Umami muualla Facebook

Julkaistu 5. 6. 2019 Teksti Tiia Koskimies, kuvat /kuva Tiia Koskimies Kommentit pois päältä artikkelissa Muna-anjovisleipä on vanha klassikko Ruoka ja juoma

Muna-anjovisleipä on vanha klassikko

Tämä voileipä kuuluu ehdottomasti lempivoileipieni joukkoon. Sen raaka-aineet ovat äärimmäisen yksinkertaiset ja maut sopivat hyvin yhteen. Muna-anjovisleipä sopii niin välipalaksi kuin kevyeksi lounaaksi, miksipä ei vaikka teatteri-illan huikopalaksikin kylmän oluen kanssa.

Purjehdimme aikoinaan kesäisin ahkerasti. Puolen päivän maissa alkoi miehistöä hiukoa. Kun sitten nostelin kannelle yhden muna-anjovisleivän toisensa perään, alkoivat taas matkasta rasittuneet ilmeet kirkastua. Keitin munat jo aamulla valmiiksi ja valutin kaloista liemet, etteivät ne merenkäynnissä roiskahdelleet sisätiloihin. Mielestäni tämä leipä pitää koota juuri ennen syömistä, silloin se on parhaimmillaan. Kalan kosteus imeytyy nopeasti kananmuniin. Myös muihin raaka-aineisiin tulee kiinnittää huomiota. Leipä pitää valita huolellisesti.

Muna-anjovisvoileipä

1 viipale pehmeää ruisvuokaleipää annokseen
voita
salaatinlehti tai pari
1 kovaksi keitetty luomukananmuna
tuoretta valkopippuria
3-4 anjovisviipaletta tai 1-2 janssoninfileetä
tillinoksia

Voitele leipäviipale reunoja myöten. Aseta päälle salaatinlehti ja viipaloitu kananmuna. Rouhi pinnalle tuoretta valkopippuria ja asettele anjovisfileet. Koristele tauoreella tillillä. Tarjoa mahdollisimman pian valmistamisen jälkeen.

Vinkki:
Ole huolellinen leivän valinnassa. Mielestäni pussitetut valmiiksi viipaloidut valkoiset leivät, joita käytetään esim. bensa-asemilla eivät sovi lainkaan tähän leipään. Koostumus on pulla- ja taikinamainen eikä anna kunnon vastusta anjovikselle. Toisaalta kovakuorinen tai hyvin tiivis ruisleipäkään ei mielestäni sovi kovin hyvin. Muna-anjovisleipää on miellyttävä syödä haarukalla ja veitsellä, joten kuori ei saa olla liian paksu. Hyppysiini osui kaupassa Perheleipureiden ruisvuokaleipä, joka sopi mielestäni hyvin tähän tarkoitukseen.

Ihan vaan tavallinen Koulunäkki-leipä sopii myös hyvin :)

Nautitaan yksinkertaisista mauista ja klassikoista.

Umamia elämäänne!


Aiheet: , , , , , ,

Kommentteja ei oteta vastaan.