Umami muualla Facebook

Julkaistu 5. 12. 2018 Teksti Tiia Koskimies, kuvat Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Lohiperhonen ja parsarisotto

Kaikille ei kinkku maistu, vaan joulupöytään katetaan mieluummin kalaa. Grillattu lohiperhonen, parsarisotto ja punajuurikastike sopii hyvin juhlakauden kala-ateriaksi. Vaikka itsenäisyyspäivän pöytään!

Hauki on perinteinen joulukala saaristossa. Ruotoisuutensa vuoksi siitä kannattaa ehkä mieluiten tehdä mureketta joulupöytään. Klassinen, Marsalkka Mannerheimin suosikki, oli kuha Walewska. Siitä saa juhlavan version käyttämällä haudutetun kuhan kuorrutuskastikkeessa runsaasti äyriäisiä, katkarapua, ravunpyrstöjä ja vaikka hummerinlihaa. Ruokalajin voi valmistaa jo edellisenä päivänä kuorrutusta vaille valmiiksi.

Lohi on myös juhlava kala, kaikkien suosikki erityisesti jouluna niin graavattuna, savustettuna kuin kypsennettynäkin. Tässä annoksessa joulun värit tulevat kauniisti esiin.

Grillattu lohiperhonen, parsa-hernerisotto ja punajuurikastike

4 lohen perhosleikettä
suolaa, valkopippuria
limetin mehua

Parsa-hernerisotto

6 dl kalalientä
1 rkl voita
1 punasipulia
3 dl risottoriisiä
1 dl valkoviiniä
2 dl pakasteherneitä
tuoretta vihreää, tai pakastettua parsaa
2 rkl voita
1 dl parmesaaniraastetta

Kastike

3 punajuurta
1 dl punaviinietikkaa
1 dl punaviiniä
1 rkl siirappia tai hunajaa
suolaa, mustapippuria

Pane lohileikkeet uunivuokaan ja mausta suolalla, pippurilla ja limetinmehulla. Jätä hetkeksi maustumaan. Valmista risotto. Kiehauta ensin kalaliemi. Hienonna sipuli, kuullota sipulia voissa ja lisää joukkoon riisi. Jatka kuullottamista pari minuuttia. Kaada joukkoon valkoviini ja anna sen kokonaan imeytyä riisiin. Lisää kuumaa kalalientä kauhallinen kerrallaan kunnes riisi on kokonaan turvonnut, mutta siinä on vielä aavistus puruvastusta. Lisää joukkoon paloiteltu parsa ja sulatetut herneet ja hauduta vielä 10 minuuttia. Viimeistele risotto voilla ja parmesaanilla aivan lopuksi. Valmista kastike. Kuori ja lohko punajuuret ja keitä kypsäksi etikassa ja viinissä. Soseuta, mausta kastike siirapilla tai hunajalla, suolalla ja pippurilla. Grillaa lohileikkeet kypsäksi grillivastuksen alla, aikaa kuluu noin 5-10 minuuttia pihvien koosta riippuen. Kokoa annos ja tarjoa hieman viilennetyn punaviinin kanssa.

Ohje Jaakko Seppä.


Aiheet: , , , , , ,

Kirjoita kommentti