Umami muualla Facebook

Julkaistu 1. 7. 2014 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Pihviaterian lisäkkeitä

Hyvä pihviateria ei juuri muuta kupeseensa kaipaa kuin raikkaita salaattiaineksia ja tietysti makuisaa punaviiniä.

En varsinaisesti ole mikään ”pihvinpurija”. Punaista lihaa tulee syötyä pihvien muodossa tosi harvoin. Etenkään talvella pihvien paisto ei kerrostaloasunnossa juuri kiinnosta. Herkkä palohälytin huutaa pienimmästäkin kärystä. Syksy ja talvi ovatkin keittiössäni enemmän mehevien pataruokien ja paistien aikaa.

Kesällä on toisin. Grillihiilien hehkussa on mukava laittaa ruokaa. Kaasugrillistä olen luopunut jo aikoja sitten. Kahdenkympin pallogrillillä syntyy ruokaa isommallekin porukalle. Kaasugrillin hyviä puolia tosin on parila, jolla pystyy paistamaan vaikka leipää! Pizzan ja patonkien paistaminen grillissä tuntuu olevan trendinä tänä kesänä. Pizzan paisto onnistuu toki pallogrillilläkin, jos apuna käyttää paistokiveä. Hyvä kun grillin käyttö laajenee makkaranpaistoa pitemmälle.

Valmista liharuoalla raikkaat kasvislisäkkeet. Minulla oli onni hakea vihersalaatin aineet omasta salaattipenkistä. Ah, sitä tuoreutta ja raikkautta, kun salaatti oli 5 minuuttia ”vanhaa”. :)

 

lisäkkeet

Grillattu naudanfilee ja paahdetut paprikat

Paahdetut paprikat

4 keltaista paprikaa

Marinadi:
1/2 dl hyvää oliiviöljyä (tai avocadoöljyä)
ripaus suolaa ja sokeria sekä mustapippuria

Halkaise paprikat ja poista siemenet sekä kanta. Aseta ne leivinpaperin päälle pellille kupera puoli ylöspäin. Paahda mahdollisimman kuumassa, 225 asteisessa uunissa, kunnes kuori alkaa kuplia ja osittain mustuu. Kun otat paprikat uunista, pane vielä leivinpaperi ja vaikka patakinnas päälle jäähtymisen ajaksi. Syntyvä kosteus auttaa kuoren irroittamisessa. Kuori paprikat ja leikkaa suikaleiksi tarjoiluvadille tai kulhoon. Kaada marinadi päälle. Tarjoa liharuokien lisäkkeenä, salaateissa, leipien päällä, alkupalapöyässä jne. Erityisen hyviä paprikat ovat salaateissa, kun ne ovat vielä aavistuksen lämpimiä. Kokeile, vaikka vuohenjuustosalaatissa.

Tomaattisalsa

4-5 kypsää tomaattia
1 valkosipulinkynsi
oliiviöljyä
sitruunamehua
suolaa, sokeria, pippuria

Halkaise tomaatit viistosti niin, että kanta jää toiseen puolikkaaseen. Leikkaa kanta pois. Leikkaa tomaatit sitten edelleen neljään lohkoon. Paina veitsen terä kuoren ja tomaatinlihan väliin. Litistä tomaattia kevyesti vasemmalla kädellä ja liu´uta veitsi kuoren ja lihan välistä. Poista halutessa siemenet. Leikkaa tomaatinliha edelleen kuutioiksi ja mausta valkosipulikuutioilla, öljyllä, sitruunalla, suolalla, sokerilla ja pippurilla. Tarjoa liha- ja kalaruokien lisäkkeenä. Leipien täytteissä jne.

Pihvit

Pyydä kauppiasta valitsemaan mahdollisimman hyvin riippunutta lihaa. Mikään ei ole suurempi pettymys kuin kaiken vaivan jälkeen iskeä hampaansa kalliiseen, mutta sitkeään pihviin Lämmitä lihat huoneenlämpöisiksi. Mausta suolalla, pippurilla ja tilkalla oliiviöljyä. Grillaa molemmin puolin. Liha saa jäädä hieman punertavaksi. Tämä tietysti jokaisen maun mukaa. Mutta, jos liha on todella laadukasta, esim. sisäfileetä, sen voi jättää sisältä punertavaksi. Pääasia, että punainenkin osa on kuumaa!

Viiniehdotus:

viini
MontGras Carmenère-Shiraz 2013

Tuotteesta sanotaan Alkon sivuilla, että se on täyteläinen, keskitanniininen, mustaherukkahilloinen, paahteisen paprikainen, mausteinen. Yhdyn kuvailuun. Tämä on viini, jota voi nautiskella lasillisen jo aperitiiviksi. Tuo kuvailu ”paahteisen paprikainen” sopi erittäin hyvin makupariksi juuri paahdettujen paprikoiden kanssa. Hintakaan ei päätä huimaa 7.98 € pullo.

Lisätietoja viinistä:
www.viinimaa.fi


Aiheet: , , , , , ,

Kirjoita kommentti