Umami muualla Facebook

Julkaistu 9. 3. 2014 Teksti Tiia Koskimies, kuvat Matias Koskimies Yksi kommentti Ruoka ja juoma

Pääsiäisen karitsanpaisti

Karitsa on perinteistä pääsiäisruokaa. Viimeisellä ehtoollisella nautittiin karitsaa, happamatonta leipää ja viiniä.

Oheisen ohjeen valitsin pitokokki Lyyli Huhtamellan ja Marko Tiaisen kanssa tuottamastani keittokirjasta Pohjoisen herkut.

Lyyli on harras ortodoksi ja valmistaa pääsiäisen ruoat vanhojen perinteiden mukaan. Kun pitkästä paastosta on päästy, pöytä saa taas notkua herkkuja, eikä kaloreita lasketa. Kristus on ylösnoussut ja riemujuhla voi alkaa. Pääsiäisenä aurinkokin tanssii.

Pääsiäiseen on tätä kirjoittaessa vielä muutama viikko matkaa, mutta tarjoiluihin on hyvä valmistautua hyvissä ajoin.  Seuraa karitsanpaisti-tarjouksia ja osta liha ja käsittele se valmiiksi pakastimeen. Fenkoligratiinin voit myös tehdä paistamista vaille valmiiksi.

Karitsanpaisti, fenkoligratiini ja minttukastike

Paisti
noin 1200 g karitsanpaistia
200 g suolattua silavaa
1 tl pippurisekoitusta

Fenkoligratiini
4 salaattifenkolia
kasvislientä keitinvedeksi
ripaus suolaa
noin 2 dl kermajuustoa raastettuna

Minttukastike
100 g voita
1 sipuli hienonnettuna
2 rkl vehnäjauhoja
1 dl paistilientä
1 tl yrttimaustesekoitusta ( esim. Provence)
1 tl minttuhyytelöä
2 dl kuohukermaa

Pyydä kauppiaalta luuttomaksi leikattua karitsanpaistia. Leikkaa siitä mahdollisimman huolellisesti kaikki ylimääräiset rasvat ja kalvot pois.  Aseta paisti taousfolion päälle ja anna lämmetä huoneenlämpöiseksi. Hiero pintaan pippurisekoitusta. Leikkaa suolasilavsta ohuita viipaleita ja asttele paistin pinnalle.

Sulje folio tiiviisti ja nosta paketti uunivuokaan. Paista 150-asteisessa uunissa 2 1/2 tuntia. Nosta paisti uunista ja anna vetäytyä ennen leikkaamista. Ota paistista irronnut liemi talteen kastiketta varten. Poista silavat ja leikkaa paisti ohuiksi viipaleiksi.

Valmista gratiini. Halkaise ja keitä fenkolit kypsäksi kasvisliemessä. Nosta ne reikäkauhalla kattilasta, valuta ja hienonna. Pane fenkolit uunivuokaan, ripottele pinalle juustoraastetta ja gratinoi 200-asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia.

Valmista kastike. Vuole kattilaan voita ja kuullota siinä hienonnettu sipuli. Lisää vehnäjauhot ja kuullota. Kaada pannulle paistinliemi, mausta yrttimausteella ja minttuhyytelöllä. Lisää viimeksi kerma. Jos kastikkeesta tlee liian sakeaa, lisää joukkoon hieman liha-tai kasvilientä. Siivilöi kastike.

Tarjoa lisäkkeenä halutessasi vielä valkosipuliperunoita, ja haudutettuja valkosipuleita: kuori 20 kynttä ja hauduta pehmeäksi runsaalla timjamilla maustetussa voissa.

 

 

459497

Punaviiniehdotus

Brown Brothers Shiraz on kultamitalilla palkittu australialainen viini. Alko 459497 Hinta: 14,99

Victorian alueen viileämpi ilmasto on antanut viinille hienostuneen aromin. Se on kypsynyt 15 kk amerikkalaisessa tammessa.
Maut sopivat hyvin tälle ruokalajille. Sen kuvaillaan olevan mehevä ja hilloinen, täyteläisen lämmin, hennon minttuinen ja vaniljainen. Sopii karitsan lisäksi myös koville juustoille, vaikkapa Manchegolle!

www.viinimaa.fi

Pohjoisen herkut/ Gummerus

www.gummerus.fi

 

 


Aiheet: , , , , , ,

Yksi kommentti

Kirjoita kommentti