Umami muualla Facebook

Julkaistu 24. 9. 2018 Teksti Tiia Koskimies, kuvat /kuva Tiia Koskimies Yksi kommentti Ruoka ja juoma

Nakkistroganoff – edullista kotiruokaa

Nakit ja muusi on klassinen suomalainen kotiruoka. Stroganoff-nimitys tulee venäläistä alkuperää olevasta kastikeliharuoasta, johon on lisätty kuutioitua suolakurkkua.

Ruokalajin synnystä kiertää monta legendaa. Sen kerrotaan syntyneen 1700-luvulla Pietarissa eläneen kreivi Stroganoffin mukaan. Katariina Suuri oli yllättäen tulossa kylään ja kaapissa ei ollut muuta kuin hieman lihaa, herkkusieniä, suolakurkkua ja smetanaa. Taitava kokki loihti aineksista ikimuistoisen lihapadan. Jossain tarinassa kerrotaan kreivillä myös olleen niin huonot hampaat, että liha piti suikaloida helpommin syötäväksi. Ainekset ovat todella hyvät. Pitkä haudutus, suolakurkun kirpeys ja smetanan pehmeys toimivat aina yhdessä. Herkkusienet antavat mukavan suutuntuman missä vain ruokalajissa. Nakkistroganofiin voi toki myös lisätä herkkusieiä ja smetanaa, mutta suolakurkkukin riittää kastikkeen klassiseksi raaka-aineeksi. Jos käytät pakastemuusia, ruoka valmistuu nälkäisten suihin muutamassa minuutissa.

Nakkistroganoff

4 annosta

300-400 g vanhanajan nakkeja
öljyä
1 iso sipuli
2 rkl tomaattipyreetä
2 rkl sinappia
½ l vettä
(2 rkl smetanaa)
2 rkl Maizena tummakastike suurustetta

Muusi

1 pussillinen Oolannin pakasteperunamuusiaineksia
2 dl persiljasilppua

Poista nakit pakkauksesta, huuhtele ja pilko pienemmiksi paloiksi. Hienonna myös sipuli. Ruskista nakkipalojen pinta kauniin värisiksi pinnoitetulla pannulla pienessä öljytilkassa  ja siirrä hetkeksi kulhoon odottamaan. Lisää pannulle tilkka öljyä ja kuullota siinä sipuli pehmeäksi, lisää joukkoon tomaattipyree ja jatka kuullottamista vielä muutama minuutti koko ajan hämmentäen, ettei tomaattipyree pala. Kaada joukkoon vesi ja lisää joukkoon nakit sekä sinappi. Keitä kastiketta 20 minuuttia ja lisää joukkoon sinappi ja suuruste. Mausta smetanalla halutessasi. Valmista muusi pussissa olevan ohjeen mukaan ja hienonna joukkoon reilusti persiljasilppua. Tarjoa ruoan lisäkkeenä vihersalaattia tai juuresraasteita.

Astiat Kartio-lasi ja KoKo-lautanen Iittala www.iittala.fi, haarukka Fiskars, www.fiskars.fi

Katso ehkä vielä parempi ohjeeni.


Aiheet: , , , , , , , ,

Yksi kommentti

  1. kiva ohje

    kiva ohje

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    jadessan

    13. 9. 2009 20.50

Kirjoita kommentti