Umami muualla Facebook

Julkaistu 9. 2. 2012 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Marokon aurinkoa lautasella ja lasissa

Löysin Helsingin Sanomien 9.2.12 numerosta ruokatorstain sivulta oheisen Jari Tervon luumulampaan ohjeen. Vaimonsa Kati Tervo oli ostanut miehelleen joululahjaksi marokkolaisen taginepadan.

Usein käy niin, että tämäntyyppiset keittiöhankinnat unohtuvat kaappiin muutaman kerran käytön jälkeen uutuudenviehätyksen kadottua, mutta Jari Tervo onkin padan avulla innostunut ruoanlaitosta.

Padan mukana oli tullut englanninkielinen ruokaohjekirjanen, josta Tervo oli herkullisen lammaspadan ohjeen poiminut. HS:n ruokatoimitus nimesi sen Jari Tervon luumulampaaksi. En omista tagine pataa, eikä kaikkia raaka-aineita ollut kotona, mutta ohje vaikutti niin herkulliselta ja pataruoka pakkaspäivään sopivalta, että päätin kokeilla sitä. Tässä ohje Hesarista omilla kommenteillani ja tekotavallani höystettynä.

Jari Tervon luumulammas

1-2 rkl oliiviöljyä
20 kuorittua mantelia
2 punasipulia
3 valkoipulinkynttä
peukalon kokoinen pala tuoretta inkivääriä
0,5 g sahramia (yksi annospussillinen)
2 kanelitankoa
1-2 tl korianterinsiemeniä
500 g puhdistettua lampaanlihaa (luista lampaanlapaa 800-900 g)
vettä
12 kivetöntä kuivattua luumua
6 kuivattua aprikoosia
1 luomu-appelsiinin kuori suikaleina
2 rkl juoksevaa hunajaa
merisuolaa
mustapippuria
kourallinen tuoretta korianteria ( tai minttua)

Pilko luumut ja aprikoosit pienemmiksi paloiksi ja pane tunniksi veteen likoamaan. Kuumenna öljy padassa ( tai taginepadassa) ja paahda mantelit siinä kullanruskeiksi. Lisää kuoritut ja suikaloidut sipulit ja valkosipuli ja kuullota jonkin aikaa. Lisää joukkoon kuorittu ja raastettu inkivääri, sahrami, kanelintangot ja murskatut korianterinsiemenet. Lisää joukkoon puhdistettu ja paloiteltu huoneenlämpöinen lampaanliha. Jos liha on kovin luista, huuhtele se ensin kylmässä vedessä, jotta saat luumuruset pois. Kuivaa liha ja lisää palat pannulle paistumaan. Kääntele lihapaloja, jotta kaikki mausteet tarttuvat lihan pintaan. Lisää vettä sen verran, että lihat juuri ja juuri peittyvät. Kuumenna kiehumapisteeseen ja vähennä lämpöä. Hauduta pataa kannen alla noin 1- 1 1/2 tuntia kunnes liha on kypsää ja irtoaa hyvin luista. Lisää liotetut luumut ja aprikoosit sekä appelsiininkuorisuikaleet. Jatka hauduttamista vielä 1/2 tuntia. Liemi saa kiehua reilusti kokoon ja muuttua siirappimaiseksi. Mausta pata lopuksi hunajalla, hyvällä suolalla ja pippurilla. Koristele annos tuoreella korianterilla tai mintulla. Tarjoa hyvän maalaisleivän kanssa.

Padan maku oli mielestäni aivan erinomainen. Hedelmien tuoma makeus taittaa hyvin lampaanlihan rasvaisuutta. Mausteet lämmittivät juuri sopivasti, ehkä inkivääriä olisi voinut olla vielä hiukan enemmän. Kanelin kanssa ei myöskään kannata liioitella, ettei se käänny itseään vastaan. Ehkäpä pieni loraus valkoviiniä olisi tuonut pataan lisää syvyyttä ja hapokkuutta. Tämä pata sopisi hyvin illanistujaisissa tarjottavaksi. Kumppaniksi voisi tarjota vaikka tuota Alkosta saatavaa mielenkiintoista marokkolaista viiniä.

Tietoa Tagine padasta:

Tagine (tai tajine) on sekä pohjoisafrikkalaisen, Marokosta lähtöisin olevan kannellisen savipadan että padassa valmistetun ruoan nimitys. Perinteinen taginepata on kaksiosainen ja valmistettu savesta. Siinä on laakea, matalareunainen alusta ja iso kartiomainen kansi, joka ruoanvalmistuksen yhteydessä toimii kantena. Kannen muoto helpottaa höyrystyneen veden palaamista pataan, joka saa ruoan pysymään mehukkaana ja mureana. Ruoan valmistuttua padan voi kansineen nostaa pöytään tarjoiluastiana.

Emile Henryn laadukkaat taginepadat ovat lasitettuja, ja niillä voi hauduttaa ruokaa liedellä, kaasulla tai uunissa. Taginepadat sopivat erinomaisesti kaikenlaisen lihan, kanan, lampaan, merenantimien ja kasvisten hitaaseen kypsyttämiseen matalassa lämpötilassa.

Halkaisija: 2,6 cm

Tilavuus: 1,5 L

Taginepatoja on saatavilla isoa, 32 cm halkasijaltaan olevaa ja pienempää 26 cm halkaisijaltaan olevaa.

Emile Henryn FLAME -sarjan patoja voi käyttää kaikenlaisessa ruoanlaitossa, perinteisesti tai mikroaaltouunissa. Kaikki FLAME-astiat on helppo puhdistaa ja ne voidaan tarvittaessa pestä astianpesukoneessa. FLAME -sarjan padat tekevät ruoistasi herkullisia, koska niiden hellävarainen kypsyttäminen eivät kuivata ruokia vaan korostavat kaikkia herkullisia makuja.

Emile Henry on ranskalainen laadukkaiden ruoanlaittovälineiden ja patojen valmistaja. Emile Henry uuni- ja tarjoiluastiat kestävät suuretkin lämmönvaihtelut. Uunista pöytään ja pakkasesta mikroon!Konepesun kestäviä. Tuotetakuu 3 vuotta. Uunivuoat, kulhot, kannut, etanapannut, liekinkestävät padat ja pannut sekä kotiin ja ammattikäyttöön.

Mustan padan tiedot

Uutuusviini Domaine El Baraka on ensimmäinen marokkolainen viini Alkon myynnissä. Parhaimmillaan aromikas viini on pohjoisafrikkalaisen ruoan kumppanina.

Tummanpunaisen Domaine El Barakan intensiivisestä ja aromikkaasta tuoksusta voi löytää punaisia marjoja ja aavistuksen mausteisuutta. Maku on täyteläisen notkea ja kokonaisuus on miellyttävän ryhdikäs.

Viini tulee Pohjois-Afrikasta, Marokon Meknèsin laatuviinialueelta. Alkuperäiset viinitarhat rakennettiin korkealle tasanteelle Atlas-vuorten lähelle jo vuonna 1927. Ranskalainen Castel Frèresin viinitalo kunnosti tarhat vuonna 1994. Viinin on tuottanut Les Cépages de Meknès, joka on osa Castel Frèresiä. Tällä hetkellä Castelin omistamia tarhoja on Marokossa yhteensä 1050 hehtaaria ja ne jakautuvat kahdelle tärkeimmälle viininviljelyalueelle, Boulaouaneen ja Meknèsiin.

Kalkkipitoisen maaperän, kostean lämpimän ilman ja Atlantilta puhaltavien viileiden tuulien ansiosta Marokon ilmasto on Pohjois-Afrikan suotuisin viiniviljelyksille. Viinitaimet istutetaan käsin, mutta käytössä on myös viimeisintä tekniikkaa, kuten esimerkiksi tihkukastelu.

Domaine El Baraka tarjoillaan noin 17-18 asteisena. Viini sopii hyvin kumppaniksi esimerkiksi grillatulle naudanlihalle, riistalle ja juustoille. Ehdoton ”must” se on tietysti silloin, kun ruokapöydässä on esimerkiksi couscousta, seesaminsiemenistä jauhettua tahine-tahnaa, tagine-pataa, tai muita marokkolaisia herkkuja.


Aiheet: , , , , , , ,

Kirjoita kommentti