Umami muualla Facebook

Julkaistu 22. 9. 2018 Teksti Tiia Koskimies, kuvat /kuva Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Punastunut possu ja omenaperunamuusi

Punajuuri tuo pataruokiin väriä ja maustaa ne makeaksi. Se on hyvä lisä myös uunijuuresten joukossa. Porsaankassler eli -niska on edullista lihaa ja se sopii erinomaisesti pataruokiin. Porsaanniskasta voit valmistaa myös kastikkeita ja vaikka uunipaistin.

Punajuuren väriaine on voimakas ja sormet sotkeentuvat. Väri lähtee kuitenkin varsin helposti kun hieroo käsiin sitruunaa ja pesee ne heti kuorimisen ja pilkkomisen jälkeen. Kuivaan ihoon väriaine tarttuu helpommin. Kannattaa siis hieroa käsiin oliiviöljyä ennen juuresten kuorimista.

Punajuuripossu ja omenaperunamuusi

2-4 annosta

noin 500 g porsaankassleria
voita ja öljyä
2 rkl tomaattipyreetä
2 rkl vehnäjauhoja
1 iso sipuli
3-4 valkosipulinkynttä (tai maun mukaan)
2 isoa punajuurta
1 iso porkkana
1/2 dl lihaliemitiivistettä (esim. Bong-fondia)
noin 1/2 l vettä
2 dl kuivaa valkoviiniä
suolaa
mustapippuria myllystä
kanelia
(smetanaa)

Muusi

2 isoa Rosamunda-perunaa
2 omenaa
suolaa
maitoa
nokare voita

Lisäksi

puolukoita, maustekurkkuja ja esim. kaali-porkkanaraastesalaattia

Ota liha hyvissä ajoin lämpenemään huoneenlämpöön. Leikkaa se poikkisyin suikaleiksi. Paista suikaleita voin ja öljyn sekoituksessa kasarin pohjalla. Lisää tomaattipyree ja jatka paistamista. Lisää vehnäjauhot ja kääntele lihojen joukkoon. Lohko sipulit ja viipaloi punajuuret sekä porkkana. Lisää kaikki ainekset pataan. Kaada päälle sen verran vettä ja viiniä, että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Mausta suolalla, pippurilla ja kanelilla. Hauduta pataa miedolla lämmöllä vähintään tunnin, parin verran. Haluessasi voit suurustaa liemen paksummaksi maissitärkkelyksellä ja pyöristää padan makuja smetanalla. Tarjoa pataa omenaperunamuusin ja lisäkkeiden kera.


Pssst! Valmista lisäkkeeksi porkkanalaatikkoa!


Aiheet: , , , , , ,

Kirjoita kommentti