Umami muualla Facebook

Julkaistu 28. 11. 2010 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Mehevä banaanikakku

Käykö usein niin, että banaaneja tulee ostettua likkaa ja osa jää syömättä? Älä heitä niitä pois, ylikypsät banaanit maistuvat mainiolta kakkuun leivottuina.

Markettien röykkiöissä banaanit ovat usein vielä täysin raakoja ja maistuvat saippualle. Olemme kuitenkin tottuneet ostamaan ne sellaisena ja kypsyttelemme niitä sitten kotona. Itse pidän banaaneista, joiden kuoressa on jo jonkin verran mustia laikkuja, silloin ne ovat pehmeitä ja aromaattisia. Reilusti ylikypsä banaani ei kuitenkaan enää sellaisenaan maistu hyvältä, mutta kakkuun sen voi vielä vallan hyvin leipoa. Pakasta kakku vaikka joulun ajan kahvipöydässä tarjottavaksi. Leivo samalla kaksi kakkua ja vie toinen tuliaisiksi tai anna joululahjaksi.

Kuivia kakkuja kannattaa paistaa myös pakastimeen vierasvaraksi, siellä niiden maku tiivistyy. Kuivat kakut ovat parhaimmillaan 2-3 päivää paistamisen jälkeen.

Mehevä banaanikakku

2 ylikypsää banaania
100 g voita
2 dl sokeria
3-4 munaa
4 1/2 dl luomuvehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia
1 dl korintteja (tai rusinoita)
(banaanilikööriä, madeiraa, viskiä…)

Jos haluat korintteihin mehevyyttä tai lisämakua pane ne mehustumaan alkoholitilkkaan ennen käyttöä. Survo banaanit haarukalla. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää voi-sokerivaahdon joukkoon muna kerrallaan koko ajan vatkaten. Ripottele jauhoseosta joukkoon, jotta taikina ei juoksetu. Kääntele lopuksi joukkoon survotut banaanit ja valutetut korintit. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa tunnin verran. Kumoa hieman jäähtynyt kakku rauhoittumaan leivinlaudalle. Voit sivellä kakun pintaan korinttien mehustamiseen käyttämäsi alkoholin.

Lisävinkkejä kuivien kakkujen leipomiseen.

Olen hankkinut silikonisen kakkuvuoan. Ne ovat leivonnassa todella käteviä ja kakut irtoavat niistä takuuvarmasti. Tosin tulee huolehtia siitä, että vuoka on kuiva ennenkuin kakkutaikinan kaataa siihen paistumaan. Kakkujen valmistaminen onnistuu hyvin, kun kaikki raaka-aineet ovat samanlämpöisiä. Kananmunat kannattaa ottaa jo edellisenä päivänä lämpenemään huoneenlämpöisiksi. Vaahdotuksessa kannattaa käyttää malttia. Mitä kuohkeampi rasva-sokerivaahto on, sitä paremmin kakku nousee. Jauhojen lisäämisen jälkeen ei kuitenkaan tarvitse enää vaahdottaa kovin paljon, että kakusta ei tulisi sitkeää, riittää kun aineet ovat hyvin sekoittuneet keskenään.

Onnea kakunleivontaan ja Umamia elämäänne!

Aiheet: , , , ,

Kirjoita kommentti