Umami muualla Facebook

Julkaistu 7. 11. 2019 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Nopea apu makeannälkään

Tuttu tilanne. Jotain pientä makeaa tekisi mieli, mutta kaapit ammottavat tyhjyyttään. Tässä tosi helppo ja nopea pikkuleipäohje. Herkut ovat alle tunnissa jo nautittavissa. Vaihtelua taikinaan jokainen voi keksiä oman makunsa mukaan.

Pikkuleipien ja piparkakkujen perusohjeessa pohjana on useinmiten murotaikina. Rasvaa, voita tai margariinia, sokeria, pari munaa ja jauhoseos, joka on maustettu mieleisellä tavalla.

Muotoilu on helppoa. Valmiiksi sekoitetusta taikinasta nypitään paloja ja pyöritellään palloiksi pellille. Pallukat painellaan haarukalla litteämmiksi ja paistetaan sellaisenaan tai, kuten tässä, rusinasilmällä viimeisteltynä. Mielestäni pikkuleivät saavat olla ”krouvisti” tehtyjä. Niissä saa olla selvä kotitekoinen ulkonäkö.

Mausteseosta voi vaihdella, sitruunankuori on hyvä samoin kardemumma ja muut joulumausteet. Osan jauhoista, esim. 1/2 dl voi korvata mantelijauheella. Enemmän rusinoita kakkusiin saa, kun lisää niitä jo taikinaan. Kuivatut karpalot ovat hyviä, pinnalle voi painaa pähkinän jne.

 

Rusinasilmät

150 g voita (tai margariinia)
1 1/2 dl sokeria (Siro)
2 munaa

Jauhoseos
n. 4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
2 tl vaniljasokeria

rusinoita

Sekoita jauhoseos valmiiksi. Vaahdota rasva ja sokeri. Vatkaa muna kerrallaan pienen jauhoseoserän kanssa joukkoon. Lisää loput jauhot ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Nypi jauhotetuilla käsillä paloja taikinasta ja pyörittele palloiksi leivinpaperin päälle uunipellille. Litistä haarukalla ja koristele rusinalla. Paista 225 asteisessa uunissa 10-12 minuuttia, kunnes pikkuleivät ovat saaneet hieman väriä.


Aiheet: ,

Kirjoita kommentti