Umami muualla Facebook

Julkaistu 9. 3. 2014 Teksti Tiia Koskimies, kuvat Matias Koskimies 2 kommenttia Ruoka ja juoma

Pääsiäisen jälkiruokaehdotus

Suomalaiset metsämarjat ovat meidän kansallinen aarteemme. Jo esi-isämme ovat osanneet käyttää niitä ravinnokseen,  ja luultavasti myös juuri niiden ansiosta säilyeet terveenä yli sotien ja pula-aikojen.

Marjoissa on valtavat määrät vitamiineja, kuituja, antioksidantteja jne.

Valitsin oheisen ruokaohjeen pitokokki Lyyli Huhtamellan ja Marko Taiaisen kanssa tuottamastani keittokirjasta Pohjoisen Herkut. Pääsiäiseen on vielä matkaa, mutta tämän jälkiruoan voi tehdä jo hyvissä ajoin valmiiksi pakastimeen odottamaan.. ja tarjota toki muissakin kevään juhlissa.

Tutustuin myös Chymoksen marjaviineihin. Niitä on valmistettu useista suomalaisista metsämarjoista. Mielestäni nämä väkevät (21%) viinit sopivat hyvin erilaisten marjajälkiruokien lisämausteeksi ja marjojen marinointiin. Vahvemman maun saa toki liköörillä, jota Lyyli oli omassa ohjeessaan käyttänyt.

20130204-Pääsiispöytä 2

 

Tyrnimarjaparfait ja tyrniliköörikastike

900 g tyrnimarjoja
4 kananmunankeltuaista
1 dl vettä
3 dl sokeria
5 dl kuohukermaa vatkattuna

Tyrniliköörikastike

3 dl tyrnimarjasosetta
3 rkl tyrnimarjalikööriä ( tai viiniä)

Sulata ja soseuta marjat siivilän läpi. Riko munat ja erottele keltuaiset kulhoon. Kiehauta vesi ja sokeri. Vatkaa liemi kiehuvana keltuaisten joukkoon. Kaada seos takaisin kattilaan ja jatka vatkaamista miedolla tulella koko ajan reippaasti kunnes seos sakenee. Varo kuumentamasta liikaa, jotta seos ei muutu munakokkeliksi! Voit vetää kattilan hetkeksi levyltä, jos niin näyttää käyvän. Ota kattila liedeltä ja jäähdytä seos hyvin. Kääntele joukkoon marjasose ja loput sokerista. Kääntele viimeksi joukkoon vaahdotettu kerma. Kastele kakkuvuoka, kaada seos vuokaan ja vie pakastimeen. Ota temperoitumaan noin puoli tuntia ennen tarjoilua. Kumoa parfait vuoasta ja koristele kermapursotuksin ja marjoilla. Sekoita kastikkeen aineet ja tarjoa lisäkkeenä.

Voit valmistaa parfaitin myös pienempiin annosvuokiin!

Tarjoa jälkiruokaa kahvin kanssa.  Samasta marjasta tehty viini tai likööri sopii hyvin kumppaniksi. Jäähdytä viini tai likööri kunnolla ja tarjoa pienistä laseista.

Voit valmistaa parfaitin karpaloista, mansikoista, vadelmista tai vaikkapa lakoista samalla ohjeella. Chymoksella riittää valikoimaa eri marjoista tuotettuihin viineihin ja likööreihin. Marjaviinien hinnat Alkossa noin 10 €.

Itse olen vienyt kotimaisia marjalikööreitä ulkomaille tuliaisiksi. Erityisesti karpalo ja lakka ovat saaneet erityistä kiitosta. Tyrni on ehkä enemmän meidän suomalaisten makuun. Myös mustikkalikööri on mielestäni hyvää. Sitä olen sekoittanut pienen tilkan kuohuviiniin ja tarjonnut kesällä, naistenviikolla, 22.7 Leenan päivänä, kesän ensimmäisen mustikkapiirakan kanssa.

 

Tuotetiedot Alkon sivuilta:

http://www.alko.fi/tuotteet/322077/

Lisätietoja kirjasta:

www. gummerus.fi

 

 


Aiheet: , , , , , , , , , , , ,

2 kommenttia

 1. Eikö ole vähän

  Eikö ole vähän liian aikaista puhua pääsiäisruoista? Mutta onhan tämä kuitenkin erillainen vaihtoehto.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Lissukka

  9. 3. 2014 19.02

 2. Pääsiäinen on tosiaan

  Pääsiäinen on tosiaan tänä vuonna kovin myöhään eli noin viikkoa ennen vappua. Mutta eipä kai se haittaa, että ollaan hiukan etuajassa :) Kannattaa ottaa hyvä ohje talteen tai palata ennen pääsiäistä Umami.fin sivuille etsimään muitakin hyviä pääsiäisruokaohjeita!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Mervi Melasniemi

  9. 3. 2014 22.57

Kirjoita kommentti