Umami muualla Facebook

Julkaistu 6. 10. 2017 Teksti Tiia Koskimies, kuvat /kuva Tiia Koskimies Yksi kommentti Ruoka ja juoma

Lihapata porisemaan

Muhevat lihapadat alkavat taas maistua. Ne ovat hyviä viikonloppuruokia. Raaka-aineiden pilkkomisessa ja hauduttelussa menee oma aikansa, mutta lopputulos on mitä mahtavin. Pataruokaa voi syödä useampankin päivänä, yleensä niiden maku vain paranee uudelleen lämmitettäessä. Sillä välin, kun pata porisee, voi käydä vaikka kävelylenkillä. Aikaa reippaaseen ulkoiluun on parisen tuntia.


 

 

Syksyinen liha-vihannespata

noin 1 kg naudanpaistia suikaleina
voita/öljyä
2 rkl tomaattipyreetä
2 rkl vehnäjauhoja
1 iso palsternakka
4-5 salottisipulia tai 1 iso tavallinen sipuli
3 porkkanaa
1 rkl Provencen yrttimaustetta
3 laakerinlehteä
1/2 dl fondia eli lihaliemitiivistettä
2-3 dl kuivaa valkoviiniä
1/2 l vettä
2 kourallista suppilovahveroita tai muita sieniä
suolaa, pippuria

Lisäksi

perunamuusia
venäläisiä suolakurkkuja

Osta mureaa paistia ja pyydä kauppiasta suikaloimaan se ”stroganoff” suikaleiksi, ei välttämättä kovin ohuiksi. Kuori ja pilko myös vihannekset pienemmiksi paloiksi. Paista huoneenlämpöisiä lihasuikaleita pieni erä kerrallaan pannulla pinnaltaan ruskeaksi. Kaada lihat pataan, lisää joukkoon tomaattipyree ja vehnäjauhot. Jatka paistamista vielä muutama minuutti koko ajan hämmennellen. Lisää joukkoon sitten vihannekset, mausteet ja liemet. Kaada pataan sen verran vettä, että lihat ja vihannekset juuri ja juuri peittyvät. Jätä pata hautumaan alhaiselle lämmölle noin 2 tunniksi. Lisää puhdistetut sienet joukkoon hauduttamisen loppuvaiheessa. Maista suola, lisää suolaa ja pippuria makusi mukaan. Valmista lisäkkeeksi mehevää perunamuusia vaikka vanhanajan Pito-perunasta (tai käytä pakasteperunamuusiainesta). Vatkaa käsivatkaimella joukkoon loraus maitoa ja ruokalusikallinen voita. Tarjoa pataa venäläisten valkosipulilla maustettujen suolakurkkujen tai etikkakurkkujen kera.

Viiniksi sopii ranskalainen Burgundin alueen Pinot Noir -viini.


Aiheet: , , , , , , , , , ,

Yksi kommentti

  1. Hyvältä kuulostaa ja

    Hyvältä kuulostaa ja näyttää. Pataruuat ihania tehdä, kun valmistuvat miltei itsestään ja sillä aikaa ehtii vaikka haravointihommiin :o)

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Pia

    26. 9. 2009 0.20

Kirjoita kommentti