Umami muualla Facebook

Julkaistu 30. 10. 2018 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Lihapullat tomaattikastikkeessa

Kun lihapullia lähtee pyörittelemään, kannattaa tehdä samalla seisomalla reilu satsi. Pullat maistuvat sellaisenaan kylmänäkin pikkunälkään, tai vaikka pitaleivän täytteessä.

Tällä kertaa valmistin pyörykät ruotsalaiseen tapaan, eli käytin leivän/ korppujauhojen sijasta sidosaineena siivilän läpi puserrettua Puikula-perunaa. Korppujauhe tekee mielestäni pullista helposti kuivia. Tämä taikina ei vaadi myöskään kananmunaa.

Puikulaa on myös kuvan perunamuusissa. Se on mielestän ihan paras perunamuusiperuna! On makuasia keittääkö ne kuoripäällisinä ja kuorii vasta sitten, tai kuorii ennen keittämistä. Kuoren alla vitamiinit säilyvät paremmin, valmiiksi kuorituista muusin pyöräyttää nopeammin. Muusia valmistettaessa, ei haittaa vaikka peruna hajoaa. Puikula on tarkka keitettävä. Se saattaa olla kokeiltaessa kova, mutta hurahtaa helposti ylikypsäksi. Tässä perunamuusissa mausteena on maidon lisäksi 2 rkl piparjuurituorejuustoa.

Lihapullat tomaattikastikkeessa

1 iso sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
voita
3 rkl tomaattipyreetä
suolaa ja pippuria
1 dl maitoa
1 keskikokoinen keitetty ja kuorittu Puikula-peruna
1/2 kg sikanauta-jauhelihaa

Kastike

1 sipuli hiennonnettuna
voita tai öljyä paistamiseen
2 rkl tomaattipyreetä
1 tölkki laadukasta säilyketomaattia
1/2 tölkkiä vettä
(1 dl valkoviiniä)
2-3 rkl kasvisfondia (tai 1 kuutio)
1 tl Provencen yrttimaustetta
sokeria, mustapippuria

Valmista lihapullataikina. Kuullota sipuleita voissa ja lisää tomaattipyree. Ripottele päälle hieman suolaa ja pippuria ja jatka kuullottamista niin kauan, kunnes sipulit ovat pehmenneet. Kaada seos kulhoon ja jäähdytä. Aja seos sauvasekoittimella tasaiseksi. Vaivaa joukkoon jauheliha ja lumiperunaraudan, tai siivilän läpi puserrettu peruna. Vaivaa niin kauan, että aineet ovat hyvin sekoittuneet ja taikina kimmoisaa. Pyörittele keskikokoisia lihapullia vedellä kostutetuin käsin leivinpaperin päälle uunipannulle. Paista pullia 200 asteessa noin 15-20 minuuttia koosta riippuen.

Valmista kastike. Kuullota sipulia hetken aikaa voissa. Lisää tomaattipyree ja tölkkitomaatit sekä liemet. Survo tomaatit rikki puuhaarukalla. Anna kastikepohjan kiehua noin 20 minuuttia. Lisää joukkoon esipaistetut lihapullat ja keitä vielä 10 minuuttia.

Tarjoa lihapullakastiketta keitettyjen perunoiden, tai vaikkapa piparjuurituorejuustolla (eaim. Cantadou) maustetun Puikulamuusin kanssa. Yrttimausteena käytin tällä kertaa tuoretta rakuunaa.


Aiheet: , , , , ,

Kirjoita kommentti