Umami muualla Facebook

Julkaistu 14. 5. 2018 Teksti Tiia Koskimies, kuvat Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Nizzan salaatti

Tämä klassinen Etelä-Ranskan salaatti kuuluu ehdottomiin lemppareihini ruokasalaattien joukossa.

Näen itseni jo istumassa viehättävässä katubistrossa nautiskelemassa sitä raikkaan ja kylmän valkoviinin kera. Ok, kyllä kotikin kelpaa!

Jotta salaatista tulisi, kuten Ranskassa laadukasta, on raaka-aineiden oltava ensiluokkaisia ja tuoreita. Kastike on myös tärkeä. Sillä pitää maustaa perunat ja pavut vielä lämpimänä, jolloin ne alkavat heti imeä makuja itseensä. Perusraaka-aineisiin kuuluvat pavut, tonnikala ja tomaatit, muita aineita voi lisätä varioiden ja saannin mukaan. Perunaa ei välttämättä tarvita. Pavutkin voi ottaa purkista, mutta lopputulos on tuoreilla parempi.

Kuten kuvasta näkyy, tomaatit eivät omassa salaatissani olleet parasta A-luokkaa. Eletään syyskuun puolta väliä, enkä valitettavasti löytänyt enää makeita ja kypsiä. Mustat oliivit kuuluvat salaattiin, mutta niitä ei nyt kotona kuvaa varten ollut.

Nizzan salaatti Tiian tapaan
noin 4 annosta

Erilaisten salaattien lehtiä maun mukaan, tammenlehvää yms.
4-5 kiinteää perunaa keitettynä
1/2 kg vihreitä pensaspapuja ja/tai valkoisia keitettynä
2 purkkia tonnikalaa öljyssä
4-5 anjovisfileetä kuutioina
4 keitettyä kananmunaa lohkoina
2-3 tomaattia lohkoina
1 pieni punasipuli ohuina viipaleina
(kourallinen mustia oliiveja, esim. Kalamata)

Kastike
1 dl oliiviöljyä, tai avocadoöljyä
2-3 rkl valkoviinietikkaa
1 tl dijoninsinappia
2 tl sokeria
1/2 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Pane munat ja perunat kiehumaan. Leikkaa pavuista päät pois ja puolita. Keitä kypsäksi ja huuhtele. Kuori perunat lämpimänä, viipaloi ja sekoita haaleiden papujen joukkoon. Sekoita kastike ja kaada joukkoon. Kääntele seosta, jotta maut tasaantuvat. Sekoita joukkoon valutettu tonnikala ja hienonnettu anjovis. Kääntele seos sitten puhtaiden revittyjen salaatinlehtien joukkoon ja kumoa tarjoilukulhoon. Koristele kananmunalla, sipulilla ja tomaatinlohkoilla. Rouhi myllystä reilusti tuoretta mustapippuria pinnalle.

Lisäkkeeksi hyvää maalaisleipää tai patonkia.

Juomaksi sopii olut.


Aiheet: , , , , ,

Kirjoita kommentti