Umami muualla Facebook

Julkaistu 11. 1. 2016 Teksti Tiia Koskimies, kuvat /kuva Tiia Koskimies 2 kommenttia Ruoka ja juoma

Liha-makaronilaatikko kotiruokien suosikki

Vanha kunnon liha-makaronilaatikko pitää pintansa suomalaisten kotiruokien suosikkina, ja ennen kaikkea se on yksi lasten lemppareista. Se on helppotekoinen ja ruokaisa. Se on kätevää arkiruoka, joka kestää useitakin lämmityskertoja.

Pidän itsekin tästä kotiruoasta varsin paljon. Perinteisenä laatikko on hyvin yksinkertainen ja maku neutraali. Ohje on kuitenkin hyvin joustava ja siitä pystyy kehittämään lukuisia variaatioita. Minusta on myös jokseenkin huvittavaa, että ulkomaalaisten kysyessä tyypillisiä suomalaisia ruokia nousee nimenomaan liha-makaronilaatikko esille. Sehän ei itse asiassa ole kovin suomalainen vaan ehkä pikemminkin jonkinlainen variaatio italialaisesta lasagnesta.

“Makaronit”

Laatikkoon käytettävä makaroni voi olla mitä vain pastaa. Värillistä kierrepastaa, rusetteja, ruis- kaura- ja täysjyväpastaa jne. Makaronin muodon ei välttämättä tarvitse olla perinteinen. Spagettikin käy, jos makaronit ovat unohtuneet kauppaan! Jauhelihaa voi myös vaihdella sika-nautajauhelihasta, paistijauhelihasta jauhettuun tai vaikka hirvijauhelihaan, josta tuleekin mielestäni varsin makuisa laatikko. Lihaseoksen paistamisessa ja maustamisessa on mielestäni koko homman ydin. Lihaseokseen pitää saada kunnolla makua, muuten laatikosta tulee mielenkiinnoton. Maustan jauhelihan vahvasti tomaattipyreellä, yrteillä ja pippurilla. Joskus sekoitan jauhelihan joukkoon tölkillisen tomaatteja, tai pilkon seoksen joukkoon aurinkokuivattuja tomaatteja lisämakua antamaan.

Munamaito

Munamaito hyydyttää laatikon, mutta maidon voi vallan mainiosti korvata lihaliemellä jos maitoa ei siedä. Munamaidon sekaan voi sekoitella myös juustoraastetta, feta-muruja tai parmesaaniraastetta lisämakua antamaan. Ne tuovat suolaisuutta, joten lihaseosta ei kannata silloin maustaa kovin suolaiseksi.

Jotkut pitävät rapeakuorisesta makaronilaatikosta, toiset taas pehmeämmästä. Itse pidän siitä, että pinta on rapea ja rapsahtelee hampaissa. Makaronit täytyy kuitenkin peittää huolellisesti munamaitoon, ettei pinta pääse palamaan. Jos pitää pehmeämpipintaisesta laatikosta, voi pinnalle levittää tuoretomaattiviipaleita kostukkeeksi ennen uuniin panoa. Itse suosin laatikkoa joka hyytyy uunissa kiinteäksi. Valuva munamaito vuoan pohjalla ei ole kiinnostavaa katseltavaa.

Ketsuppi kuuluu makaronilaatikon lisäkkeeksi. Itse pidän melko makeasta Maggin ketsupista tämän ruokalajin kanssa. Chili-ketsupilla saa myös mukavaa potkua. Makaronilaatikko on tavallinen ruoka, mutta esillepanoon kannattaa hieman satsata, silloin siitä tulee gourmet-herkkua.

Liha-makaronilaatikko

200 g makaronia tai pastakuvioita (5 dl)
vettä, suolaa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
öljyä
1/2 kg sika-nautajauhelihaa
3-4 rkl tomaattipyreetä
1 tl Provencen yrttimaustetta
mustapippuria, suolaa, soijakastiketta

Munamaito

2-3 munaa
noin 1 l maitoa
1 dl juustoraastetta
ripaus suolaa

Keitä makaronit puolikypsiksi suolalla maustetussa vedessä ja valuta. Hienonna sipulit ja kuullota öljytilkassa, lisää pieni ripaus suolaa, jotta maut alkavat kehittyä. Lisää joukkoon jauheliha ja paista muruiksi. Lisää joukkoon tomaattipyree ja mausteet ja jatka paistamista vielä hetki. Sekoita jauhelihaseos makaronien joukkoon ja kaada sos voideltuun uunivuokaan. Riko munien rakenne kulhossa, sekoita joukkoon maito ja juustoraaste ja kaada liha-makaroniseoksen päälle. Lisää maitoa jos makaronit eivät peity kunnolla. Ripottele pinnallekin hieman juustoraastetta jos haluat rapean pinnan. Paista laatikkoa 200 asteisessa uunissa noin 40-50 minuuttia. Nauti ketsupin ja maustekurkkujen kanssa.

Munamakaronilaatikko on hyvä lisäke

Munamakaronilaatikko syntyy tietysti pelkistä makroineista ja munamaidosta ilman lihaa. Mausta munamaito vaikka reilusti jollain hyvällä juustolla (esim. sinihome) ja tarjoa laatikkoa kasvis- ja liharuokien lisäkkeenä.

 

 


Aiheet: , , , , , , ,

2 kommenttia

  1. Makaronilaatikko on parasta

    Makaronilaatikko on parasta kotiruokaa, mitä tiedän. Sitä syödään meillä ensimmäisenä päivänä suoraan uunista otettuna ja toisena päivänä se paistetaan paistinpannulla ja syödään :) Mausteilla voi vaihdella makua. Itse käytän nykyään kevytjauhelihaa, rasvatonta maitoa munamaidossa sekä tummia makaroneja. Tulee hyvää :)!

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    titti

    28. 1. 2013 8.04

  2. Jauheliha-makaronilaatikkoa tulee tehtyä

    Jauheliha-makaronilaatikkoa tulee tehtyä 2 kertaa vuodessa enintään,mutta nykyisin tuunaan sen aina jollakin,esim sinihomejuustolla,pekonilla ja erilaisilla makukermoilla.Näin tulee paremman makuista ja jospa siitä vielä saisi lisäkipinän tehtyä useammin kuin ennen.

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Tuli

    9. 3. 2015 13.40

Kirjoita kommentti