Umami muualla Facebook

Julkaistu 8. 10. 2018 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Paellaa ja sangriaa

Paella on espanjalainen, alunperin Valenciasta kotoisin oleva ruoka. Pääosassa on risottoriisin kaltainen pyöreäjyväinen riisi, joka haudutetaan kypsäksi vihannesliemessä, myös lihaliemi käy. Makua riisiin antavat äyriäiset, ruokaisuutta possu ja kana, värikkyyttä tuovat pavut ja paprikat. Juomana maistuu Sangria.

Ruoka hautuu tarjoilukuntoon noin tunnissa. Sillä välin syöjät voivat siemailla raikasta makeaa sangriaa ja napostella vaikka hyviä espanjalaisia oliiveja. Espanjassa ruoka valmistetaan erityisissä, laakeissa paellapannuissa, joita on runsaasti eri kokoja riippuen ruokailijoiden määrästä. Kesällä ruoka on hauska valmistaa ulkona, mutta onnistuu se sisätiloissakin pienelle porukalle vaikka brunssilounaaksi.

Espanjassa ei tuhlata vähiä rahoja eikä raaka-aineita. Viini on meikäläisittäin halpaa, mutta sitä ei kuitenkaan riitä tuhlattavaksi. Sangriaan kerätään ”pullonpohjat” käytetään sitruunan ja sokerin kanssa yön aikana ja jatketaan limonadilla sekä halutessa hedelmälohkoilla. Näin viininjämät saavat uuden elämän. Sangriasta riittää paljon reseptejä. Oheisen yksinkertaisen ohjeen olen saanut Bon Appétit aikoihin Espanjan valtion matkailutoimiston johtajalta. Makeahko juoma maistuu hyvältä suolaisen paellan kanssa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunnon paella tehdään aina tuoreista raaka-aineista. Syöjät odottavat ruoan valmistumista vesi kielellä, sillä valmistusprosessia on hauska seurata. Ainekset toisensa jälkeen lisätään joukkoon ja lopuksi odotellaan riisin kypsymistä. Espanjassa paella kannattaa ravintolasta tilata etukäteen. Valmistukseen kuluu vähintään tunti. Suomessa olen törmännyt paellaan, johon on sekoitettu esikypsennettyjä raaka-aineita ajan säästämiseksi. Silloin säästetään myös maussa. Vain tuoreet raaka-aineet antavat paellapohjalle sen herkullisen maun.

Jokainen koostaa paellan mielensä mukaan. Se voi olla pelkistä kaloista ja äyriäisistä tehty, tai kuten tämä surf and turf versio, jossa on myös lihaa mukana.

Raaka-aineiden määrät ovat noin määriä. Jokainen voi lisätä tai vähentää niitä mielensä mukaan.

Paella sopii vaikka lauantaipäivän brunssille.

 

Paella
(noin 4 annosta)

oliiviöljyä
noin 250 g mustekalaa (tuore tai pakaste)

kourallinen vihreitä pensaspapuja
1/2 paprikaa jokaista väriä
200 g kassleria ohuina suikaleina
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
200 g broilerinfileetä ohuina suikaleina
3 dl paella-,  risotto-, tai puuroriisiä
1 tölkki tomaattimurskaa
reilu litra kasvislientä

Jos laakeaa paellapannua ei ole käytössä, käytä wokkia, tai isoa paistokasaria. Käsittele ja leikkaa kaikki raaka-aineet valmiiksi kippoihin. Paellapohjan teko aloitetaan kaatamalla pannulle reilusti öljyä. Paahda siinä ensin kuivaksi valutetut mustekalat ja siirrä ne sen jälkeen kippoon odottamaan. Ideana on, että mustekala maustaa öljyn. Kaada öljyyn seuraavaksi pavunpätkät. Pidä niitä liikkeessä ja anna pehmetä jonkin aikaa. Sen jälkeen lisätään paprikapalaset ja edetään samalla tavalla. Seuraavaksi pannulle menevät kasslersuikaleet. Jatka liikuttelua ja paahtamista. Seuraavaksi valkosipulikuutiot ja sitten kanasuikaleet. Kun ne ovat paistuneet jonkin verran lisätään riisi ja jatketaan paahtamista miedolla tulella, kunnes riisistä tulee hieman läpikuultavaa. Nyt joukkoon lisätään tomaattimurska ja viimeiseksi kasvisliemi. Seosta hämmennetään varovasti ja vältetään pohjaanpalamista. Kun neste alkaa olla kokonaan imeytynyt riisiin, sitä ei enää käännellä.  Maista ja tarkista suola. Paellassa pitää olla reiluhko suola. Viimeiseksi joukkoon käännellään mustekalat  kuumentumaan. Pannu koristellaan sitruunalohkoilla. Halutessa voi pinnalle ripotella lisämauksi sulatettuja ja valutettuja isoja kuorittuja katkarapuja.

Tarjoa sangrian kera.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sangria

Pullo punaviiniä, esim. kuvan Etelä-Afrikkalainen viini Sediba Cabernet Sauvignon 2017 sopii hyvin sekoitukseen (7,40 €)

1 sitruuna viipaleina
noin 2 rkl sokeria
1/2 l Spriteä

Pese ja viipaloi sitruuna kattilan, tai kulhon pohjalle. Ripottele päälle sokeri ja kaada punaviini. Jätä punkku käymään seuraavaan päivään. Viini käy yön aikana. Tarjolle tuotaessa siivilöi se karahviin ja kaada joukkoon pullo kylmää spriteä. Koristele tuoreella sitruunalla ja halutessa jäälohkoilla.

 


Aiheet: , , , , , , ,

Kirjoita kommentti