Umami muualla Facebook

Julkaistu 21. 4. 2017 Teksti Tiia Koskimies, kuvat /kuva Tiia Koskimies Yksi kommentti Ruoka ja juoma

Mestarileipojan korvapuustit

Äitini oli aivan mahtava pullaleipuri. Tämä on hänen ohjeensa, jota noudatan aina kun haluan tehdä oikein hvyää pullaa. Hän otti kaikki raaka-aineet huoneenlämpöön jo leipomista edeltävänä iltana ja nostatti taikinan kahteen kertaan.

Hyvä kotipulla voittaa mennen tullen ”pussipullat”. Ostopullien rakenne saattaa vaihdella taikinaisen sitkeästä, höttöisen keveään. Jos pullaa haluaa syödä, tulee paljon edullisemmaksi valmistaa ne kotona. Mutta mielestäni pulla on juhlaruokaa, jota ei kannata syödä joka päivä. Jos taikinan ravintoarvoa haluaa nostaa, voi käyttää täysjyvävehnäjauhoja ja makeutukseen vaikka hunajaa. Luomutuotteita tietenkin!

Korvapuustit

3 dl täysmaitoa
1/2 pakettia hiivaa (25-30 g)
2 kananmunaa (eroteltuna)
1 1/2 dl sokeria
1/2 tl suolaa
2 rkl tuoretta hienojakoista kardemummaa
2 tl vaniljasokeria (aitoa)
100 g voita
8-9 dl erikoisvehnäjauhoja

Täyte

50 g voita
1/2 dl hienoa sokeria
reilusti kanelia

Voiteluun

keltuaiset

Pinnalle

raesokeria

Pane maito lämpenemään kattilaan. Erottele kananmunat ja pane keltuaiset kelmun alle kippoon odottelemaan voiteluvaihetta ja valkuaiset taikinakulhoon. Kaada päälle kädenlämpöinen maito. Pane voi sulamaan lämpimään maitokattilaan sillä välin kun alustat taikinaa. Murentele maito- ja valkuaisseoksen joukkoon hiiva, lisää sokeri, suola, kardemumma ja vaniljasokeri. Vatkaa joukkoon reilusti ilmaa. Lisää sitten vehnäjauhoja vähän kerrallaan edelleen koko ajan reippaasti vatkaten, kunnes seos on vellimäinen. Jätä pullavelli käymään liinan alle reiluksi puoleksi tunniksi ja jatka sitten alustamista. Lisää jauhoja vähän kerrallaan voimakkasti työstäen. Kaada joukkoon lämmin sula voi ja vaivaa se hyvin taikinaan. Lisää sitten jauhoja edelleen vähän kerrallaan koko ajan vaivaten, kunnes pullataikina irtoaa hyvin kulhon reunoista ja käsistä. Taikinasta saa tulla kohtalaisen napakkaa. Jätä taikina lämpimään paikkaan rauhoittumaan ja kohoamaan. (noin 40-45 min) Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois työlautaa vasten. Leikkaa kahtia ja kauli 30×60 kokoiseksi levyksi.

Voitele levy pehmeällä voilla ja ripottele pinnalle sokeria ja kanelia. Kääri levy rullaksi ja jätä saumapuoli työlautaa vasten. Leikkaa rullasta vinottain paloja, jota ovat leveämmältä puolelta noin 3 cm ja kapeammalta 1 1/2 cm. Nosta palat pystyyn kapea puoli ylöspäin. Paina molemmilla peukaloilla pullan päältä pohjaan asti samalla taikinaa ulospäin venyttäen. Nostele pullat leivinpaperin päälle uunipellille. Kohota pullia liinan alla noin 20-30 minuuttia. Voitele keltuaisilla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista pullia 225 asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia kunnes ne ovat pinnaltaan kauniin ruskeita. Voit vielä viimeistellä pullien ulkonäköä tomusokerilla jos haluat.

Tarjoa perinteisesti kylmän maidon tai kahvin kera. Herkullisia hetkiä.

Mahtavia korvapuusteja tarjoilevat Helsingissä Café Succes Korkeavuorenkadulla ja Café Esplanadi, Pohjoisesplanadilla


Aiheet: , , , , , , , ,

Yksi kommentti

  1. Jos tekis pullaa

    Jos tekis pullaa jo huomenna…

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Pia

    2. 10. 2009 18.57

Kirjoita kommentti