Umami muualla Facebook

Julkaistu 11. 4. 2017 Teksti Tiia Koskimies Yksi kommentti Ruoka ja juoma

Punaviinissä haudutettu karitsanpotka

Näiden perinteisten ruokien valmistus on helppoa, vain hauduttamiseen menee aikaa. Lopputulokseksi saadaan makoisa liemi ja mehevä liha, joka on niin kypsää, että se suorastaan sulaa suussa.

Mihin meillä onkaan aina niin kiire tässä valmiissa maailmassa? Pitkään haudutettavat ruhonosat ovat paitsi paljon edullisempia kuin fileet ja paistit, usein myös paljon maukkaampia maultaan. Potkat ovat reilun kokoisia, niitä on mukava ”kaluta” ja miehiltäkin varmasti nälkä lähtee. Sillä välin kun potkat muhivat uunissa ehtii vaikka kävelylenkille, lukea pitkät pätkät hyvää kirjaa tai katsoa Netflixistä Hercules Poirotia!

Punaviinissä haudutettu karitsanpotka

1 potkapala annokseen
suolaa
pippuria
voita tai öljyä paistamiseen
perusjuurekset: juuriselleri, porkkanaa, palsternakka (1/2 l kuutioina)
1 iso sipuli hienonnettuna
2-3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 rosmariinin- tai timjaminoksaa
5 dl lihalientä
3-4 dl punaviiniä
pieni loraus hunajaa tai siirappia

Suurustamiseen

maissitärkkelystä

Lisäke

munapastaa, perunamuhennosta tai riisiä

Leikkaa potkista kalvot ja enimmät rasvat. Hiero huoneenlämpöisten lihojen pintaan suolaa ja pippuria. Ruskista pinnat kauttaaltaan voissa tai öljyssä. Lisää pataan kuutioidut juurekset ja sipulit. Kaada joukkoon lihaliemi ja punaviini. Mausta tilkalla hunajaa tai siirappia. Pane kannellinen pata uuniin ja kypsennä 150 asteisessa uunissa noin 3 tuntia, välillä lihoja käännellen. Voit kypsentää lihat myös liedellä kannen alla 2-3 tuntia. Nosta potkapalat hetkeksi sivuun ja suurusta keitinliemi 1-2 teelusikallisella maissitärkkelystä. Vihannekset ovat ”kaikkensa antaneita” lähes hajonneita. Voit siivilöidä ne pois liemestä ja suurustaa pelkän liemen kastikkeeksi. Voit myös ryöpätä lisäkkeeksi uusia tuoreita vihanneksia esim. parsakaalia. Parhaiten lisäkkeeksi mielestäni sopisi sitruunalla maustettu perunamuhennos. Itselläni ei perunoita juuri nyt ollut, joten keitin lisäkkeeksi munapastaa. Italialaisittain valmistettu tattirisotto olisi myös mitä ihanin lisäke!

Tarjoa haudutettua potkaa saman punaviinin kanssa mitä käytit haudutusliemeen.


Aiheet: , , ,

Yksi kommentti

Kirjoita kommentti