Umami muualla Facebook

Julkaistu 13. 10. 2017 Teksti Tiia Koskimies, kuvat Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Leivo viikonlopun aamiaiselle sämpylöitä

Kaikkien, jotka haluavat säästää ruokamenoissa kannattaisi ryhtyä leipomaan leipää, patonkia, sämpylöitä, pullaa, kakkuja jne. kotona! Pitkä sentti säästyy ja tietää mitä syö. Mausteita ja makuja voi kehitellä mielensä mukaan, eikä säilöntäaineita tarvitse käyttää.

Leivonnaiset ovat parhaimmillaan juuri uunista otettuina. Kannattaa leipoa pieni erä kerrallaan. Sämpylät voi toki pakastaa ja kuumentaa jäisinä uunissa, mutta rakenne aina hieman kärsii.

Sämpylöiden leipomiseen menee aikaa kohotuksineen noin 1 1/2 tuntia. Taikinan voi panna kohoamaan heti töistä tultua ja leipoa sämpylät television katselun ja muun iltapuuhastelun lomassa.

Ostin pitkästä aikaa graham-jauhoja. Ne ovat täysjyväisestä vehnästä jauhettuja, hieman karkeampia ja aromikkaampia kuin täysin valkoiseksi kuorittu vehnänjyvä. Sellaisenaan ne ovat liian karkeita leivonnaisiin, joten tavallista vehnäjauhoa tarvitaan hyvän leivontatuloksen saamiseksi.

Graham-kuminasämpylät

2 1/2 dl vettä tai maitoa
1 pussillinen kuivahiivaa (15 g tuoretta)
2 rkl vaahterasiirappia, hunajaa tai siirappia
1 tl suolaa
1 rkl kuminaa
2 dl grahamjauhoja
3-4 dl vehnäjauhoja
1/2 dl öljyä ( tai sulaa voita tai margariinia)

Pinnalle

seesaminsiemeniä

Sekoita kuivahiiva ensin kuiviin aineisiin ja kaada 42 asteisen nesteen joukkoon. Sekoita ja lisää suola, siirappi, öljy ja loput jauhoista. Alusta tasaiseksi kimmoisaksi taikinaksi.Lisää jauhoja vähän kerrassaan, kunnes taikina irtoaa hyvin käsistä ja kulhon reunoista. Kohota vedottomassa paikassa tai liinan alla 45 minuuttia. Leivo ilmakuplat pois ja jaa taikina kahteen osaan. Pyörittele tangoiksi ja leikkaa edelleen paloiksi. Taikinasta tulee noin 15 kpl pienehköjä sämpylöitä. Pyörittele noin 25 cm pitkiä tankoja ja kiepauta taikinanauha löysälle solmulle tai kierteelle. Kohota edelleen 30 minuuttia ja voitele munalla. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista 220 asteisessa uunissa 12-14 minuuttia koosta riippuen.

Tarjoa aamupalalla. Kumina maistuu erityisen hyvältä pehmeiden perusjuustojen kanssa. Tämä on hyvä sämpylä myös hampurilaisiin!

Umamia elämään!

Tiia :)


Aiheet: , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti