Umami muualla Facebook

Julkaistu 4. 10. 2017 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Leivontabuumi jatkuu

Kotona tehdyt leivonnaiset tuoksuvat jopa kolmessa neljästä suomalaiskodista, selviää Meiran teettämästä kyselytutkimuksesta. Vaikka erilaiset ruokavaliot ja -trendit ovatkin yleistyneet, on suomalaisten kotileipurien bravuuri yhä perinteinen pulla. Markkinoiden suosituimman leivontatuotesarjan ilme on uudistunut, ja jatkossakin Meiran leivonta– ja koristelutuotteet tunnistaa iloisen pinkistä värimaailmasta ja Itse tekemällä tulee ihanaa! – tunnuksesta.

Kotona leipominen on suosittua ajanvietettä suomalaiskodeissa: jopa 77 % suomalaisista leipoo vähintään silloin tällöin (1). Vaikka erilaiset ruokavaliot maidottomasta vehnättömään ovatkin nyt pinnalla, on suosituimpien kotileivonnaisten kärki yllättävän perinteinen: pulla, leipä sekä suolaiset piirakat.  Esimerkiksi pullaa kertoo leipovansa useimmiten 40 % Meiran kyselyyn vastanneista.

Perinteiset leivonnaiset eivät näytä olevan katoamassa mihinkään, mutta niiden rinnalle on tullut paljon uutta. Esimerkiksi terveellisyys ruokatrendinä näkyy myös leivonnassa: gluteenittomuus, pähkinät ja siemenet, kasvikset leivonnassa sekä sokerin välttäminen näkyvät monissa suosikkiresepteissä (2), maustamistuotteiden tuoteryhmäpäällikkö Johanna Martikainen Meiralta kertoo.

Itse tehtyä arvostetaan

Kun puhutaan leipomiseen ajavista syistä, ovat perinteiset arvot ovat jossain määrin yhä tiukassa. Lähes puolet suomalaisista haluaa tarjota vieraille mieluummin itse leivottuja kuin kaupasta ostettuja leivonnaisia. Niinkin usealla kuin joka kuudennella omaan leipomisintoon vaikuttaa se, että oma äitikin on aikanaan leiponut.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sain näytteeksi leivinjauhetta, soodaa, vaniljasokeria sekä strösseliä. Innostuin minäkin kaivamaan esille äitini suklaakakun ohjeen. Se on muuten tosi hyvää! Koristelin pinnan strösselillä. Totta on, että jos kotona leivotaan, se periytyy.

Tiian suklaakakku

3 dl maitoa
1 dl sokeria (Siro)
1 dl kaakaota

180 g voita
1 1/2 dl sokeria
3 munaa
2 rkl vaniljasokeria
2 1/2 tl leivinjauhetta
4-5 dl vehnäjauhoja (kakkuihin tarkoitettuja)

Kuorrutus

3 rkl vahvaa kuumaa kahvia
1 1/2 rkl voita
1 1/2 rkl kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
2 1/2 tomusokeria

Strösseliä

Kiehauta maito, sokeri ja kaakao ja jäähdytä. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Riko voivaahdon joukkoon yksi muna kerrallaan ja ripsauta samalla hieman jauhoja, ettei juoksetu. Sekoita joukkoon loput jauhot ja viimeksi jäähtynyt kaakaomaito erä kerrallaan. Paista silikonisessa kakkuvuoassa tai voidellussa rengasvuoassa 170 asteessa noin 1 tunti 10 minuuttia. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä. Valmista kuorrute sekoita kuorrutteen aineet kuumaan kahviin ja levitä kakulle. Ripottele pinnalle strösseliä. Kakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä.

Leivontabuumi on jatkanut nousuaan jo vuosien ajan, mikä näkyy meilläkin tasaisesti kasvavana leivontatuotteiden myyntinä. On ilahduttavaa, miten monessa suomalaiskodissa leivotaan itse: onhan leipominen parhaimmillaan iloista yhdessä tekemistä, ja itse tekemällä saa pöytään juuri sellaisia herkkuja kuin haluaa, Martikainen toteaa.

Laadukkaita tuotteita ja inspiraatiota leivontaan

Meira on pitänyt leivontatuotteissa markkinajohtajan paikkaa niin brändin tunnettuudessa, preferenssissä kuin ostotiheydessäkin jo useiden vuosien ajan. Meira leivontasarjan uusittu ilme on iloisen pinkki, ja tuotteiden nimet on kommunikoitu pakkauksissa selkeästi; näin kiireinenkin kuluttaja löytää kaipaamansa tuotteen helposti hyllystä.

Meira leivontasarjasta löytyy tuotteet niin perinteisille kuin trendejä seuraavillekin leipojille:

Toimme valikoimaamme vastikään esimerkiksi gluteenittomaan leivontaan sopivasta mantelijauheesta suuremman, 200 g pakkauskoon, Martikainen kertoo.

Kotileipureille Meira tuo laadukkaiden ja luotettujen tuotteidensa lisäksi inspiraatiota leivontaan yhteistyössä Kinuskikissa-blogin kanssa. Uusia reseptejä julkaistaan säännöllisesti sekä Kinuskikissan blogissa että Meiran reseptipankissa, meira.fi/leivonta.

1) Meiran kyselytutkimus: Maustaminen ja leivonta suomalaisissa kodeissa 01/2017, N=1000 / M3 Research
2) Makeryn Trendikatsaus 2016

 

Resepti: Kinuskikissan Mustikkamaitoleivokset

17 kpl
Munaton, Gluteeniton vaihtoehto

Pohja:

2 dl Meira mantelijauhetta
2 dl vehnäjauhoja (tai perunajauhoja)
1 dl sokeria
½ dl vettä
2 rkl öljyä

Täyte:

½ dl perunajauhoja
2 ½ rkl sokeria
5 dl täysmaitoa
2 tl Meira vaniljasokeria
2 dl vispikermaa
¾ dl vaniljakreemijauhetta
3 dl (pensas)mustikoita

Sokeroidut mantelilastut:

½ dl sokeria
2 rkl vettä
50 g Meira mantelilastuja

Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Lisää vesi ja öljy. Painele taikina alumiinisten leivosvuokien pohjalle ja reunoille. Jos taikina tarttuu painellessa sormiin, kostuta sormia vedellä. Pistele pohjaan haarukalla reikiä.

Paista pohjia 200 asteessa noin 12 minuuttia. Irrota leivospohjat vuoista.

Yhdistä kattilassa perunajauhot ja sokeri. Lisää maito. Kuumenna liedellä koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli pulpahtaa. Ota liedeltä ja sekoita joukkoon vaniljasokeri. Laita kylmään vesihauteeseen jäähtymään. Sekoittele varsinkin alussa tiheästi, jotta pintaan ei muodostu kalvoa.

Kun kiisseli on jäähtynyt, vaahdota kerma. Sekoita kermavaahdon joukkoon kiisseli ja vaniljakreemijauhe. Lisää lopuksi mustikat varovasti käännellen. Laita täyte kertakäyttöiseen pursotuspussiin tai pakastuspussiin. Leikkaa päähän aukko. Pursota täytettä reiluksi keoksi mantelipohjien päälle.

Nosta leivokset hetkeksi aikaa jääkaappiin, jotta täyte jähmettyy ja pohja pehmenee.

Mittaa sokeri ja vesi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää mantelilastut ja keitä 3 minuuttia. Levitä seos pellille leivinpaperin päälle. Paahda 160 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes lastut ovat saaneet hieman väriä. Murskaa karkeaksi rouheeksi ja ripottele leivosten pinnalle.

Vuodesta 1914 toiminut Meira Oy valmistaa ja markkinoi kahveja, leivonta– ja maustamistuotteita sekä pähkinöitä kuluttajille ja ammattilaisille. Meiran tunnetuimmat kahvimerkit Suomen markkinoilla ovat Kulta Katriina, Saludo, Cafe HIENO ja Reilu kahvi. Yritys on osa italialaista Massimo Zanetti Beverage -konsernia, joka on Euroopan suurimpia kahvialan yrityksiä.  Meira Oy:n liikevaihto vuonna 2016 oli 82,6 milj. euroa ja se työllistää 169 henkilöä. Meiran tuotteet ovat aina luotettava valinta: hyvän makuisia, laadukkaista raaka-aineista valmistettuja, mahdollisimman luonnollisesti ‒ suomalaisin juurin, omalla työllä. Lue lisää: www.meira.fi


Aiheet: , , , ,

Kirjoita kommentti