Umami muualla Facebook

Julkaistu 7. 11. 2018 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Poronkäristystä ja juuresmuusia

Poronkasvattajat sanovat, että poro on parasta. Niin se on myös minun mielestäni. Poro saa kulkea elämänsä vapaana luonnossa tokkansa kanssa ja syödä suuhunsa sen parhaita antimia. Poro on täysipainoista, vähärasvaista ja ravintorikasta lihaa.

Talvella pääosan ravinnosta muodostaa poron lumen alta kaivama jäkälä. Kesällä ruokapöytä on kukkuroillaan herkkuja. Poro syö varpuja, silmuja, marjoja ja sieniä ja kerää talvenvaralle nahkansa alle poron kuuta eli rasvaa. Poro on todellakin täysipainoista ruokaa, sitä kannattaa syödä muulloinkin kuin juhlapyhinä. Poronkäristyslihat ovat usein tarjouksessa.

Valmista poronkäristyksen lisäkkeeksi mehevää juuresmuusia. Selleriperunamuusi sopii makuihin erittäin hyvin.

Poronkäristys Tiian tapaan

kahdelle hengelle (tuplaa tai triplaa tarvittaessa)

1 pussillinen poronkäristyslihoja (500 g)
1 iso punasipuli
voita
1 rkl Provencen yrttimaustetta
3 rkl riistafondia
vettä
(suolaa)

Kuullota sipulisilppua voissa ja lisää kohmeiset lihat. Jatka paistamista kunnes palat ovat irti toisistaan ja saaneet jonkin verran väriä. Lisää joukkoon yrttimauste ja riistafondi sekä sen verran vettä, että lihat juuri ja juuri peittyvät. Jätä hautumaan tunniksi pariksi kannen alle. Lisää hieman vettä jos sitä haihtuu liikaa. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Tarjoa käristystä juuresmuusin, puolukkasurvoksen ja maustekurkkujen kanssa. Käristys hupenee pitkän haudutusajan aikana jonkin verran, neljälle tarvitset kilon käristystä. Valmis poronkäristys on niin hyvää, että sitä tulee syötyä reilusti.

Katso juuresmuusin ohje: http://umami.fi/ruoka-juoma/tiia/kaalista-ja-juureksista-voimaa/

Pssst! Perinteisissä poronkäristysohjeissa käytetään myös pekonia tuomaan mehevyyttä ja pullo keskiolutta nesteeksi. Voit kokeilla sitäkin reseptiä.  Kauppojen pakastealtaissa on saatavana Oolannin valmista perunamuusia. Se on aidon perunan makuista. Käytä hyväksesi kun haluat nopeuttaa ruoan valmistumista. Pidä pakastimessa perunamuusiaineksia ja käristyslihaa. Saat nopeasti täyttävän aterian aikaiseksi.

Umamia elämääsi!


Aiheet: , , , , , , ,

Kirjoita kommentti