Umami muualla Facebook

Julkaistu 5. 3. 2019 Teksti Tiia Koskimies Yksi kommentti Ruoka ja juoma

Laskiaisrokkaa, Ahvenanmaan pannukakkua ja herkkupullia

Laskiaisen vietto on saanut vaikutteita katolisesta kirkosta. Perinteisesti tuolloin on laskeuduttu seitsemäksi viikoksi paastoon ennen pääsiäistä. Sana laskiainen voi myös tarkoittaa laskemista, eli lasketaan päiviä pääsiäiseen.

Liharuoat, munat, voit ja kermat jätetään toviksi pois ruokavaliosta. Ortodoksit käyttävätkin lihan asemasta paljon sieniä paastoruoissaan. Paasto tarkoittaa myös henkistä paastoamista sekä omien addiktioiden tarkkailua. Tähän vuodenaikaan asettuva paastonaika soveltuu elimistölle oikeastaan paremmin kuin ankara kurinpito ”tipattomine tammikuineen” heti joulun jälkeen. Kevättä kohti on helpompi keventää.

Hernerokka on Suomessa perinteinen torstaipäivän ruoka ja talkooruoka. Huolella valmistettuna se onkin mitä herkullisinta arkiruokaa. Sitä on vaikea valmistaa vähän kerrallaan, joten kannattaa valmistaa iso annos ja pakastaa osa kiireisten päivien iloksi.

Hernerokka

1/2 kg kuivia herneitä
reilu 1/2 kg savupotkaa
1 iso sipuli
(2-3 valkosipulinkynttä)
1 porkkana
(1 luomu-kasvisliemikuutio)
2 laakerinlehteä
suolaa, pippuria
2 dl kuohukermaa

Kaada herneet 10 l kattilaan ja vettä niin paljon, että herneet reilusti peittyvät. Noin 10 cm yli herneiden pinnan. Jätä herneet likoamaan ja turpoamaan yön ajaksi, vähintään 4 tuntia. Pilko sipulit ja kuori ja raasta porkkana. Pane kaikki aineet herneiden joukkoon. Savupotkasta tulee liemeen hyvä maku, mutta voit vielä vahvistaa sitä yhdellä kuutiolla halutessasi. Keitä rokkaa hiljaisella tulella vähintään kaksi, mielellään kolme tuntia. Nosta potkapalat liemestä, irrota niistä luut ja nahkat ja pilko lihaosa takaisin kattilaan. Juhlarokkaan lisätään vielä 2 dl kuohukermaa juuri ennen tarjoilua. Tarkista suola. Jos rokka on liian paksua, ohenna kiehuvalla vedellä.


Ahvenanmaan pannukakusta on kaksi perinteistä versiota; Länsi-Ahvenanmaalla se valmistetaan tavallisesti mannapuuroon, idässä taas riisipuuroon.

Ahvenanmaan pannukakku

1 l maitoa
¾ kkp riisi- tai mannaryyniä
¾ kkp vehnäjauhoja
2 munaa
½ kkp sokeria
½ tl suolaa
kardemummaa

Keitä riisi- tai mannaryyneistä puuro. Vatkaa munat ja sokeri ja lisää puuroon. Sekoita mukaan jauhot, suola ja kardemumma ja lisää maitoa, jos taikina tuntuu liian paksulta. Paista pannukakku voidellussa uunivuoassa melko kuumassa uunissa.

Tässä toinen vanhaa resepti, joka tehdään riisipuuroon. Tämän pohjalta leivottua pannaria käytiin maarianhaminalaisessa kahvilassa syömässä pitkienkin matkojen takaa.

Maarianhaminalainen pannukakku

6 munaa
1 kkp sokeria
2 kkp vehnäjauhoja
5 kkp riisipuuroa (jäähtynyttä)
3 tl kardemummaa
n. 1 l maitoa
2 tl suolaa

Luumuhillo

1 pussillinen kivettömiä luumuja
vettä
1/2 dl sokeria
sitruunamehua

Sekoita munat ja sokeri, vatkaa hieman. Lisää seos puuroon, lisää sitten jauhot, kardemumma ja suola. Lisää vielä maito ja sekoita kaikki ainekset hyvin. Kaada seos voideltuun uunipannuun ja paista 220 asteessa n. 25 minuuttia. Keitä luumuista hillo ja soseuta sauvasekoittimella. Tarjoa pannaria hillon ja vaahdotetun kerman kera. Ahvenanmaalla hillo valmistetaan tietystä luumulajikkeesta ja sitä kutsutaan nimellä ”sviskonmos”.

Herkkupullat

3 dl maitoa
2 munaa
1/2 pakettia hiivaa
1 tl suolaa
2 tl kardemummaa
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
noin 7 dl spelttijauhoja
100 g voita

Pinnalle

raesokeria ja mantelilastuja

Täyte

1 prk (200 g) vaniljarahkaa
noin 1 dl hilloa maun mukaan

Erottele munat. Pane keltuaiset pullien voitelua varten omaan kuppiinsa ja kelmu päälle, etteivät ne kuivu. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja vatkaa valkuaisten joukkoon. Liuota joukkoon murennettu hiiva ja lisää joukkoon suola, kardemumma, sokeri ja vaniljasokeri edelleen reilusti vatkaten, jotta taikina saa ilmaa. Lisää myös jauhoja vatkaten, niin kauan kuin voit vispilää käyttää. Siirry sitten alustamaan käsin. Lisää joukkoon sulatettu voi alustamisen loppuvaiheessa. Lisää jauhoja niin paljon, että saat kulhon reunoista ja käsistä hyvin irtoavan napakan taikinan. Pane taikina liinan alle nousemaan vedottomaan paikkaan 40 minuutiksi. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja muotoile se kahdeksi pitkäksi pötkyläksi. Leikkaa pötkylät edelleen noin 60-70 g:n paloiksi ja pyörittele pulliksi. Kohota pullia pellillä leivinliinan alla 30-40 minuuttia. Voitele keltuaisilla ja ripottele pinnalle raesokeria ja mantelilastuja. Paista pullia 225 asteisessa uunissa 10-12 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea. Jäähdytä pullat ja leikkaa “hatut” irti. Levitä pullien täytteeksi vaniljarahkaa ja hilloa. Tarjoile pullat joko kahvin, kaakaon tai suklaajuoman kanssa (sulata tummaa suklaata kattilassa kuohukerman joukkoon ja lisää vatkaten maitoa joukkoon niin paljon kuin tarvitaan, lisää sokeria tarvittaessa).


Aiheet: , , , , , , , , , ,

Yksi kommentti

  1. Ole hyvä

    Ole hyvä

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Nimetön

    27. 9. 2015 12.29

Kirjoita kommentti