Umami muualla Facebook

Julkaistu 20. 12. 2018 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Maukasta näkkileipää

Olen aina kuvitellut, että näkkileivän leipominen kotona on tosi vaikeata. Sehän on tosi helppoa! Makuja voi lisäksi säädellä mielensä mukaan. Laadukkaita luomutuotteita käyttämällä myös ravintoarvot ovat kohdallaan.

Vajaassa tunnissa tuli 2 pellillistä rapsahtavaa näkkileipää valmiiksi.

Näkkäritaikinasta voi muotoilla erilaisia leipiä. Perinteisiä suorakaiteita ja pyöreitä muotoja voi tietysti tehdä. Päätin leikata kuvioita piparkakkumuotilla. Piparkakun muotoiset tarjoilen juustopöydässä. Idea kannattaa muistaa jouluna ja käyttää muitakin piparkakkukumuotteja. Hyvä lahjaidea! Pakkaa näkkäripiparit sellofaanipussiin ja vie tuliaisiksi vaikka glögi-iltaan.

Näkkäripiparit

2 dl kylmää vettä
1 tl suolaa
1 tl kuminansiemeniä
1 tl seesaminsiemeniä
2 rkl pellavansiemeniä
2 rkl öljyä
1/2 dl kauraleseitä
noin 5 dl ruisjauhoja

Jauha kuminaa ja fenkolia hienommaksi morttelissa. Sekoita kaikki aineet tasaiseksi kimmoisaksi taikinaksi. Käytä niin paljon jauhoja, että taikina irtoaa hyvin käsistä. Se saa olla melko napakkaa. Kauli jauhotetulla pöydällä mahdollisimman ohueksi levyksi ja leikkaa leiviksi. Kaulimmista helpottaa, jos irrottelet taikinaa leivinpöydästä välillä teräslastalla. Jauhota lasta ja vedä se taikinan alta. Voit sitten siirrellä taikinaa ja jatkaa kaulimista. Näkkärit kuivatetaan 250 asteisessa uunissa noin 6-8 minuuttia, paksuudesta riippuen. Jos ne jäävät sitkeiksi kuivata hieman lisää.


Aiheet: , , ,

Kirjoita kommentti