Umami muualla Facebook

Julkaistu 13. 4. 2018 Teksti Tiia Koskimies Yksi kommentti Ruoka ja juoma

Parsaa ja raikasta viiniä

Ihana parsakausi on taas käsillä. Valkoisten parsojen sesonki alkaa huhtikuussa, mutta vihreää parsaa on kaupoissa saatavilla yleensä ympäri vuoden ja laatu alkaa olla jo hyvä.

Olen lukenut vanhasta puutarhakirjasta, että ”parsapellolle voi kävellä, mutta sieltä pitää tulla juosten pois”. Tämä neuvo koskee erityisesti valkoista parsaa, joka auringonvaloon jouduttuaan alkaa hyvin nopeasti nahistua. Kuvasimme Saksassa parsanpoimintaa Bon Appétit ruokaohjelmaan 90-luvun puolessa välissä. Parsapeltoja on Reinhessenin alueella silmänkantamattomiin. Kaukaa katsottuna näytti siltä, että huolellisesti muotoilluilla hiekkakummuilla ei kasva mitään. Maan alla piileksi kuitenkin tuhansia kiloja parsaa. Harjaantunut parsanpoimija näkee hiekan pinnassa pienen murtuman, joka paljastaa maan pinnalle pyrkivän valkoisen parsan nupun. Nuppu alkaa vihertyä heti, jos aurinko osuu siihen, joten poimijoilla on sesongin aikaan kiire.

Parsat kuljetetaan nopeasti varjoon sisätiloihin. Ne lajitellaan koon mukaan laatuluokkiin ja kylvetetään isoissa kylpyammeissa. Saksalaisille kelpaa vain yhden päivän ikäinen parsa. Valitettavasti näin korkeat laatukriteerit eivät toteudu Suomessa. Valkoisten parsojen niput makaavat markettien tiskeissä pitkään ja väkevöityvät. Niitä pitää kuoria melko paksulti ja leikata kuivaa kantaosaa reilusti pois. Helppo tapa tunnistaa parsan tuoreus on hangata niitä kevyesti vastakkain. Todella tuore parsa kitisee ja ohut kuoriminen riittää.

Saksassa valkoinen parsa keitetään suolalla, sokerilla ja voilla maustetutssa vedessä. Itse olen alkanut kypsentää valkoisen parsan uunissa. Käärin sen leivinpaperiin ja alumiinifolioon ja lisään joukkoon voita ja vettä sekä ripauksen suolaa ja sokeria. Näin maut säilyvät parhaiten.

Vihreän parsan paistan nykyisin mieluiten pannulla tai grillaan.

parsat

Vihreä parsa on helpompi käyttää. Mielestäni siinä on myös enemmän makua. En yleensä kuori niitä. Jos ne ovat kovin paksuja, kuorin vartta aivan ohuelti. Taitan parsan kantaosaa reilusti ja se napsahtaa itsestään poikki siitä kohtaa, mistä tuore varsi alkaa. Joskus joutuu heittämään pois aika pitkänkin pätkän!

Viikonlopun parsavinkkini on hyvin helppo. Päästin itseni vähällä ja ostin hallista hyvälaatuista graavia lohta ja valmista katkarapusalaattia. Parsalle loistavasti sopiva raikas viini kruunasi makunautinnon! Annos sopii sellaisenaan vaikka viikonlopun lounaaksi, iltapalaksi tai alkuruoaksi päivällispöytään.

Vihreät parsat

1 nippu vihreää parsaa
2 rkl voita
1/2 dl kuivaa valkoviiniä (samaa kuin aterialla)
suolaa
ripaus sokeria

Lisäkkeet:
graavia lohta
katkarapusalaattia

Taita parsoista kuiva osa pois. Sulata voi pannulla ja pane parsat paistumaan. Kääntele muutaman kerran. Lorauta joukkoon viini ja mausta kevyesti suolalla ja sokerilla. Pane kansi päälle ja hauduta parsat al dente kypsäksi. Kokeile kypsyyttä terävällä haarukalla tai hammastikulla. Tarjoa lämpiminä lisäkkeiden ja viinin kera.

sylvaner

Viinimaan viinivinkki:

Alsacelainen valkoviini Gustave Lorentz Sylvaner Réserve 2015 herättelee makuaisteja ja houkuttelee nauttimaan kevään tuoreesta parsasta.

Viini on kuiva, hedelmäinen ja mausteinen. Maahantuoja suosittelee sitä nautittavaksi esim. erilaisten grillattujen kasviruokien kanssa. Lämpimät vihannekset ja viileä viini sopivat hyvin yhteen.

Tuotetietoja:
Hapokas, sitruksinen, viheromenainen,
yrttinen, kevyen mineraalinen

Valmistusmaa Ranska/ Alsace
Hinta 10,48 €

Lisätietoja viineistä. www.viinimaa.fi


Aiheet: , , , , , , , ,

Yksi kommentti

 1. Parsa hyvää! (mies

  Parsa hyvää! (mies ”oksentaa”.Suomalainen mies: pihvi ja peruna!)

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  jep

  6. 3. 2014 18.53

Kirjoita kommentti