin 2-3 tuntia. Nosta lihat ja luut liemestä. Poista luut, rasvat, kamara, jos sitä on sekä kalvot. Leikkaa liha pienemmiksi paloiksi. Pane lihat takaisin kattilaan ja kuumenna. Mausta suolalla. Keitto vain paranee lämmityskertojen myötä. Valkosipulin ystävät lisäävät muutaman kynnen joukkoon jo keittämisen alkuvaiheessa.

Tämä on aivan taivaallisen hyvä hermekeitto!

Pannukakku

Voiko pannukakku mennä pannukakuksi? Kyllä voi! En ole pannaria pitkään aikaan paistanut, joten panin ajatuksissani teelusikallisen leivinjauhetta taikinaan. Sotkin myös keskenään leivin- ja voipaperin. Säikähdin kun kurkistin uuniin. Taikina oli turpoillut jättimäisiksi kohoileviksi pallukoiksi. Silloin muistin, mitä sanonta ”litteä kuin pannukakku tarkoittaa”. Huvitti. Leivinjauhe myös maistui ikävästi paistoksessa. Pannari ei myöskään lähtenyt irti voipaperista. Roskiin meni. Toisella yrittämällä pannarista tuli todella makoisa. Käytä halutessasi taikinaan täysjyvävehnää tai spelttiä ravintoarvon lisäämiseksi.

4 luomumunaa
1 l luomumaitoa
2 dl luomukermaviiliä tai kermaa
1 tl suolaa
3 rkl sokeria
4- 5 dl täysjyvävehnäjauhoja tai spelttiä
1 rkl kardemummaa

Vatkaa munien rakenne rikki, lisää maito ja kermaviili. Mausta suolalla ja sokeriripauksella. Vatkaa joukkoon vehnäjauhot 1 dl kerrallaan, jotta saat tasaisen lettutaikinan vahvuisen taikinan. Kaada taikina voidellun leivinpaperin päälle uunipellille. Ripottele pinnalle kardemummaa. Paista pannukakkua 200-asteisessa uunissa reilu puoli tuntia. Pinta saa ruskistua ja saada reilusti väriä, silloin myös sisus on kypsä. Tarjoa pannukakkua mansikka- tai vadelmahillon ja kermavaahdon kera.

Laskiaispullat

(käytä luomutuotteita)

3 dl maitoa
2 munaa
1/2 pakettia hiivaa
1 tl suolaa
2 tl kardemummaa
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
noin 7 dl spelttijauhoja
100 g voita
puolukkasokeria tai raesokeria

Täyte

2 dl maitorahkaa
2 tl vaniljasokeria
1/2-1 dl sokeria
2 dl puolukoita tai hilloa maun mukaan

Erottele munat. Pane keltuaiset omaan kuppiinsa ja kelmu päälle, etteivät ne kuivu. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja vatkaa valkuaisten joukkoon. Liuota joukkoon murennettu hiiva ja lisää joukkoon sokeri, suola, kardemumma ja vaniljasokeri edelleen reilusti vatkaten, jotta taikina saa ilmaa. Lisää myös jauhoja vatkaten, niin kauan kuin voit vispilää käyttää. Siirry sitten alustamaan käsin. Lisää joukkoon sulatettu voi alustamisen loppuvaiheessa. Lisää jauhoja niin paljon, että saat kulhon reunoista ja käsistä hyvin irtoavan napakan taikinan. Pane taikina liinan alle nousemaan vedottomaan paikkaan 40 minuutiksi. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja muotoile se kahdeksi pitkäksi pötkyläksi. Leikkaa pötkylät edelleen noin 60-70 gramman paloiksi ja pyörittele pulliksi. Kohota pullia pellillä leivinliinan alla 30-40 minuuttia. Voitele keltuaisilla ja ripottele pinnalle puolukkasokeria tai raesokeria ja mantelilastuja. Paista pullia 225-asteisessa uunissa 10-12 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea. Jäähdytä pullat ja leikkaa ”hattu” irti. Mausta rahka täytettä varten sokerilla ja vaniljasokerilla. Levitä täytettä pullapohjalle lusikoi pinnalle puolukoita jos tarjoilet pullat heti täyttämisen jälkeen. Jos tarjoat hieman myöhemmin sekoita puolukat rahkan joukkoon, etteivät ne valu.
Pssst!
1. Täytteeseen voit käyttää myös tavalliseen tapaan joko kermavaahtoa ja vadelma- tai muuta hilloa tai mantelimassaa ja kermavaahtoa.

2. Puolukkasokeri on kuivatuista puolukoista ja luomusokerista jauhettu seos. Sitä valmistaa mm. Tertin kartano. Tietoa kartanon palveluista ja verkkokaupan herkuista osoitteessa www.tertinkartano.fi


Aiheet: , , , , , , , , , , , , , , ,

Yksi kommentti

  1. todella mukavia reseptejä

    todella mukavia reseptejä

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    jadessan

    13. 9. 2009 20.55

Kirjoita kommentti