Umami muualla Facebook

Julkaistu 8. 9. 2010 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Olut maustaa syksyn ruoat

Syksy tuo keittiöönkin tullessaan reheviä makuja. Syksyn sato kannattaa hyödyntää ja käyttää runsaasti niin juureksia, kaaleja kuin marjojakin. Kokeile Sinebrychoffin ohjeita ja lisää ruokien mausteeksi olutta. Tarjoa ruoat tietysti oluen tai siiderin kanssa!


Guinnesissa haudutettu hirvipata

400 g hirven paistia kuutioina (myös naudanliha käy)

2 sipulia

1 porkkana

1 lanttu

1 juuriselleri

1 palsternakka

2 rosmariininoksaa

oliiviöljyä

suolaa

pippuria

Liemi

1 dl Guinness Draught -olutta

2 dl hyvää lihalientä

½ dl balsamicoa

1 rkl hunajaa

suolaa, pippuria

Kiehauta liemen ainekset kattilassa. Mausta suolalla ja pippurilla.

Pilko juurekset ja paahda niitä uunissa 180 asteessa rosmariinin ja oliiviöljyn kanssa noin 20 minuutin ajan. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista paistikuutioihin väri kuumalla pannulla ja laita sitten paistipalat hautumaan olut/lihaliemeen kattilaan. Kun paisti on 1-2 tunnissa kypsynyt mureaksi, lisää paahdetut juurekset. Kuumenna pata ja tarkista maku. Tarjoa riisin tai ohrasuurimoiden kanssa.

Juomasuositus: Guinness Draught, Sinebrychoff Porter

Sieni-aurajuustomuffinssit

200 g sieniä (tatteja tai muita metsäsieniä)

1 sipuli

öljyä kuullottamiseen

½ dl Nikolai Tumma Lager -olutta

1 dl kermaa

1 kananmuna

2 dl vehnäjauhoja

100 g homejuustoa muruina (esim. Aura)

1 tl leivinjauhoa

Pilko sienet ja sipuli ja kuullota ne. Lisää olut ja anna seoksen kiehua kasaan. Jäähdytä.  Lisää seokseen kerma ja kananmuna sekä lopuksi kuiva-aineet. Vaivaa taikina ja kaada se muffinssimuotteihin tai -vuokaan. Paista muffinsseja 180 asteessa 15-20 minuutin ajan.

Juomasuositus: Nikolai Tumma Lager, KOFF Extra Brew, Brooklyn American Ale

Oluinen tattikeitto

Oluinen tattikeitto

500 g pakastetatteja tai muita pakastesieniä kuutioituna

1 sipuli pieneksi pilkottuna

2-3 kpl perunaa kuutioina

3 dl Budějovický Budvar Premium Dark Lager -olutta

1 l kerma

suolaa

pippuria

Kuullota sienet ja sipuli. Lisää kuutioidut perunat, olut ja kerma. Anna kiehua kunnes perunat ovat kypsiä. Soseuta keitto ja mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa tuoreen leivän kera.

Juomasuositus: Budějovický Budvar Premium Dark Lager, Leffe Brune. Nikolai Vuosiolut 2010, KOFF Extra Brew

Oluella maustetut riistakääryleet

Belgialaisella oluella maustetut riista-kaalikääryleet

8 kaalin lehteä

600 g jauhelihaa (hirveä, poroa tai nautaa)

1dl kermaa

4 kanamunankeltuaista

1dl Leffe Brune -olutta

1dl tuoreita yrttejä (oreganoa, meiramia, timjamia)

suolaa ja pippuria

voita ja siirappia

Ryöppää kaalin lehdet nopeasti kiehuvassa vedessä. Jäähdytä ja valuta lehdet. Sekoita jauheliha, kerma, munankeltuaiset, olut, yrtit ja mausteet tasaiseksi massaksi. Levitä kaalinlehdet leikkuulaudalle. täytä ne lihamassalla, rullaa kääryleiksi ja asettele uunivuokaan. Sivele päälle voita ja siirappia. Paista uunissa 180 asteessa noin  20 minuuttia, kunnes kääryleet ovat kypsiä. Tarjoile lämpimän omena-vesikastanjasalaatin kanssa.

Lämmin omena-vesikastajasalaatti

2 omenaa

100 g vesikastanjoita (säilyke)

1 punasipuli

kourallinen kaalia

loraus Golden Cap Classic -omenasiideriä

1 rkl pinjansiemeniä

8 kirsikkatomaattia

puntti rucolaa

voita

suolaa ja pippuria

Lohko omenat, pilko kastanjat ja sipuli. Kuullota ne voissa ja lisää joukkoon suikaloitu kaali. Freesaa hetki, lisää siideri ja hauduta jonkin aikaa. Lisää pinjansiemenet ja puolitetut kirsikkatomaatit, ja hauduta vielä tovi.  Pyöräytä lopuksi sekaan rucola. Mausta suolalla ja pippurilla.

Juomasuositus: Leffe Brune, Nikolai Vuosiolut 2011

Siideri-karpalotiramisu

Syksyinen siideri-karpalotiramisu

8 tiramisukeksiä tai kissankieltä

loraus Somersby Cranberry -siideriä

100 g vadelmia

100 g karpaloita

4+4 rkl hunajaa

200 g mascarpone-juustoa

Pilko keksit neljän lasin pohjalle ja lorauta päälle hieman siideriä kostukkeeksi. Sekoita marjat ja puolet hunajasta ja anna maustua hetki. Vaahdota kevyesti loppu hunaja ja mascarpone. Annostele marjaseos keksien päälle ja viimeistele annos mascarponevaahdolla. NAM!

Juomasuositus:: Somersby Apple Cider

Syksy pataan

— kaikki reseptit neljälle

— ohjeet: Sinebrychoff / Anikó Lehtinen, Jukis Mattinen

www.sinebrychoff.fi/reseptit



Aiheet: , , , , , , ,

Kirjoita kommentti