Umami muualla Facebook

Julkaistu 24. 1. 2020 Teksti Tiia Koskimies 4 kommenttia Ruoka ja juoma

Runebergintorttukakku ja meheviä makkararuokia

Helmikuun viidentenä päivänä tarjoillaan perinteisesti kansallisrunoilijamme lempileivonnaisia Runebergintorttuja. Reseptin kehitteli runoilijan vaimo Frederika Runeberg.

J.L. Runeberg piti makeasta. Frederika kehitteli kaapista löytyneistä tarvikkeista, piparkakuista, korppujauhoista ja karvasmantelista leivoksen ja koristeli sen vadelmahillolla ja sokerikuorrutuksella. Frederikan torttujakin on edelleen tarjolla. Ne ovat pienempiä ja kuivia koostumukseltaan. Runebergintortuista on monia variaatioita. Joidenkin mielestä niiden tulee olla punssilla, toisten mielestä rommilla kostutettuja. Yhtä kaikki, herkullisia ne ovat. Kokeilepa tätä Umami.fi:n kakunkokoista versiota, jossa pakastevadelmat tuovat torttuun ihanaa raikkautta. Käytä torttuun vain kotimaisia pakastevadelmia!

Sääli, että makkarat ovat usein huonon ruoan maineessa. Myös tavalliset nakit ja lenkkimakkara maistuvat ruoissa koko perheelle. Kaupoista löytyy kuitenkin runsas valikoima erilaisia makkaroita mistä valita, jos nakit ja lenkki eivät kiinnosta.

Pariloitua lenkkimakkaraa ja kuskusia

4 annosta

600 g lenkkimakkaraa kuorittuina viipaleina

Kuskus

1 rkl luomukasvisliemijauhetta
4 dl vettä
1 rkl voita
3 1/2 dl kuskussuurimoita
1 kevätsipuli hienonnettuna
pieni pätkä kurkkua kuutioituna
3-4 aurinkokuivattua tomaattia kuutioina
1 rkl sitruunamehua
1 tl sitruunanhuoriraastetta
tuoretta minttua

Kastike

1 tlk kermaviiliä
1 1/2 rkl Dijonin sinappia
1 pieni valkosipulinkynsi hienonnettuna
mustapipuria, suolaa

Valmista kuskus. Kiehauta vesi, liemijauhe ja voi. Ota kattila liedeltä ja sekoita joukkoon kuskussuurimot. Sekoita seos haarukalla tasaiseksi ja jätä kannen alle turpoamaan. Nostele joukkoon hienonnettu sipuli, kurkku, aurinkokuivatut tomaatit, sitruunankuoriraaste, mehu sekä hakattu minttu. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita kastikkeen aineet keskenään. Pariloi, paista tai grillaa makkarat ja tarjoa kuskusin ja kastikkeen kanssa.

Nakkivokki

4 annosta

1pkt (300 g) kuorettomia nakkeja
öljyä
1 ps (500 g) wok-vihanneksia, esim. Findus Classic
2 dl kasvislientä fondista
1 rkl limettimehua
soijakastiketta
makeaa chilikastiketta
tuoretta korianteria tai persiljaa

Tarjoiluun

riisi- tai muita nuudeleita

Halkaise nakit pitkittäin ja viipaloi ne. Kuumenna öljyä wokissa tai paistokasarissa. Paista nakkipalat ja siirrä lautaselle. Lisää pannulle vihannekset ja kypsennä pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää nakit. Lisää nakkivokkiin kuuma kasvisliemi ja lisää limettimehu sekä soija- ja makeaa chilikastiketta makusi mukaan. Pane nuudelit kulhoon ja kaada kiehuvaa vettä päälle ja anna nuudeleiden pehmetä noin 3 minuuttia. Valuta nuudelit ja jaa syville lautasille. Lisää päälle nakkivokkia. Viimeistele annokset hienonnetulla korianterilla tai persiljalla.

Runebergintorttukakku

noin 10 palaa

Taikina

1 1/2 dl erikoisvehnäjauhoja
1 tl soodaa
1/2 dl korppujauhoja
1 1/2 dl piparkakkuja murskattuna, esim. siirappipipareita
1/2 dl mantelirouhetta
150 g voita
1 1/2 dl sokeria
2 munaa
1 dl kermaviiliä
1 tl manteliaromia

Kostutus

1/2 dl arrakkipunssia tai tummaa rommia
3/4 dl kylmää vettä

Koristelu

noin 1 dl vadelmahilloa
3 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 dl vettä
1 dl hyytelösokeria
2 dl tomusokeria
noin 2 rkl sitruunamehua

Levitä halkaisijaltaan 24 cm:n irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja kiristä reuna sen ympärille. Leikkaa vuoan reunoilta ylimääräinen leivinpaperi pois. Voitele ja jauhota vuoka. Pane uuni kuumenemaan 175-asteiseksi. Sekoita jauhoihin sooda ja sitten muut kuivat aineet. Vatkaa pehmennyt voi ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa munat yksitellen vaahtoon. Sekoita puuhaarukalla joukkoon kermaviili ja manteliaromi sekä lopuksi kuiva-aineseos. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Nosta vuoka ritilälle uunin alaosaan. Paista noin 35 minuuttia. Kun tortun pinta on kauniisti ruskistunut, peitä vuoka alumiinifoliolla. Kokeile kypsyyttä lopuksi tikulla. Nosta torttu jäähtymään ja irrota sitten vuoasta. Nosta torttu tarjoiluastiaan, kostuta ja anna vetäytyä noin 20 minuuttia. Levitä tortun pinnalle vadelmahillo parin sentin päähän reunoista. Asettele jäiset vadelmat hillon päälle. Valmista vedestä ja hyytelösokerista kiille, katso valmistusohje sokeripakkauksesta. Sivele kiillettä vadelmille. Sekoita tomusokeri ja sitruunamehu keskenään ja koristele torttu seoksella.

Pssst! Tätä Runebergintorttua ei välttämättä tarvitse kostuttaa lainkaan.


Aiheet: , , , , , , , ,

4 kommenttia

  1. Mukava, että kotikondiittoria

    Mukava, että kotikondiittoria palvellaan uudistaen perinnereseptejä. Varmistetaan kuitenkin, että suoraan jäisinä käytetään vain kotimaisia pakastevadelmia. Ettei tule ruikuli!

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Sari Rahkonen

    4. 2. 2011 19.44

  2. Ohessa linkki Eviran

    Ohessa linkki Eviran sivulle, jossa kerrotaan pakastettujen tuontivadelmien käsittelystä http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/tietoa_elintarvikkeista/elintarvikevaarat/elintarvikkeiden_kayton_rajoitukset/ulkomaiset_pakastevadelmat/
    Turvallisuuden takia kannattaa Runebergintorttuun käytettävät pakastetut ja tuoreetkin tuontivadelmat panna kiilleseokseen hiljalleen kiehumaan pariksi minuutiksi. Sen jälkeen vadelmat voi nostaa lusikalla ilman lientä tortun päälle.

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Mervi Melasniemi

    4. 2. 2011 22.42

  3. Nakkivokki kuulostaa ja

    Nakkivokki kuulostaa ja näyttää hyvällä. Enpäs ole aiemmin hoksannut, et perinteisistä nakeistakin vois vokkia kokeilla. Täytyykin ensi viikolla testata. Nimim. wokkien suurkuluttaja :)

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    tinttinen

    5. 2. 2011 23.22

Kirjoita kommentti