Umami muualla Facebook

Julkaistu 6. 3. 2019 Teksti Tiia Koskimies, kuvat Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Rieskoja ja juustokakkua rotinoiksi

Lähipiiriin syntyi hurmaava pieni tyttö. Aivan elämän alkumetreillä uusi tulokas vie äidin kaiken huomion. Sukulaiset ja ystävät haluavat kuitenkin heti käydä katsomassa tulokasta ja arvuuttelemassa onko ulkonäössä enemmän isää vai äitiä.

Äidillä on nyt muita kiireitä, kenties valvottuja öitä takanaan, joten kahvitarjottavat on kohteliasta viedä mukanaan. Täytin rieskoja ja leivoin tuliaisiksi muhkean ja voimia palauttavan juustokakun. Olen saanut alkuperäisen juustokakun ohjeen Saksassa asuvalta ystävättäreltäni, joka puolestaan on saanut sen anopiltaan, joka puolestaan sai sen jo ennen sotia Tšekkoslovakiasta.

Täytetyt rieskat

paketti Lapin rieskoja

Täyte

200 g kylmäsavulohta
1 prk ranskankermaa
1/2 punasipulista hienonnettuna
pätkä kurkkua pieninä kuutioina
1/2 dl tilliä hienonnettuna
2 tl dijoninsinappia
1/2 sitruunan mehu
ripaus suolaa ja pippuria

Lisäksi

salaatinlehtiä, rucolaa jne.

Sekoita täytteen aineet keskenään. Levitä rieskoille, lisää salaatinlehtiä mielen mukaan ja kääri tiiviille rullalle. Pane rullat muovipussiin ja anna makujen vetäytyä. Ne voivat olla vaikka jääkaapissa yön yli, jotta rieska hieman kostuu täytteestä ja pysyy paremmin koossa. Voit leikata rieskoista myös cocktail-paloja kahvipöytään.

Alkuperäiseen ohjeeseen tulee 1 kg tavallista rahkaa. Nykyisin on saatavana herkullisia maustettuja rahkoja, vanilja- ja sitruunarahkaa. Kumpaakin niistä voi käyttää.

Tiian rahkakakku

75 g voita
1 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Täyte

800 g – 1 kg sitruuna- tai vaniljarahkaa
4 munaa
2 dl kuohukermaa
2 rkl perunajauhoja
(1 dl sokeria, jos käytät maustamatonta rahkaa)

Valmista pohjataikina. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää muna ja vähitellen keskenään sekoitetut vehnäjauhot sekä leivinjauhe. Taputtele taikina leivinpaperilla vuorattuun rengasvuokaan. Kaada kaikki täytteen aineet isoon kulhoon ja vatkaa vatkaimella oikein hyvin sekaisin. Kaada seos taikinalle. Paista 175 asteisessa uunissa 50 minuuttia. Käännä lämpö pois uunista ja anna kakun vetäytyä siellä vielä 10 minuuttia. Anna jäähtyä kunnollla ennenkuin siirrät sen pois vuoasta. Tarjoa kakkua vaikka sulatettujen pakastemansikoiden kanssa. Koristele halutessasi tomusokerilla.

Muista nämä ohjeet myös pääsiäisenä!

Wikipedia kirjoittaa rotinoista:

Karjalaisen tavan mukaan suku, ystävät ja naapurit veivät synnytyksen jälkeen äidille ravitsevaa ruokaa. Se saattoi olla juustoa, munia, maitoa tai karjalanpiirakoita. Rotinakori oli ennen ruokakori, johon koottiin voita, juustoa, lihaa ja leivonnaisia synnyttäjän vahvistukseksi. Rotina-sana tulee venäjän kielen sanasta rodiny, joka tarkoittaa synnytys tai lapsivuode. Rotinat saatettiin pakata myös isolle leivinlaudalle pyyhkeeseen ja voipaperiin käärittynä, jossa oli esimerkiksi iso pullarinkeli, kakkuja, piirakoita ja pipareita. Syömiset käärittiin jollain alueella käspaikkaan, joka oli tyttölapselle ensimmäinen alku kapioiden kokoamiseen.

 

 

Nykyisin rotina-perinne on säilynyt siten, että vauvaa katsomaan tultaessa kotiin tuodaan leivonnaisia, jopa vaatteita lapselle. Alueellisia eroja on ja osa ei ole edes kuullut rotinoista. Nykyaikaiseen rotinakoriin voi leipoa perinteisten pullien, kakkujen ja pikkuleipien oheen esimerkiksi suolaisen piirakan. Kulhollinen salaattiakin ilahduttaa nykyäitiä. Ajatuksena on, että synnyttänyt äiti saisi levätä ja keskittyä vauvaan eikä hänen tarvitsisi kestitä vieraita ja huolehtia, että heille on tarjottavaa.

Mervi: Muistan, miten toisen poikani synnyttyä sain suureksi yllätyksekseni kulhollisen vastaleivottuja karjalanpiirakoita kotiin. Leipoja ei ollut minulle edes kovin tuttu, joten olin aivan valtavan iloinen muistamisesta.


Aiheet: , , , , , , ,

Kirjoita kommentti