Umami muualla Facebook

Julkaistu 4. 10. 2017 Teksti Tiia Koskimies, kuvat Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Retroruokaa

Kuinka monta kertaa olenkaan tätä ruokaa valmistanut! Varmaan kerran kuukaudessa, kun lapset olivat vielä pieniä. Harvemmin olen tehnyt erikseen lettujen täytettä, vaan olen hyödyntänyt esim. jauhelihakastikkeen jämiä, kuten tälläkin kertaa.

Letut ovat sen verran tuhtia tavaraa, että kaipaavat seurakseen raikkaan salaatin, tai kuten tässä, tomaattisalsaa.

Letut kannattaa tehdä melko ohuesta taikinasta, jolloin niistä tulee rapeareunaisia ja mahdollisimman keveitä. Jokainen voi tietysti käyttää sitä rasvaa mitä haluaa, mutta sen kerran itse kun paistan lettuja, käytän kirkastettua voita.

(kuvan letut ovat vasta uuniin menossa)

Lettutaikina

2 munaa
5 dl kevytmaitoa
2-2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
2 rkl kirkastettua voita

paistamiseen kirkastettua voita noin 1 rkl/ lettu

Sulata voita kattilassa ja käytä vain kirkas osa paistamiseen. Näin estät voin palamista ja vähennät käryn syntymistä. Sekoita munien joukkoon ensin noin 2 dl maitoa ja hämmennä jauhot siihen tasaisesti. Näin vältät paakkuja! Sekoita joukkoon vasta sitten loput maidosta ja suola sekä lorauta hieman voisulaa. Jätä taikina turpoamaan puoleksi tunniksi. Paista mahdollisimman ohuita lettuja. Levitä noin 1 rkl kirkastettua voita pannulle ja kaada siihen 1/2 dl lettutaikinaa. Kääntele pannua, jotta taikina leviää tasaisesti. Kun lettuun muodostuu pieniä reikiä, se on valmis käännettäväksi.

Halutessasi voit sekoittaa lettutaikinan joukkoon 1 dl:n porkkanaraastetta tai pakastepinaattia.

Täyte
Valmista jauhelihakastiketta
tai
sienikastiketta

Levitä täytettä letun alareunaan ja kääri rullalle. Aseta kääröt leivinpaperin päälle uunivuokaan ja ripottele pinnalle juustoraastetta. Kuorruta 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Tomaattisalsa

4-5 kypsää tomaattia
1/2 dl hyvää oliiviöljyä
ripaus suolaa, sokeria ja mustapippuria
hakattua basilikaa tai persiljaa

Lohko tomaatit neljään osaan. Poista kanta ja siemenet. Leikkaa lihan ja kuoren välistä työlautaa vasten kuori irti. Leikkaa lihaosa kuutioiksi ja mausta muilla aineilla. Tomaattisalsa sopii myös bruchettaleipien täytteeksi. Paahda hyvää vaaleaa maalaisleipää ja levitä päälle tomaattisalsaa.


Aiheet: , , , ,

Kirjoita kommentti