Umami muualla Facebook

Julkaistu 12. 9. 2018 Teksti Tiia Koskimies, kuvat Tiia Koskimies 2 kommenttia Ruoka ja juoma

Piristystä puolukasta

Luin kerran lehdestä tasavuosia täyttäneen syntymäpäiväsankarin viestin. ”Ei vastaanottoa, olen puolukassa”. Hymyilytti. Ymmärsin valinnan oikein hyvin. Mikäpä sen mukavampi tapa viettää juhlapäivää kuin avarassa metsässä, kuulakkaassa syyssäässä, kurotella marjoja punaisenaan olevilta mättäiltä. Juhlakahvit maistuivat kannonnokassa istuen.

Tämä ohje vuodelta 08 on taas ajankohtainen. Puolukat ovat kyspyneet ennätysajassa ja niitä on tänä vuonna todella runsaasti. Keitä ihana vispipuuro.Metsät ovat ainakin eteläisessä Suomessa nyt pullollaan puolukoita. Hankoniemellä niitä kasvoi 60-luvulla niin paljon, että kerääjiä tuli kauempaankin. Lättähatuksi kutsuttu kiskobussi pysähtyi poimimaan marjastajia radanvarresta kyytiin. Kukaan ei nurissut ylimääräisistä pysähdyksistä kun junaan nostettiin saavitolkulla puolukkaa. Suurin osa naisten keräämistä marjoista myytiin Tammisaaren markkinoilla. Hankoniemen metsät ovat niistä päivistä huventuneet, enää ei tahdo löytää varpujakaan.

Sainpa kerrankin nauttia marjasaaliista minäkin. Olimme mieheni kanssa muutama vuosi sitten ruskaretkellä Saariselällä. Metsissä samoillessamme yllätyimme miten paljon puolukkaa siellä oli. Tienvarren kaupassa myytiin marjaämpäreitä. Satunnaiselle kaupunkilaismarjastajalle oli suuri ihmetys saada ämpäri täyteen niin nopeasti ja pieneltä alueelta. Niitä marjoja syötiin pitkin syksyä suurella ilolla.

Vanha kunnon vispipuuro on jälkiruoka vailla vertaa. Syö aivan sellaisenaan tai maidon ja sokeriripauksen kanssa, tai tarjoa päivällisten jälkiruokana vaniljakastikkeella höystettynä.

Vatkattu puolukkapuuro

6 annosta

noin 1/2 l puolukoita

1 l vettä

2 dl sokeria

2 dl mannasuurimoita

ripaus suolaa

Survo puolukat ja keitä vedessä noin 10 minuuttia. Siivilöi mehu toiseen kattilaan ja mausta sokerilla. Kiehauta mehu ja ripottele mannasuurimot joukkoon koko ajan vatkaten. Hauduta puuroa noin 15 minuuttia. Sekoita silloin tällöin. Lisää suolaripaus. Vatkaa puuroa jäähtymisen aikana useaan otteeseen voimakkaasti käsivatkaimella tai yleiskoneen kulhossa kunnes se on aivan vaaleaa ja kuohkeaa.

Pssst! Jos haluat, voit kaataa marjasurvoksen takaisin puuron joukkoon ja vatkata kuten edellä. Näin saat kuidutkin talteen. Vaniljakastike sopii hyvin lisäkkeeksi.

 


Aiheet: , , , ,

2 kommenttia

 1. Vispipuuro on vailla

  Vispipuuro on vailla vertaa – toden totta! Toinen oivallinen puolukkapuuro, joka tahtoo itseltänikin unohtua, on RUISPUOLUKKAPUURO. Nyt kaikki puuroa keittelemään!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Irene

  4. 9. 2008 7.23

 2. Poimisin puolukoita minäkin,

  Poimisin puolukoita minäkin, mutta kun ei ole autoa eikä tietoa, mistäpäin lähtisi julkisilla kulkuneuvoilla etsimään. Jos joku rohkea uskaltaisi ilmiantaa hyvän puolukkapaikan Helsingissä tai vaikka Vantaalla, olisin todella onnellinen ja kiitollinen.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  piaS

  28. 8. 2011 0.44

Kirjoita kommentti