Umami muualla Facebook

Julkaistu 1. 12. 2018 Teksti Tiia Koskimies, kuvat Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Piparikausi alkaa Muumimamman ohjeella

Joulu ja piparikausi lähestyvät. Vakio-ohjeiden lisäksi kokeilen aina jotain uutta pipariohjetta. Luin kaikki muumikirjat  taas uudestaan. Erityisesti pidän Muumipappa ja meri -kirjasta. Jansson osasi kirjoittaa taitavasti yhtäaikaa niin lapsille kuin aikuisille. Jokainen löytää kirjoista oman tarkastelukulmansa. Muumipappa ja pyrstötähti kirjassa syödään piparkakkuja.

Muumien maailma ja Muumimamman keittokirjassa on tämä piparkakkuohje. Ajattelin sen oleva Janssonin perheen perinneresepti ja ”phefferkuchen” ohje. Taikinaan lisätään 1 tl maustepippuria. Siitähän ne ovat saaneetkin nimensä ja tulleet meille Saksasta.

Karkeaa vehnäjauhoa käytettäessä, kauliminen on helppoa.

Pikku Myyn piparit

1 dl sokeria
1 dl siirappia
125 g voita
2 tl kanelia
2 tl inkivääriä
2 tl pomeranssinkuorta
1 tl neilikkaa
1 tl maustepippuria
1/2 tl suolaa
1 kananmuna
1 tl ruokasoodaa
5 dl karkeita vehnäjauhoja

Mittaa kattilaan sokeri, siirappi, voi ja kaikki mausteet. Kuumenna seos kiehuvaksi, välillä hämmentäen. Jäähdytä. Kun seos on viilentynyt lisää kananmuna. Sekoita sooda ensin jauhoihin ja sitten jauhoseos taikinan joukkoon tasaiseksi taikinaksi. Peitä kelmulla ja siirrä yöksi jääkaappiin tekeytymään. Kauli taikina jauhotetulla leivinpöydällä ja leikkaa muotilla mieleisiäsi kuvioita. Paista 200 asteisessa uunissa noin 7-8 minuuttia paksuudesta riippuen.

Arvio: Paistotulos hyvin tasalaatuinen. Soodan vaihtaisin kuitenkin leivinjauheeseen, koska soodan mausta en erityisemmin pidä.


Aiheet: , , , , , , ,

Kirjoita kommentti