Umami muualla Facebook

Julkaistu 31. 1. 2010 Teksti Tiia Koskimies 441 kommenttia Ruoka ja juoma

Ruoka herättää intohimoja Arvottu

Olen mielenkiinnolla seurannut keittiömestari Henri Alénin Helsingin Sanomien mielipidesivulla aloittamaa ruokakeskustelua.

HS 21.1 Mielipide: ”Lisäaineilla kyllästettyjä eineksiä ei pitäisi kutsua ruoaksi. Markettien ja kauppojen hyllyt ovat täynnä elintarvikkeita, joiden sisältö ja ulkonäkö ovat kaukana ruoasta”, Alén kirjoittaa.

Alén jatkaa: ”Onko ruoka ihan oikeasti vaarallista? ”Suomessa suhtaudutaan ruokaan kuin ydinvoimaloihin. Sen sijaan, että ostettaisiin tuoreita raaka-aineita, valmistettaisiin ateria ja nautittaisiin siitä yhdessä, tilalle on tullut pelkoja, jotka ohjaavat kulutustottumusiamme: eläinrasva tukkii verisuonet, suola nostaa verenpainetta, kalat ovat täynnä raskasmetalleja ja kananmuna on todellinen kolesterolipommi.”

Ruokapyramidit

Ruokapyramidit ja suositustaulukot hän myös lyttää läjään. ”Onko ruoka ihan oikeasti vaarallista”, hän tivaa. Alénia harmittaa, että yhä useammin varsinkin koulu- ja laitosruoka käy pakastimen ja niin monen mankelin kautta, että se ei hänen mielestään enää täytä ruoka-sanan vaatimuksia. Kyseessä on teollisesti tuotettu, huippuhygieninen ja sinänsä syötäväksi kelpaava, mutta täysin ravintoarvoton ja mauton tuotos.

Olen Alénin kanssa samaa mieltä. Enemmän kuin ihmistä, ruokitaan monenlaisia pelkoja. Kaikkitietävät ”terveyspoliisit” kattavat päivittäin pöytiimme enemmän ahdistusta ja syyllisyyttä kuin ruokaa. Ihmiset lihovat lihomistaan, vaikka kuinka yrittäisivät noudattaa ”suosituksia”.

Terveyspoliisit

Kukapa ei haluaisi elää pitkään kauniina ja terveenä. Teollisuus tietää tämän ja tuottaa markkinoille kiihtyvällä vauhdilla tuotteita, jotka pyrkivät auttamaan juuri näiden tavoitteiden saavuttamisessa. Terveysvaikutuksiin vetoaminen on hyvä keino saada sanomalle pontta. Me suomalaiset olemme monessa suhteessa hieman joukkosieluja. Sen sijaan, että ajattelisimme omalla päällä, kuljemme helposti valtavirran mukana. Me syyllistymme niin helposti.

Kuinka monta kertaa ruokahaluni onkaan mennyt ruokapöydissä, joissa samalla, kun syödään puhutaan siitä, mikä on terveellistä ja mikä ei. Pöytään on katettu niin ”verisuonet kuin peräsuolet”, eikä ruoka ole sen jälkeen maistunut yhtään miltään. Väitän, että huonolla omallatunnolla syöty ruoka ei sula, vaan kokkaroituu. Sen sijaan, jos on kiitollinen eteen katetusta herkusta, ja nauttii siitä sillä hetkellä täysin vapautunein siemauksin, se sulaa hyvin eikä ole pahasta.

Ihminen on yksilö

Ihminen on oma ainutlaatuinen yksilönsä, jolla on yksilölliset tarpeet. Kaikki ei sovi kaikille, jokaisen tulee omalla kohdallaan miettiä ja löytää sellainen ravinto, joka tekee hyvää. Kun juhlan aika on, siitä täytyy nauttia. Juhlia ei pidä joka päivä, silloin se menettää merkityksensä.

Olen joskus miettinyt, että pelottavan moni ruokateollisuuden haara ajautuisi konkurssiin, jos kaikki valitsisivat kuten minä. En koskaan osta mitään missä lukee sana kevyt. En osta mitään mikä on makeutettu sakkariinilla tai sorbitolilla. En tarvitse ”virikeruokaa”, sipsejä, naksuja raksuja. En juo limonadia ja varsinkaan cocacolasta en ole koskaan sen yltiömakeuden vuoksi pitänyt. En syö jäätelöä, koska myös ne ovat lähes poikkeuksetta liian makeita makuuni. Käyn harvoin konditoriassa. En syö viinereitä, leivoksia enkä täytekakkuja – paitsi omatekoisia. Syön kyllä pullaa silloin tällöin. Olen ryhtynyt valmistamaan sitä täysjyväisestä vehnäjauhosta. Käytän palmusokeria ja hunajaa makeutukseen. En osta myöskään eineksiä, koska ne eivät näytä herkullisilta ja maku on yleensä mitäänsanomaton. Ruoka on mielestäni niin ihana osa elämää, että en kaipaa mitään keinotekoista. Jo tuoreet raaka-aineet ja niiden tuoksu saavat mielen runolliseksi. Einekset eivät koskaan pysty tähän.

Mikä kiire?

Kiire on myös asia, johon teollisuuden markkinavoimat pyrkivät vetoamaan. Mikropizza on kieltämättä helppo eväs, mutta onko se sittenkään syömisen väärti? Lapsiperheet vetoavat kiireeseen, töiden jälkeen eivät nälkäiset lapset jaksa pitkään odotella ruoan valmistumista. Siinä elämänvaiheessa on opittava ennakoimaan ruokatarpeita. Ei ravintolassakaan odotella asiakasta ja sitten vasta ryhdytä ruoanlaittoon. Viikonloppuisin ja edellisenä päivänä voi tehdä paljon valmiiksi seuraavien päivien aterioita varten.

Laadi hyvä puutelista

Tämä voi kuulostaa tylsältä, mutta kannattaa. Mieti valmiiksi koko viikon ruokalista ja laadi kauppalista, joka nopeuttaa kaupassa käyntiä. Laadi lista tutun kaupan kierron mukaan. Otsikoi osastot kulkujärjestyksessä ja kirjoita lista sen mukaan.

– Vihannekset
– Kala
– Liha
– Juustot/ maidot
– Muut

Jos tarjouksia on, mieti, kannattaako niitä juuri nyt käyttää hyväksi. Pakastaa? Älä osta mitään listan ulkopuolelta. Huomaat, että myös rahaa säästyy.

Nautitaan ruoasta ja ruoanlaitosta. Umamia elämäänne!

Arvonta:
Mitä mieltä sinä olet terveysvalistuksesta? Onko se Suomessa liiallista vai sopivaa? Mihin suuntaan haluaisit suomalaista ruokakulttuuria kehittää?
Arvomme vastanneiden kesken keittokirjan helmikuun lopussa.

Voittaja:

Arvonnan voitti Nina. Onnittelut voittajalle ja kiitokset kaikille muille osallistuneille!


Aiheet: , , , , , ,

441 kommenttia

 1. Terveysvalistus on hyvä

  Terveysvalistus on hyvä asia ,mutta kohtuus siinäkin olisi muistettava.Toivoisin että suomalaisiin ruokapöytiin otettaisiin enemmän marjoja ja vihanneksia.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  *orvokki*

  31. 1. 2010 14.32

 2. Asiallinen terveysvalistus on

  Asiallinen terveysvalistus on paikallaan

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  sirkkuli

  31. 1. 2010 14.36

 3. on tosiaan mielestäni

  on tosiaan mielestäni ihan asiallista ja tarpeellista. ne jotka tästä valittavat elävät yleensä itse epäterveellisesti.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  puukir

  31. 1. 2010 14.38

 4. Ihan kohtuudenrajoissa menee

  Ihan kohtuudenrajoissa menee ja hyvä että siitä puhutaan, enemmän vaan kasviksia ja marjoja

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  norppa

  31. 1. 2010 14.47

 5. maailmaan mahtuu kaikenlaisia

  maailmaan mahtuu kaikenlaisia ajatuksia…niistä vain jokaisen pitäisi löytää se oikea,joka itselle tuntuu uskottavalta ja hyvältä..siinäpä se ongelma onkin

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  pekk rauma pläkä

  31. 1. 2010 14.48

 6. terveysvalistus hyvä

  terveysvalistus hyvä

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  intsu

  31. 1. 2010 14.50

 7. Tarpeellista. :)

  Tarpeellista. :)

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Kippo

  31. 1. 2010 14.52

 8. Terveysvalituksella on paikkansa.

  Terveysvalituksella on paikkansa. Olisi kuitenkin huomioitava myös se, että kannustetaan samalla etsimään lähiruokaa sen sijaan, että suosittaisi terveysvaikutteisia ruokia, jotka usein ovat ulkomaisia.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Nina

  31. 1. 2010 15.04

 9. Terveysvalistus on tarpeellista

  Terveysvalistus on tarpeellista :)

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  untitledD

  31. 1. 2010 15.04

 10. Terveysvalistus menee ajoittain

  Terveysvalistus menee ajoittain jopa liiallisuuksiin. Kohtuus kaikessa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Sippe

  31. 1. 2010 15.11

 11. No kyllähän tieto

  No kyllähän tieto on aina hyväksi, mutta näissä ruoka-asioissa ollaan kyllä monesti aivan hakoteillä, ja tyrkytetään ihmisille ruokia, jotka eivät edes ole terveellisiä.
  Esim. kasvisruokavaliosta pelotellaan ja varoitellaan, vaikka se on eettisin ja terveellisin ruokavalio kuin mkään muu.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Lene

  31. 1. 2010 15.12

 12. suomalainen ruokakulttuuri on

  suomalainen ruokakulttuuri on jo kansainvälistä. Terveysvalistus tuottaa tulosta pitkällä aikavälillä, jos ihminen on siihen vastaanottavainen ja valmis muuttamaan asennettaan tapoihinsa ja valintoihinsa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Mark4

  31. 1. 2010 15.18

 13. terveysvalistusta pitäisi lisätä,

  terveysvalistusta pitäisi lisätä, ettei olla kohta jenkkilän tai brittien tasolla

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  heidi

  31. 1. 2010 15.28

 14. on tarpeellista

  on tarpeellista

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  ippe

  31. 1. 2010 15.30

 15. Tarpeellista on valistus,

  Tarpeellista on valistus, suomalaisten ruokailu- ym. tottumukset ovat aika huonoja.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Kahvijänö

  31. 1. 2010 15.35

 16. Pyrin syömään mahdollisimman

  Pyrin syömään mahdollisimman puhdasta ruokaa siinä mielessä, että vältän keinotekoisia lisä-, makeutus- ja säilöntäaineita. Ihmedieetteihin en usko: syömme monipuolista, terveellistä perusruokaa, leivon voista, ja kaikki voivat hyvin.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Daisy

  31. 1. 2010 15.40

 17. Minusta aiheesta puhutaan

  Minusta aiheesta puhutaan aivan liikaa.Pitää käyttää järkeään.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  antti

  31. 1. 2010 15.56

 18. Lisäravinteet valmisruissa ja

  Lisäravinteet valmisruissa ja leipomotuotteissa kaikkein vaarallisimpia!?

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  KeljuK

  31. 1. 2010 15.56

 19. Kevytruokien ylistys ja

  Kevytruokien ylistys ja tarjonta on mennyt ihan mahdottomaksi. En usko niiden terveysvaikutuksiin vaan normaaliin ja monipuoliseen perusruokaan.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Saara

  31. 1. 2010 16.05

 20. Suomessa suositaan liikaa

  Suomessa suositaan liikaa punaista lihaa ja maitotuotteita. Välimeren ruokavalio on todettu erittäin terveelliseksi, vaikka se ei sisälllä paljonkaan punaista lihaa ja maitotuotteet syödään lähinnä juustojen muodossa kohtuullisesti.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Frida

  31. 1. 2010 16.14

 21. Terveysvalistus on tarpeellista,

  Terveysvalistus on tarpeellista, mutta ihmisiä ei pidä syyllistää.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Dora

  31. 1. 2010 16.18

 22. Ruokavalio ja suositukset

  Ruokavalio ja suositukset pitäisi ehdottomasti uudistaa. tasapainoinen-ja terveellinen ruokavalio. Ruokaympyrä on jo enimmäkseen vanhentunutta tietoa. Tässä hieman pääpiirteitä, mutta mieluiten tekisin luennon tms.

  Esimerkki sekaruokavaliosta:

  4 annosta viljaperäisiä hiilihydraatteja (esim. leipä yksi annos on 3 palaa näkkileipää valmistettu täysjyvästä tai kaurapuuro 3 rkl hiutaleita tai 75 g ruisleipä.)

  3 annosta proteiinia (esim. yksi annos 150 g kanaa tai 190 g nautaa, vähärasvaisia ja maustamattomia tai iso lasi rasvatonta maitoa (n. 4dl) tai proteiinijauheannos)

  1 annos vähintään kasviksia (yksi annos esim. 100 g porkkanoita / kaalia / lanttua / tomaattia) näitä kuitenkin mieluiten vähintään 400 g päivässä.

  1 annos vähintään hedelmiä (yksi annos hedelmistä riippuen esim. yksi päärynä / 3 mandariinia / 150 g ananasta / omena) näitä mieluiten myös 4 annosta päivässä vähintään.

  Vettä minimissään 7 lasillista ja yksi lasi on n. 4dl

  Oliiviöljyä 2 tl

  Nämä suuntaa antavat ohjeet ovat 1200 kcal. Jos kaloreita on enemmän, on annoksia enemmän samassa suhteessa ja kalorit määrittelee painoindeksi ja tasapainoinen -monipuolinen liikunta. Näiden lisäksi täytyy olla vitamiinit ja omega 3, koska tämän päivän ravinnosta ei enään saa tarvittavia määriä vitamiineja.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  PIA33

  31. 1. 2010 16.23

 23. Suomessa valistusta on

  Suomessa valistusta on kyllä riittämiin, osais vaan ottaa kaiken vastaan.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  minni

  31. 1. 2010 16.25

 24. kunhan ei liikaa

  kunhan ei liikaa holhouksen puolelle.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  kiti

  31. 1. 2010 16.27

 25. Tieto lisää tuskaa,

  Tieto lisää tuskaa, mutta monipuolinen perusruoka on kaiken perusta; ei ylihinnoitellut terveysruoat tai vitamiinit purkista

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  marjo66

  31. 1. 2010 16.28

 26. Terveysvalistus on mielestäni

  Terveysvalistus on mielestäni sopivaa.
  Aterioilla enemmän salaatteja.
  Kala-aterioita useammin.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  minttu

  31. 1. 2010 16.35

 27. ON TARPEELLISTA

  ON TARPEELLISTA

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  tupu

  31. 1. 2010 16.39

 28. tarpeellista se on,

  tarpeellista se on, mutta nykyään mennyt turhan holhoavaksi ja liiallisuuksiin.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  aakoo

  31. 1. 2010 16.43

 29. Suomalaiset perusruoat kunniaan

  Suomalaiset perusruoat kunniaan – vaikka hiukan muunneltuina. Tulee ruokalaskut halvemmiksi, keinotekoiset terveysvaikutteiset tuotteet vähemmälle.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Tutu

  31. 1. 2010 16.52

 30. Tarpeellista.

  Tarpeellista.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Yh

  31. 1. 2010 16.53

 31. Ruokavalistusta tulee riittävästi,

  Ruokavalistusta tulee riittävästi, mutta lisäainesta na niiden vaikutuksesta terveyteen kaipaisin enemmän tietoa. Olen Henri Alenin kanssa täysin samaa mieltä ja hyvä että kissa on nyt vihdoin nostettu pöydälle. Puhtaista terveellisistä elintarvikkeista valmistettu ruoka kunniaan!!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Aava

  31. 1. 2010 17.09

 32. Terveysvalistus on aina

  Terveysvalistus on aina tervetullutta.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  MJM

  31. 1. 2010 17.11

 33. liiankin vähän yksityiskohtaista,oikeaa

  liiankin vähän yksityiskohtaista,oikeaa valistusta.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  mie

  31. 1. 2010 17.18

 34. Kyllä valixstaa täytyy,

  Kyllä valixstaa täytyy, mutta leivän paalle levitetään runsas-suolaista voita reilustin.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Keppi

  31. 1. 2010 17.32

 35. valistus on aina

  valistus on aina tärkeää mutta nykypäivänä tietoa tulee niin paljon ja niin ristiriitaista että järkevämpää on käyttää tervettä järkeä syömisen suhteen. Liika on liikaa kaikessa

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  nuppu

  31. 1. 2010 17.32

 36. valistus on tarpeen

  valistus on tarpeen

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  mai

  31. 1. 2010 17.53

 37. Suomalaiset ovat sen

  Suomalaiset ovat sen verran kovapäisiä, että kaikkea tietoa pitää takoa jatkuvasti, ettäedes pieni osa menee perille

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Timo

  31. 1. 2010 17.58

 38. Tarpeellista tietoa terveysvalistus

  Tarpeellista tietoa terveysvalistus on, joskus kyllä tuntuu, että sitä tuputetaan joka tuutista ja syyllistetään turhaan ihmisiä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Lusse

  31. 1. 2010 18.00

 39. Valistus on tuiki

  Valistus on tuiki tarpeellista, varsinkin nuorille.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  hese

  31. 1. 2010 18.03

 40. Terveysvalistus on hyvä

  Terveysvalistus on hyvä asia, harmi vain, että nykyiset virallisterveydelliset suositukset ovat jo aikansa eläneitä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  heidi

  31. 1. 2010 18.07

 41. tarpeellista , lisää

  tarpeellista , lisää kasviksia,hedelmiä,marjoja & vihanneksia ruokavalioon.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  MiaS

  31. 1. 2010 18.12

 42. on tarpeellista kun

  on tarpeellista kun ei liikaa

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  sirkka

  31. 1. 2010 18.23

 43. Olen itsekin seurannut

  Olen itsekin seurannut hesarin ruokakeskustelua, se on ollut hyvää.
  Mielestäni kaikkein paras ohje on ”Kohtuudella kaikkea!” ja paino molemmilla sanoilla. Terveellisen ruuan suositukset ja trendit vaihtelevat kokoajan, joten olen luopunut jo niiden seuraamisesta. Kunhan vaan muistaa että KOHTUUDELLA (tämä ihmisiltä tahtoo unohtua esim. herkkujen tai alkoholin kohdalla) ja KAIKKEA (tämä taas tahtoo unohtua esimerkiksi monipuolisten vihannesten, hedelmien, siementen, pähkinöiden ja erilaisten kalojen kohdalla)

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  mira

  31. 1. 2010 18.38

 44. kannustava ohjaus ja

  kannustava ohjaus ja terveelliset esimerkit kannustavat

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Nimetön

  31. 1. 2010 18.53

 45. Alen on oikeassa,

  Alen on oikeassa, rehti perusruoka kunniaan eikä mitään kevyttuotehössötyksiä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Liekki

  31. 1. 2010 19.16

 46. terveys on hyvä

  terveys on hyvä asia

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Johanna

  31. 1. 2010 19.38

 47. Määrä ei korvaa

  Määrä ei korvaa laatua tässäkään asiassa. Kehittää kannattaisi luomumpaan, yksinkertaisempaan suuntaan, ekologisempaan pakkaamiseen, lähiruokaan ja vähemmän tuotettuun ruokaan. Kaikenlainen teennäinen bisneshössötys ja hyötyajattelu pois välistä ja suora järki, luonnon kunnioitus ja kotimaisuuden arvostaminen kunniaan.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Accordion

  31. 1. 2010 19.54

 48. osalla ei oo

  osalla ei oo kyl mitään hajua,kevyt ei oo sama kun terveellinen, ,,,perusruokaa, juureksia,marjoja,rypsiöljyä,kalaa, ruistaa,kauraa.superfoodeja Suomi pullollaan. sen sijaan että syötäis puuroa marjoilla, joka edullista,syödään e-koodi jugurttia, lisäaineita tai sokeria, mikä ei oo purkin kyljen mansikan kuvaa mansikkaa enempää nähnytkään…

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  nasumasu

  31. 1. 2010 20.00

 49. Ei ole liikaa,

  Ei ole liikaa, jos pysyisi mielessä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Tusen

  31. 1. 2010 20.05

 50. On tarpeen. Luonnonantimia

  On tarpeen. Luonnonantimia lisää.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  m-liisa

  31. 1. 2010 20.22

 51. Terveysvalistus on ainoastaan

  Terveysvalistus on ainoastaan vaan hyvä juttu, saisi olla enemmänkin mun mielestä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Janelle

  31. 1. 2010 20.45

 52. Ravintoon ja syömiseen

  Ravintoon ja syömiseen liittyvää valistusta on vähän liikaakin – osa siitä on suorastaan turhaa hömppää. Ruokakulttuurissa pitäisi palata enemmän perinteisille, kansallisille juurille.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  T. I. Ira

  31. 1. 2010 20.50

 53. Osaisinpa vaan ottaa

  Osaisinpa vaan ottaa onkeeni kaiken sen valistuksen jota on tarjolla

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  mallu

  31. 1. 2010 20.51

 54. Mielestäni ruokavalistus on

  Mielestäni ruokavalistus on sopivaa. Suomalaista ruokakulttuuria voisi kohentaa tekemällä perinteisistä ruuista nykyaikaisempia ja maukkaampia versioita. Marjojen käyttöä voisi lisätä tavallisissakin ruuissa, ei ainoastaan jälkiruuissa. Toki myös muualta tulevat ruoka-aineet ja lajit ovat tervetulleita, mutta ei kannattaisi unohtaa hyviä suomalaisia ruokiakaan.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Anni

  31. 1. 2010 21.10

 55. Ei sitä koskaan

  Ei sitä koskaan liikaa ole

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  ninnu

  31. 1. 2010 21.15

 56. Terveysvalistusta on jo

  Terveysvalistusta on jo tarpeeksi, vaan jokin siinä mättää kun kansa vain lihoo. Sanoisin sitä paremminkin ruokapropagandaksi elintarviketeollisuuden hyväksi. Oma järki mukana tässäkin. Arvostakaamme enemmän maamme omia ruokaperinteitä ja luonnonantimia!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  ntiQ

  31. 1. 2010 21.17

 57. Suomessa ruuasta valistetaan

  Suomessa ruuasta valistetaan paljonkin nykyään. Ei ainakaan tarvitse lisätä terveystietoutta. Toisaalta läheskään kaikki – vaikka tietoisia ovatkin – eivät noudata kaikkia terveyssuosituksia.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Rosalin

  31. 1. 2010 21.58

 58. Terveysvalistus on tietysti

  Terveysvalistus on tietysti tarpeellista, mutta tuputtamista on jo vähän liikaa. Suomalaista ruokakulttuuria ei tarvitse viedä mihinkään suuntaan, se on hienoa sellaisenaan.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Tomi

  31. 1. 2010 21.59

 59. Asiallinen terveysvalistus on

  Asiallinen terveysvalistus on paikallaan. Meidän pitäisi käyttää enemmän lähiruokaa. Itsetehty ruoka kunniaan, niin tietää, mitä se sisältää. Aidot maut ovat ihania. Kiireessä, nälkäisenä voi syödä hedelmän tai porkkanan ennenkuin saa ruoan valmiiksi. Tehdään isompia annoksia ja osa pakastetaan, niin kiireessä saa nopeasti
  annoksensa. Marjoja, hedelmiä, juureksia ja vihanneksia enemän.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Li-Ha

  31. 1. 2010 22.00

 60. Ei ole varmastikaan

  Ei ole varmastikaan liiallista, mutta tapoja ja menetelmiä voisi kehittää.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  mary

  31. 1. 2010 22.10

 61. Terveysvalistusta tarvitaan, näkeehän

  Terveysvalistusta tarvitaan, näkeehän sen jo lisääntyneestä ylipainosta ja sairauksista. Erityisesti pitäisi kiinnittää huomiota lasten terveelliseen syömiseen. Olen päiväkodeissa sijaisena ja vaikka luulisi siellä olevan oikeaa tietoa, niin tosi monessa paikassa laitetaan lasten puurojen päälle sokeria, juodaan mehua usein, annetaan keksejä välipalalla.. Päiväkoteihin tarvitaan lisää neuvontaa!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Tiina

  31. 1. 2010 22.12

 62. Perinteiset ruuat myös

  Perinteiset ruuat myös ravintoloihin! Painonhallintaan valmiita reseptejä esim. 2.4 vk:n jaksoiksi.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Tapsa15

  31. 1. 2010 22.17

 63. lisäaineilla kyllästetty moska

  lisäaineilla kyllästetty moska ei minunkaan mielestäni ansaitse ruoka-nimitystä.
  Kuitenkin eineksiä syötetään esim. päiväkodeissa ihan surutta. Tietoutta on, käsittämätöntä on, että se ei tavoita niitä,jotka asioista päättävät.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  mari

  31. 1. 2010 22.43

 64. valistusta tarvitaan,sitä ei

  valistusta tarvitaan,sitä ei ole liikaa
  aidot maut parhaita

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  masja

  31. 1. 2010 22.46

 65. Terveysvalistus on hyvä

  Terveysvalistus on hyvä juttu. Haluaisin kehittää Suomalaista ruokakulttuuria suosimaan enemmän kotimaista lähiruokaa ja itse tekemistä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Tiikeri

  31. 1. 2010 22.54

 66. ruokavalistusta voisi lisätä.

  ruokavalistusta voisi lisätä. Ruokamainokset kielletyiksi…

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  timo

  31. 1. 2010 23.12

 67. kohtuudella asiallista

  kohtuudella asiallista

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  ommi

  31. 1. 2010 23.12

 68. Ruokavalistus on tottakai

  Ruokavalistus on tottakai tarpeellista. Tämän hetken huippukokit ovat saaneet tarpeellisen määrän ruokavalistusta jo äidinmaidossa oletettavasti, koska eivät enää pysty eläytymään monen suomalaisen eväisiin, terveellisiin tai epäterveellisiin.

  Pidän hyvin ja tuoreista aineksista tehdystä ruoasta. Einespizzaa ei lautasellani näy, kerran vuodessa maksalaatikkoa kyllä. Turun torin ja kauppahallin olen todennut parhaimmiksi ruoka-ainesten ostopaikoiksi, ja torillakin maalaisten pöydät ja puutarhayrittäjien kojut. Kalan ostan, jos se on tuoretta ja kotimaista; tonnikalaa syön siellä missä tonnikala ui.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  kpmi

  31. 1. 2010 23.28

 69. Sopivaa. Luonnonmarjojen hyödyntämiseen.

  Sopivaa. Luonnonmarjojen hyödyntämiseen.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  mappe

  1. 2. 2010 1.36

 70. Ei ainakaan liiallista.

  Ei ainakaan liiallista. Mielestäni perinteisiin ruokiin päin.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Eki

  1. 2. 2010 1.36

 71. Terveysvalistus on mielestäni

  Terveysvalistus on mielestäni tarpeellista. Ruokakulttuuria olisi hyvä kehittää monipuolisempaan suuntaan.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Pate

  1. 2. 2010 1.41

 72. Ei kai sitä

  Ei kai sitä liikaa ole. Suomalaisen luonnon kasvien hyödyntämistä voisi kehittää ruokakulttuurissa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  merenkävijä

  1. 2. 2010 1.43

 73. hyvä asia se

  hyvä asia se on

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Mo

  1. 2. 2010 2.24

 74. Perustietoa ravinnosta on

  Perustietoa ravinnosta on hyvä saada. Sen jälkeen kukin saa mielestäni tehdä omia valintojaan.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Pia

  1. 2. 2010 4.26

 75. Kyllä terveysvalistusta tarvitaan

  Kyllä terveysvalistusta tarvitaan – uutta tutkittua tietoa ruoan terveysvaikutuksista.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  mari

  1. 2. 2010 7.07

 76. tarpeellista muistutusta

  tarpeellista muistutusta

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  lena

  1. 2. 2010 7.17

 77. Terveysvalistus on Suomessa

  Terveysvalistus on Suomessa ihan riittävä. Toki ihmiset saisivat syödä hieman terveellisemmin ja liikkua enemmän. Katukuvassa näkyy huolestuttavan paljon ylipainoisia lapsia.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Mapo

  1. 2. 2010 7.21

 78. Tarpeellista tietoa

  Tarpeellista tietoa

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  wjohn

  1. 2. 2010 7.45

 79. Terveysvalistus on riittävää.

  Terveysvalistus on riittävää. Pois kaikki marinoidut lihat. Lapset eivät pian osaa syödä muuta kuin TEOLLISUUS lihaa, joks maistuu kammottavalta.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Kepsu

  1. 2. 2010 8.00

 80. Terveys! Harmittaa kala-allergia...

  Terveys! Harmittaa kala-allergia…

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  SA

  1. 2. 2010 8.56

 81. Terveysvalistus... Kaikilla on

  Terveysvalistus… Kaikilla on oma näkemyksensä asiasta. Yksi sanoo yhtä ja toinen toista. Tavalliselle tallaajalle on vaikea tajuta/päättää mikä on hyväksi ja mikä ei. Siitäkin huolimatta, että tietoa tulvii joka tuutista.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Minna

  1. 2. 2010 9.24

 82. ihan riittävästi sitä

  ihan riittävästi sitä on.. väliin vain vaikea valikoida tietotulvasta se ns. oikea tieto..

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Kirsikka

  1. 2. 2010 9.28

 83. Terveysvalistus on tarpeellista,

  Terveysvalistus on tarpeellista, mutta ei liika tuputus

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  peku

  1. 2. 2010 9.38

 84. Tärkeintä on muistaa

  Tärkeintä on muistaa kohtuus kaikessa. Liian tiukkoihin raameihin ei syömistä saa laittaa, sen ei pidä hallita elämää vaan olla iloinen asia josta saa nauttia. Ei kaalikeittoa sen paremmin kuin hampurilaisiakaan voi syödä joka päivä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  iamam

  1. 2. 2010 9.58

 85. ruokavalistusta on mielestäni

  ruokavalistusta on mielestäni Suomessa ihan sopivasti. Voisihan meidän perinneruokamme hieman kehittyä kevyempään suuntaan.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  antsu

  1. 2. 2010 10.29

 86. terveysvalistus on hyvä

  terveysvalistus on hyvä juttu, kaikille tieto ei mene kuitenkaan perille. Nauratti töissä nainen, joka ikuisella laihiksellaan lotrasi salaattiinsa valtavasti oliiviöljyä. Sitä kun on sanottu terveelliseksi… Voi olla, mutta sillä määrällä ei ainakaan laihtumaan pääse.
  Kuitujen merkitystä ei myös moni tunnu ymmärtävän.
  Soisin, että lapset saisivat koulussa monipuolista , maistuvaa ja mahdollisimman kotimaista ruokaa. Tuleviin ruokatottumuksiin vaikutetaan nuorena.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Sari

  1. 2. 2010 10.41

 87. Terveysvalistus on hyvästä,

  Terveysvalistus on hyvästä, sitä pitäisi lisätä kouluihin ja työpaikkoihin. Monipuolisuutta ruokakulttuuriin.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  kava

  1. 2. 2010 10.48

 88. kyllä ruokavalistus aina

  kyllä ruokavalistus aina paikallaan on, ihmisiä on hyvä yrittää ohjata terveellisempiin ruokailutottumuksiin. toivoisin ruokakulttuurin painottuvan lähi- ja luomuruokaan.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  nasuliini

  1. 2. 2010 10.54

 89. Terveelliseen

  Terveelliseen

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  lahja

  1. 2. 2010 10.59

 90. Kyllä kai se

  Kyllä kai se ihan tarpeellista on

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Skeppo

  1. 2. 2010 11.28

 91. Tarpeellista

  Tarpeellista

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Irmeliina

  1. 2. 2010 11.28

 92. Terveysvalistus on mennyt

  Terveysvalistus on mennyt mielestäni hieman vikaan. Kaikesta syömisestä tulee nykyään huono omatunto, jos syö huonosti ja epäterveellisesti pelkää lihomista. Jos puolestaan yrittää syödä terveellisesti, tuntuu että kaikenmaailman ravintosuositukset ahdostavat nurkkaan. ”onko tarpeeksi kuitua, onko lisäaineita, minkälaista rasvaa, paljonko sokeria”. Itse teen mahdollisimman paljon ruokaa itse ja uskon että juuri se on tärkeää. Kunhan tietää mitä suustaan laittaa alas, syö säännöllisesti ja monipuolisesti, eikä aiheuta itselleen liikaa paineita ravintoarvoista.. Kauheinta nykyajan ruokatarjonnassa on juuri yli-prosessoidut einekset, joiden raaka-ainelistat pursuavat E-koodeista. Varsinkin arominvahventeiden runsas käyttö kertoo surullista tarinaa; halvalla maukasta-viis siitä onko oikeita raaka-aineita käytetty!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Pauliina

  1. 2. 2010 11.38

 93. En seuraa mitään

  En seuraa mitään terveysvalistuksia. Noudatan maalaisjärjenkäyttöä. Monipuolista, kotimaista, paljon kasviksia ja pari kertaa viikossa herkuttelua. Roskaruoat, sipsit ja pullat pois ja liikuntaa lisää jos laihtumaan haluaa. Kylläkai aikuisen ihmisen tulisi tietää ilman mitään valistuksiakin mikä on hyväksi itselle ja lapset seuraavat vanhempiaan.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Hepa

  1. 2. 2010 11.39

 94. valistus on tarpeellista

  valistus on tarpeellista

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  tero

  1. 2. 2010 11.40

 95. Suomalaista ruokakulttuuria pitäisi

  Suomalaista ruokakulttuuria pitäisi kehittää siten että suosittaisiin/tuotettaisiin lähiruokaa. Maaseudun autioituminen vaikuttaa ruokakulttuuriin siten että tulee vain muutamia isoja tuotantotiloja joiden ruokatavaraa sitten kärrätään suurten logistiikkakeskusten kautta ympäri suomea. Itse suosin ruoka-toreja joiden tuotteet on usein tuotu alle 100 km etäisyydeltä ilman jalostusta ja säilöntä-aineita. Virvoitusjuomat ne nuorisoakin lihottaa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Komisario

  1. 2. 2010 12.00

 96. Terveysvalistus on tarpeellista.Enemmän

  Terveysvalistus on tarpeellista.Enemmän kasviksia.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  ok

  1. 2. 2010 12.18

 97. Ihan tarpeen on

  Ihan tarpeen on valistaa

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  aatu

  1. 2. 2010 12.42

 98. Aika vaikea yleensä.

  Aika vaikea yleensä. Joskus ja jossakin toteutus on hyvä, toisaalla ja toisella kertaa taas huonompaa, esim. alentuvaa tai syyllistävää.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Inna

  1. 2. 2010 12.43

 99. Itse pyrin ostamaan

  Itse pyrin ostamaan mahdollisimman vähän tuotettuja aineksia. En myöskään osta mitään kevyttä tai terveyttä edistävää koska en usko niiden tehoon.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Piitu

  1. 2. 2010 13.47

 100. tottakai terveysvalistusta pitaa

  tottakai terveysvalistusta pitaa olla,se on tarkeaa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  tiina

  1. 2. 2010 13.48

 101. Terveysvalistus on oikeaa

  Terveysvalistus on oikeaa ja asiallista..Sitä pitää saada lisää,jotta viesti menee perille ja kansa valistuisi olemaan hieman ennekkoluulottomampi ja kokeilunhaluinen oman terveytensä vuoksi.Esim.. Välimerelliseen ruokakultturiin tutustumiseen ja sen omaksumiseen

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Marja

  1. 2. 2010 13.56

 102. tarpeellista

  tarpeellista

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  anja

  1. 2. 2010 14.06

 103. Terveysvalistus on tarpeellista

  Terveysvalistus on tarpeellista

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Sarituulikki

  1. 2. 2010 14.26

 104. Joskus kyllä sortuu

  Joskus kyllä sortuu eineksiin, joita Suomenmaassa on kiitettävä valikoima, kun taas muoilmalla lähinnä pakasteruokia. Mutta en väitä niitä mitenkään herkulliseksi ja niistä tulee silloin tällöin, varsinkin lapsille lykätessä, huono omatunto. En kuitenkaan myöskään jaksa pelätä kaikkia mössö-mörköjä, järjellä selviää tästäkin haasteesta.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Leija

  1. 2. 2010 14.28

 105. terveysvalistus on tarpeellista.

  terveysvalistus on tarpeellista. On kuitenkin huomioitava ettei kaikki aina ole ehdottomasti kiellettyä – joskus voi (esim. kerran kuussa) hieman terveellisyydestäkin joustaa

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  juska

  1. 2. 2010 15.24

 106. Terveysvalistusta saa sopivasti.

  Terveysvalistusta saa sopivasti. Kasvisten käyttöä voisi lisätä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Riikka19

  1. 2. 2010 16.02

 107. ruokavalistus ihan ok

  ruokavalistus ihan ok mutta ruuasta pitää myös nauttia ja ruuan pitää olla ilo silmälle suulle ja nenälle

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  sipe

  1. 2. 2010 16.22

 108. Terveysvalistus Suomessa on

  Terveysvalistus Suomessa on ollut asiallista. Tulevaisuudessa toivoisin suuntautumista lähiruokaan.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Kaisa

  1. 2. 2010 16.40

 109. Ei lisä pahaa

  Ei lisä pahaa tee

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Sirkku

  1. 2. 2010 17.59

 110. Kun katsoo tv-mainoksia,

  Kun katsoo tv-mainoksia, siellä mainostetaan ruoansulatusta parantavia ja vastustuskykyä lisääviä jogurtteja. Lisäksi erilaisia kevyttuotteita mainostetaan kovasti. Mielestäni terveysvalistuksessa pitäisi korostaa, että kaikkea saa syödä kohtuudella ja että kannattaa suosia puhtaita raaka-aineita. Jos esim. ruoansulatuksessa on ongelmia, pitäisi selvittää mistä nämä ongelmat johtuvat eikä syödä niin kuin ennenkin, lisäyksenä vain ruoansulatusta parantava jogurtti. Lisäksi vaikka lautasmalli on sinänsä hyvä oikeanlaisen ruokailun ”mittari”, olisi hyvä korostaa että jokaisen tulisi löytää omanlaisensa ruokavalio. Vaikka lautasmalliin kuuluu peruna/pasta, niin joillekin voi sopia ruokavalio, johon ei kuulu hiilihydraatteja.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Marikki

  1. 2. 2010 18.36

 111. Tottakai pitää jakaa

  Tottakai pitää jakaa tietoa, kun sitä on. Ruokakulttuuri pitäisi muuttaa enemmän kasviksia suosivaksi.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  porkkana

  1. 2. 2010 19.20

 112. Se on hyvin

  Se on hyvin tarpeellista

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  mimi

  1. 2. 2010 19.30

 113. tarpeellista

  tarpeellista

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  kyykäärme

  1. 2. 2010 19.49

 114. Suositukset on vuosien

  Suositukset on vuosien varrella muuttuneet sen verran että eiköhän taas kymmenen vuoden päästä olla eri mieltä asioista.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  sepi

  1. 2. 2010 21.00

 115. terveysvalistus hyvä

  terveysvalistus hyvä

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  mervi

  1. 2. 2010 21.09

 116. Tarpeellista

  Tarpeellista

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Mari.M

  1. 2. 2010 21.10

 117. Terveysvalistus on hyvä,

  Terveysvalistus on hyvä, mutta välillä sekavaa koska joku ruoka on valistuksen mukaan epäterveellistä ja sitten toisena aikana terveellistä. Ei tiedä mikä on lopultakin terveellistä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  sini

  1. 2. 2010 21.16

 118. en usko enää

  en usko enää virallisia terveyssuosituksia, samoin kuin en enää luota lääkäreihinkään, hokevat vain samoja 20-40 vuotta vanhoja virallistotuuksia, jotka eivät välttämättä pidä tippaakaan paikkansa. Lukekaapa muuten kirja Petos lautasella, pistää miettimään

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Malaika

  1. 2. 2010 22.45

 119. Parei olis kun

  Parei olis kun pyritäis luomuun,kaikilta osin missä on mahdllisista.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  heikki murula

  2. 2. 2010 0.51

 120. Tietoa terveellisestä ruuasta

  Tietoa terveellisestä ruuasta on saatavilla ihan tarpeeksi, riippuu vain siitä ottavatko ihmiset tästä tiedosta vaarin. Ei luulisi olevan vaikeaa esim. laihduttaa, koska on aivan mielettömästi ihmedieettejä markkinoilla. Terveysvalistusta on siis aivan riittämiin. Vihannekset ja hedelmät kunniaan, siitä se lähtee.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  marjaana

  2. 2. 2010 3.40

 121. Valistuksessa on ikävä

  Valistuksessa on ikävä bisneksen sivumaku. Jokainen suomalainen tietää aivan varmasti ne samat vanhat totuudet: popsi popsi porkkanaa, juokse tai kävele. Ja dokaa vähemmän.

  Ensin rahastetaan sairauksilla, sitten terveydellä. Ja huonoa omaatuntoa vaalitaan niin huolella, ettei kukaan ehdi katsoa pitenevien leipäjonojen suuntaan. Ehkä juuri siksi.

  No. Ostolista on itselläni ollut jo vuosia käytössä.. perunaa, jauhoja, rypsiöljyä, munia, hiivaa, omenoita, tomaattia ja raejuustoa. Tällä menyyllä ollaan menty jo vuosia. Ja kas, riittävän on ravittu ruumis näilläkin lähiaineksilla :)

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Uranus

  2. 2. 2010 8.44

 122. aivan liikaa kohinaa.

  aivan liikaa kohinaa. Normaali ja tavallinen ruokavalio riittävällä liikunnalla riittää ilman kalorien laskemisia

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Niina

  2. 2. 2010 10.23

 123. Terveysvalistus ihan hyvä

  Terveysvalistus ihan hyvä asia, mutta normaali
  arkiruoka ihan parasta.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  kaiju

  2. 2. 2010 12.19

 124. Kotimaista ja lisäaineetonta

  Kotimaista ja lisäaineetonta ruokaa pitää suosia.
  Valistus joskus on liiallista.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  sakke

  2. 2. 2010 12.22

 125. Luin kirjan Petos

  Luin kirjan Petos lautasella, paljon tietoa ja asiaa lisäaineista joita on teollisesti valmistetussa ruoassa.
  Kasvisten syöntiä pirtäisi mielestäni lisätä arkiruoassa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  mirkkuli

  2. 2. 2010 12.26

 126. Valistusta tulee mielestäni

  Valistusta tulee mielestäni joskus liikaakin.
  Suositaan kotimaista ruokaa. Liikaa rasvaa ja sokeria tulee tietenkin välttää.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  saRI

  2. 2. 2010 12.28

 127. On hyvä että

  On hyvä että on valistusta.Terveelliset elämäntavat
  kunniaan.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  jonsku

  2. 2. 2010 12.30

 128. Lehdet/Tv/Kirjat/Netti- valistusta ja

  Lehdet/Tv/Kirjat/Netti- valistusta ja asiantuntemusta
  tulee näissä foorumeissa joskus liikaakin. Suositaan me suomalaiset terveellistä ja tavallista arkiruokaa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  AH

  2. 2. 2010 12.33

 129. Valistusta terveelliseen ruokaan

  Valistusta terveelliseen ruokaan tulee riittävästi,ehkä joskus liikaakin.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  jore

  2. 2. 2010 12.35

 130. Tarpeellista jokaiselle

  Tarpeellista jokaiselle

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  senia

  2. 2. 2010 12.37

 131. Terveysvalistus Suomessa on

  Terveysvalistus Suomessa on sopivaa, ainakin tietoa on vaikka esimerkiksi lihavuus lisääntyy. Suomalainen ruokakulttuuri on saanut ihan kivasti vaikutteita jo muualta, voisi kehittyä vielä enemmän kansainvälisempään suuntaan.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  kizzu

  2. 2. 2010 12.50

 132. Sopivaa mielestäni, suomalaista

  Sopivaa mielestäni, suomalaista ruokakulttuuria voisi kehittää terveellisempään suuntaan

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Knopfler

  2. 2. 2010 13.22

 133. Terveysvalistus on aina

  Terveysvalistus on aina sopivaa. Suomalaista ruokaa voisi kehittää kasvispainotteisempaan suuntaan.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  jenni

  2. 2. 2010 17.29

 134. Ilman muuta hyvä

  Ilman muuta hyvä asia! Tervellisempään suuntaan olisi hyvä kehittää. Joka kulmalla nykyisin pikaruokalaa toisen perään…

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  HelloKitty

  2. 2. 2010 18.49

 135. Ruoan terveellisyyskriteereistä ei

  Ruoan terveellisyyskriteereistä ei koskaan puhuta liika tällä Pizza kaudella.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  PirLyy

  2. 2. 2010 21.23

 136. onhan se hyvä

  onhan se hyvä että terveydestä puhutaan ja ruokahan on yksi osa sitä. liikaa ei kuitenkaan saa tuputtaa sitä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Ritu

  2. 2. 2010 22.20

 137. Tärkeää ja tarpeellista

  Tärkeää ja tarpeellista

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Jokke

  3. 2. 2010 1.10

 138. Jatkuva laihdutusneuvonta menee

  Jatkuva laihdutusneuvonta menee monesti ns. yli. Lähiruoka pitäisi saada enemmän esille.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  annilauri

  3. 2. 2010 6.09

 139. Ihan OK, kunhan

  Ihan OK, kunhan perustuu tutkimukseen.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Janne

  3. 2. 2010 6.20

 140. Hyvä juttu.

  Hyvä juttu.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Sari

  3. 2. 2010 6.21

 141. Valistusta on kyllä

  Valistusta on kyllä riittämiin, osais vaan ottaa kaiken vastaan

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Sepi2

  3. 2. 2010 6.24

 142. on tarpeellista

  on tarpeellista

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  zara

  3. 2. 2010 7.29

 143. Tarpeellista, ja sitä

  Tarpeellista, ja sitä tulisi olla mielestäni enemmän jo ala-asteikäisille, mutta ei tietenkään minkäänlaisena pakkopullana. Kodeillakin on tässä asiassa suuri merkitys ja vanhempien tulisi näyttää lapsilleen esimerkkiä syömällä itsekin terveellisesti.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Leppis

  3. 2. 2010 7.37

 144. Enempi vaan... ylipainoisia

  Enempi vaan… ylipainoisia löytyy vielä liikaa

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  jussi

  3. 2. 2010 7.49

 145. Ihan ok määrä

  Ihan ok määrä tällä hetkellä, toisia kiinnostaa toisia ei

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  afdfsd

  3. 2. 2010 7.50

 146. tarpeellista

  tarpeellista

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  HL

  3. 2. 2010 8.10

 147. Tarpeellista.

  Tarpeellista.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  JREwing

  3. 2. 2010 8.20

 148. valistus on hyvää

  valistus on hyvää ja tarpeellista

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  laura

  3. 2. 2010 8.23

 149. Kevyeen ruokavalioon ja

  Kevyeen ruokavalioon ja juureksia ja kasviksia ruokavalioon.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  lahja

  3. 2. 2010 8.33

 150. Terveysvalistus on hyväksi

  Terveysvalistus on hyväksi ja erittäin tarpeellista: nuoret syövät epäterveellisesti ja jotenkin heillekkin on opetettava mikä on oikein. Suomessa on mielestäni terveysvalistusta liian vähän. Ihmisten tulisi syödä enemmän monivilja- ja vähänrasvaa sisältäviä tuotteita ja lautasella puolet tulisi olla vihanneksi ja kasviksia.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Henni*

  3. 2. 2010 8.54

 151. valistus on väärillä

  valistus on väärillä raiteilla

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  sdfsdf

  3. 2. 2010 9.09

 152. Terveysvalistus on kohtuudella

  Terveysvalistus on kohtuudella hyvä juttu.jokainen poimikoon siitä itselle sopivan määrän ns.omalle lautaselle. Vähärasvaisia ruokia ja niiden valmistamiseen ohjeita. Kasvikset, juurekset, marjat ja hedelmät kunniaan

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  iines

  3. 2. 2010 9.09

 153. Ehkä sitä on

  Ehkä sitä on liikaa, kun ei näytä menevän perille

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  stiinuska

  3. 2. 2010 9.22

 154. Terveysvalistusta saa olla.

  Terveysvalistusta saa olla. Terveelliset ruoat (raaka-aineet) saisivat olla halvempia, haitallisimpiin ruokiin (rasvaiset ja sokeriset jne.) voisi laittaa lisäveron. Moni pienituloinen syö epäterveellistä ruokaa, koska se on helppoa ja näennäisesti halpaa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Polkka

  3. 2. 2010 9.29

 155. Asiallinen, tietoon perustuva

  Asiallinen, tietoon perustuva valistaminen OK.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Olki

  3. 2. 2010 9.35

 156. Tiedon tarjoaminen on

  Tiedon tarjoaminen on ok

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Tiia

  3. 2. 2010 9.39

 157. Tarpeellista

  Tarpeellista

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  slk

  3. 2. 2010 9.53

 158. valistus on tarpeellista

  valistus on tarpeellista

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  anna

  3. 2. 2010 10.21

 159. Liiallista

  Liiallista

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  drella

  3. 2. 2010 10.23

 160. Tarpeellista tottakai

  Tarpeellista tottakai

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  mahi

  3. 2. 2010 10.35

 161. On hyvä ,

  On hyvä , että ihmiset saa valistusta monesta paikasta.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Iines

  3. 2. 2010 10.42

 162. Mielestäni terveysvalistusta ei

  Mielestäni terveysvalistusta ei ikinä voi olla liikaa. On hyvä, että terveysasioita tuodaan esille!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Niki

  3. 2. 2010 10.45

 163. aika sopivaa

  aika sopivaa

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  n

  3. 2. 2010 10.51

 164. sopivaa, melko riittävää,

  sopivaa, melko riittävää, tarpeellista

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Hellu63

  3. 2. 2010 10.52

 165. kyllä se tarpeellista

  kyllä se tarpeellista on.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  satu

  3. 2. 2010 11.01

 166. Vähemmän rasvaa ja

  Vähemmän rasvaa ja sokeria

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Moppi

  3. 2. 2010 11.03

 167. sopivaa

  sopivaa

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Supernaut

  3. 2. 2010 11.14

 168. Suomen terveysvalistu on

  Suomen terveysvalistu on ehkä liian vähäistä. Siihen voisi vaikuttaa tekemällä vaikka kampanjoita!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  hhuh

  3. 2. 2010 11.25

 169. Kansa senkun lihoo

  Kansa senkun lihoo ja veltostuu, ilmeisesti tarvitaan lisää terveysvalistusta.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Peeii

  3. 2. 2010 11.42

 170. tarpeellista

  tarpeellista

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Hane

  3. 2. 2010 11.44

 171. terveysvalistus on toki

  terveysvalistus on toki tarpeen; pikaruokailu valtaa alaa ja vaikutukset tulevat näkymään. Ruokailusta pitäisi saada hauskaa, jotta terveellisyyskin jaksaisi kiinnostaa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  tiiti66

  3. 2. 2010 12.06

 172. voisi olla enemmänkin.

  voisi olla enemmänkin.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  ensu

  3. 2. 2010 12.08

 173. ruoan terveellisyydestä on

  ruoan terveellisyydestä on hyvä keskustella, mutta turhan tiukkapipoinen opastaminen kääntyy vain itseään vastaan.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  eevu

  3. 2. 2010 12.08

 174. On tarpeellista.

  On tarpeellista.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Piitu

  3. 2. 2010 12.40

 175. voisi olla suomessa

  voisi olla suomessa vieläkin enemmän.. Suomihan on maailman johtavimpia maita ylipainoisten ihmisten suhteen. Kouluihin lisää valistusta!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  nipe

  3. 2. 2010 12.43

 176. Ei sitä liikaa

  Ei sitä liikaa ole.
  Sehän on vaan hyvästä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Jute

  3. 2. 2010 12.55

 177. Kyllä suomalainen terveysvalistus

  Kyllä suomalainen terveysvalistus on vielä lapsenkengissä!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Susse

  3. 2. 2010 13.11

 178. Terveysvalistusta on aivan

  Terveysvalistusta on aivan riittävästi saatavilla. Syylistämiseenkin sorrutaan. Luonnon antimia täytyisi hyödyntää enemmän ja suosia lähiruokaa tai vielä parempaa, jos on mahdollista itse tuottaa ruokaa luonnonmukaisesti.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Mira

  3. 2. 2010 13.17

 179. mielestäni sitä on

  mielestäni sitä on juuri sopivasti. tuntuu, että syömme kuitenkin suhteellisen terveellisesti. Kaikki tietävät ainakin terveellisen ja epäterveellisen rajat

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  H3IDI

  3. 2. 2010 13.18

 180. Enemmänkin ehkä voisi

  Enemmänkin ehkä voisi olla, eikä pelkästään semmoista että et saa syödä tätä ja tuota vaan että tarjottaisi enemmän vaihtoehtoja

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  tiia

  3. 2. 2010 13.29

 181. on tarpeellista ja

  on tarpeellista ja voisi olla esim. kouluissa enemmän..

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Susanna

  3. 2. 2010 13.53

 182. Kohtuus kunniaan kaikessa,

  Kohtuus kunniaan kaikessa, myös ruokavalistuksessa. Olen vakaasti sitä mieltä, että kauppoihin olisi saatava enemmän ”marinoimattomia” tai maustamattomia lihoja (broileria, porsasta) ilman että niiden hinta on puolitoistakertainen. Käsittämätöntä on että lihan ”maustamisen” jälkeen se on halvempaa kuin käsittelemätön liha.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Martina

  3. 2. 2010 13.57

 183. Kyllä se valistus

  Kyllä se valistus on joskus liiallista, ja joskus ihan virheellistä. Muutama vuosi sitten sanottiin ettei rasvaa saa käyttää leivän päällä ollenkaan, ja nyt kehoitetaan käyttämään. Asiallinen ja tutkittu valistaminen on ihan ok, ja seuraan aina jos tulee jotain uutta. Marjat, sienet, vihannekset ja kala on ok,

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  tapu

  3. 2. 2010 14.15

 184. Valistus ei ole

  Valistus ei ole liiallista, mutta se on vinoutunutta, minkä vuoksi harvoin jaksan seurata aiheenseen liittyvää uutisointia. Maalaisjärkeni avulla poimin joukosta järkevät ohjeet. Yritän syödä ruokani mahdollisimman vähän muokattuna, mutta en tee elämääni terveysvouhotuksella vaikeaksi.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  mika

  3. 2. 2010 14.20

 185. tarpeellista

  tarpeellista

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  mita

  3. 2. 2010 14.20

 186. Hyvä kun siitä

  Hyvä kun siitä puhutaan edes. Sillä aika moni Suomessa kuolee verisuonitautiin ja ruualla siihen voi aika pitkälti vaikuttaa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  sissix

  3. 2. 2010 14.25

 187. Ihan liiallista/epätoimivaa

  Ihan liiallista/epätoimivaa

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Ori

  3. 2. 2010 14.26

 188. ok

  ok

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  rr

  3. 2. 2010 14.35

 189. Mielestäni Suomessa on

  Mielestäni Suomessa on nykyään huono terveysvalistus. Haluaisin, että terveysvalistusta lisättäisiin, koska Suomessa alkaa olla todella paljon ylipainoisia ihmisiä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Olli Korhonen

  3. 2. 2010 15.22

 190. Kyllä valistusta on

  Kyllä valistusta on , mutta ihmisestä pitkälti riippuu kuinka sen ottaa vastaan

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  wiivin

  3. 2. 2010 15.43

 191. Onhan valistus tarpeellista

  Onhan valistus tarpeellista mutta olisi hyvä jos sisältö olisi ajankohtaista ja uudistuisi tutkimustulosten mukaan. Pelottelun voisi unohtaa kokonaan ja uhkailun sijaan korostaa terveellisen ravinnon hyviä vaikutuksia. Suomalaisessa ruokakulttuurissa olisi syytä tuoda enemmän esille erinomaisia kotimaisia raaka-aineita ja niistä helposti valmistettavissa olevia, terveellisiä ja ennen kaikkea herkullisia ruokia. Suurin osa ruuasta kulutetaan kotona joten ruokakulttuuria voisi suunnata enemmän kotiin päin ja unohtaa ainakin vähäksi aikaa huippukokkien koukerot ja tuoda esiin hyvistä aineksista valmistetun kotiruuan hyviä puolia.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Rulla

  3. 2. 2010 15.54

 192. Rankalla kädellä tulisi

  Rankalla kädellä tulisi puuttua ensinnäkin valmisruokiin ja muihinkin tuotteisiin, jotka ovat täynnä haitallisia lisäaineta, arominvahventeita ja vaikka mitä mömmöä. Lapsille tulisi opettaa pienestä asti, että tehdään itse ruokaa, eikä osteta mössöä valmiissa paketissa kaupasta. Ja tosiaan, olen samaa mieltä siinä, että kaikki ovat yksilöitä ja jollekin sopii ruokavalio, mikä toiselle taas ei. Omaa kroppaa pitää aina kuunnella ja tarkkailla, siitä se lähtee. Ei mistään yhdestä mallista, jonka joku on jossain päättänyt.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Szz

  3. 2. 2010 16.04

 193. lautasmallil ienee kaikille

  lautasmallil ienee kaikille tuttu ruuan koostajana
  terveysvalistusta on kosolti saatavana, niin asiallista kuin hieman kyseenalaistakin
  suomalaisten tulisi olla ylpeitä omasta ruokaperinnöstään.
  täällä tehdään hyviä lihapullia, karjalanpaistia ja korvapuusteja.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  minttupastilli

  3. 2. 2010 16.29

 194. Kyllä on ruokavalistus

  Kyllä on ruokavalistus hyvästä. Pitäisi valmisruokia ja lisäaineita poistaa. Suomalaisen ruuan kuuluisi mennä terveellisempään suuntaan.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  naaaaa

  3. 2. 2010 16.34

 195. Suomalainen kun miettii

  Suomalainen kun miettii ostaisiko kotimaisen normaalisti kasvatetun salaatin vai luomu-salaatin niin sehän ostaa sen halvemman normisalaatin, koska ”jos se on Suomesta niin sehän on jo hyvä!”. Ruokavalistuksessa on ehkä vielä jonkin verran kehittämisen varaa, mutta juurikin suomalaisten ruokaidentiteetin vuoksi.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  spwn

  3. 2. 2010 16.49

 196. lautasmalli paras

  lautasmalli paras

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  ippe

  3. 2. 2010 16.51

 197. Tarpeellista. Suomalaisey syövät

  Tarpeellista. Suomalaisey syövät liikaa kovaa rasvaa ja suolaa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  VAV

  3. 2. 2010 17.20

 198. Pulskempaan suuntaan ollaan

  Pulskempaan suuntaan ollaan menossa, joten terveysvalistuksesta tuskin on haittaa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Piusku

  3. 2. 2010 17.34

 199. Valistus on toki

  Valistus on toki tarpeen, mutta joskus sitä tuputetaan liikaa joka tuutista.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Tuuli

  3. 2. 2010 17.44

 200. Tarpeellista

  Tarpeellista

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  tre

  3. 2. 2010 17.44

 201. mielestäni terveysvalistusta ei

  mielestäni terveysvalistusta ei voi olla liikaa, ja on hyvä että valtio on ottanut sen hoitaakseen!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  leena

  3. 2. 2010 17.51

 202. Mielestäni sitä ei

  Mielestäni sitä ei voi koskaan olla liikaa ja näkeehän sen ihmisistä ja kun lukee lehtiä suomalaiset ovat amerikan suuntaan menossa, lihoavat jatkuvasti koska terveeellinen ruoka on paljon kalliimpaa kun joku halpa pitsa tai hampurilaisateria. iIhmisillä tuntuu myös aian olevan kiire että on mukamas nopeampaa syödä ulkona, mikä ei taas pidä paikkaansa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  sannukka

  3. 2. 2010 17.57

 203. Tarpeellista

  Tarpeellista

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  marika

  3. 2. 2010 18.00

 204. Kyllähän terveysvalistusta annetaan

  Kyllähän terveysvalistusta annetaan riittävästi

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  jarimv

  3. 2. 2010 18.13

 205. Ruokavalistus on liian

  Ruokavalistus on liian vähäistä. Syytä olisi lisätä sitä kouluihin ja työpaikoille

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Jozzu87

  3. 2. 2010 18.41

 206. Ehdottomasti tarvitaan!

  Ehdottomasti tarvitaan!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  miia

  3. 2. 2010 18.46

 207. Naistenlehdissä liiallista, muuten

  Naistenlehdissä liiallista, muuten sopivaa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Add

  3. 2. 2010 19.00

 208. Ihan ok

  Ihan ok

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Mok

  3. 2. 2010 19.02

 209. asiallinen tieto tarpeen

  asiallinen tieto tarpeen

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  maria

  3. 2. 2010 19.07

 210. ei välttämättä tarvita

  ei välttämättä tarvita

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  pete

  3. 2. 2010 19.14

 211. tarpeellista on, parannettavaa

  tarpeellista on, parannettavaa löytyy…

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  emi

  3. 2. 2010 19.28

 212. terveysvalistusta lisää. porukoille

  terveysvalistusta lisää.
  porukoille pitäisi kertoa lisää hyvistä kotimaisista herkuista:
  marjat, sienet.
  näitä jää kovin paljon metsiin, valitettavasti;
  vaikka niissä on kait vitamiineja yms.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  yes

  3. 2. 2010 19.28

 213. Tietoa kyllä on

  Tietoa kyllä on sitä haluaville. Ainahan uusi tai uudella tavalla esitetty on kiinnostavaa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  äitikkä

  3. 2. 2010 20.39

 214. Valistusta löytyy, mutta

  Valistusta löytyy, mutta ihmiset eivät ota kuuleviin korviinsa. Olkaa sitten läskejä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  heaben

  3. 2. 2010 20.40

 215. Ainahan terveysvalistus on

  Ainahan terveysvalistus on paikallaan, kun ei tunnu tehoavan kansaan, kertaushan on opintojen äiti.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  piia24

  3. 2. 2010 20.44

 216. Kyllä Suomessa aika

  Kyllä Suomessa aika hyvin valistetaan verrattuna ns. kolmansiin maihin…

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Immortal

  3. 2. 2010 20.49

 217. Valistus on tärkeää,

  Valistus on tärkeää, jatkakaa samaan malliin !

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Nettifretti

  3. 2. 2010 20.49

 218. Liikaa dieettejä.

  Liikaa dieettejä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  TH

  3. 2. 2010 21.06

 219. hyvä juttu!

  hyvä juttu!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  heli

  3. 2. 2010 21.37

 220. ei sitä ainakaan

  ei sitä ainakaan liian vähän ole!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Pia

  3. 2. 2010 22.09

 221. Terveysvalitus on hyvästä,

  Terveysvalitus on hyvästä, tosin mielestäni yleiset suositukset ovat hieman kulahtaneet ja hienosäätöä kaivattaisi. Esim suomalaiset mössäävät aivan liikaa leipää ja unohtavat terveelliset välipalat kuten upeat vitaamiinipommimarjamme, hedelmät ja kausi-kasvikset. Omasta mielestäni luomua, tuoreutta, ekologisuutta ja lähiruokaa voisi korostaa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Jenni

  3. 2. 2010 22.12

 222. ok

  ok

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  vajts

  3. 2. 2010 22.12

 223. Asiallinen terveysvalistus on

  Asiallinen terveysvalistus on paikallaan

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  jasmin

  3. 2. 2010 22.16

 224. ok

  ok

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  v

  3. 2. 2010 22.19

 225. sopivaa

  sopivaa

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  keikkana

  3. 2. 2010 22.22

 226. Ihan hyvä asia

  Ihan hyvä asia
  ja terveellisempään suuntaan voisi vielä kehittää.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Jonsku

  3. 2. 2010 22.25

 227. tarpeellista se on,

  tarpeellista se on, mutta nykyään mennyt turhan holhoavaksi ja liiallisuuksiin

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  West84

  3. 2. 2010 22.34

 228. Terveysvalistusta saisi olla

  Terveysvalistusta saisi olla Suomessa enemmänkin.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Ellu66

  3. 2. 2010 23.01

 229. Ruokavalistus on aina

  Ruokavalistus on aina paikallaan, suomalaisten ruokavalio on viime vuosina huolestuttavasti muuttunut einespainotteiseksi.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  tuiskis

  3. 2. 2010 23.57

 230. Tarpeellista kyllä, mutta

  Tarpeellista kyllä, mutta ylilyöntejä sopii välttää.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  r

  4. 2. 2010 0.47

 231. Asiallista on ollut

  Asiallista on ollut ja asiallinen saakin parhaan kaiun.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  koovee

  4. 2. 2010 1.00

 232. Tarpeellista tietoa.

  Tarpeellista tietoa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  aksu

  4. 2. 2010 1.12

 233. ei tarpeen

  ei tarpeen

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  hilleri

  4. 2. 2010 4.19

 234. Lapsille ja nuorille

  Lapsille ja nuorille terveysvalistusta on ihan normaalia antaa ja toivottavasti se myös tehoaa. Toivon Suomeen terveellistä ruokakulttuuria, ei pelkkää hampurilaista ja colaa =)

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  tinttinen

  4. 2. 2010 7.12

 235. Terveysvalistus lapsille on

  Terveysvalistus lapsille on hyvä asia, toki ei sitäkään asiaa tarvitse koko ajan ”tuputtaa” mutta terveellisen syömisen jne ABC on kohdillaan. Aikuisillekin muistutuksena toisinaan.

  Suomalaista ruokakulttuuria olisi hienoa kehittää kevyemmäksi ja terveellisemmäksi, sekä omat luonnonantimet hyödyntäväksi. Marjoja + kotimaista riistaa enemmän.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  natsa

  4. 2. 2010 7.14

 236. Ihan ok asia.

  Ihan ok asia. Suomalaiset perus ruuat kouluihin ja kunniaan.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  JummiJammi

  4. 2. 2010 7.15

 237. terveysvalistus on ihan

  terveysvalistus on ihan ok, kunhan sitä ei tule joka paikasta ja koko ajan. suomalaisten pitäis omaksua jonkunlaiset ruokailu rytmit kuten esim. välimeren maissa

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  wepe

  4. 2. 2010 7.17

 238. valistus on ok,

  valistus on ok, mut sitä on vähän liikaa ainakin kouluissa toisinaan. kasviksia enemmän suomalaiseen ruokakulttuuriin mukaan…

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  aksu

  4. 2. 2010 7.17

 239. ihan ok. ruokakulttuurista

  ihan ok. ruokakulttuurista en osaa sanoo

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  roopetti

  4. 2. 2010 7.19

 240. hyvä että joskus

  hyvä että joskus jotain asiallista valistusta kun toisinaan tahtoo terveellisyys unohtua

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Inkeri

  4. 2. 2010 7.20

 241. Olet mitä syöt

  Olet mitä syöt ja ruokasi on sitä mitä se on syönyt. Eli terveysvalistys on ehdottoman tärkeää. On väliä mitä syön sillä ruoka pitää minut hengissä ja se myös vaikuttaa siihen minkä laatuista elämää elän ja kuinka täysillä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Sanni

  4. 2. 2010 8.27

 242. ihan hyvällä tasolla

  ihan hyvällä tasolla on nyt, hyvä että valistetaan

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  MiKi

  4. 2. 2010 8.34

 243. Erittäin tarpeellista, jostain

  Erittäin tarpeellista, jostain syystä vaan ylipainoisia ihmisiä on enemmän kuin koskaan vaikka tieoa on riittävästi

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  IILE

  4. 2. 2010 8.38

 244. Ehdottomasti tarvitaan valistusta

  Ehdottomasti tarvitaan valistusta

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Tamias

  4. 2. 2010 8.40

 245. Kyllä se on

  Kyllä se on paikallaan

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Viiru

  4. 2. 2010 8.43

 246. Hyvä että asiat

  Hyvä että asiat on esillä, väkisinkin osuu silmiin ja hyvä niin

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Tamias

  4. 2. 2010 8.48

 247. Asiallinen terveysvalistus on

  Asiallinen terveysvalistus on paikallaan.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Tartsa

  4. 2. 2010 9.22

 248. Mielestäni ruokavalistusta voisi

  Mielestäni ruokavalistusta voisi olla enemmänkin, koska sitä ei kenenkään tarvitse imeä itseensä, jossei se aihe kiinnosta. Ruoka on kuitenkin tärkein terveyden edistäjä liikunnan ohella.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  takkuinen

  4. 2. 2010 10.01

 249. Terveysvalistus on mielestäni

  Terveysvalistus on mielestäni ehdottomasti tarpeellista.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Tintti

  4. 2. 2010 11.42

 250. Saisi olla vieläkin

  Saisi olla vieläkin enemmän, tuntuu ettei vaan auta

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  JUHIS

  4. 2. 2010 12.59

 251. Mielestäni se on

  Mielestäni se on ihan sopivaa, jokainen tervejärkinen osanee itsekin päätellä mikä on terveellistä

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Järvis

  4. 2. 2010 13.02

 252. SOPIVAA

  SOPIVAA

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Nikke1

  4. 2. 2010 13.06

 253. Tarpeellista

  Tarpeellista

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Paku

  4. 2. 2010 13.23

 254. On kyllä itseäkinikin

  On kyllä itseäkinikin alkanut viime aikoina kiinnostaa se että mitä kaikkea kaupan valmisruuat sisältää ja muutkin tuotteen. Joten olen nyt vähentänyt valmisruokien syömistä, tai en oikeastaan syönyt niitä parii kuukauteen!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  misnsu

  4. 2. 2010 13.54

 255. Valistusta ei ole

  Valistusta ei ole koskaan liikaa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  rabbesi

  4. 2. 2010 14.44

 256. Mielestäni Suomessa kyllä

  Mielestäni Suomessa kyllä uutisoidaan terveellisemmästä ruokavaliosta, mutta ei se kylläkään kovasti ruokaloissa näy. Puhumisen lisäksi siis pitäisi alkaa oikein kunnon tekoihin.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Giglio

  4. 2. 2010 15.06

 257. Maalaisjärjelläkin ymmärtää että

  Maalaisjärjelläkin ymmärtää että itse tehty ruoka on terveellisempää kun puolivalmisteet, pikaruuasta puhumattakaan.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  tii

  4. 2. 2010 15.10

 258. tarpeellista

  tarpeellista

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  sami

  4. 2. 2010 15.36

 259. Ihan sopivaa, vaikka

  Ihan sopivaa, vaikka enemmänkin voisi olla. Suomalaiset voisivat taas opetella tekemään terveellistä ja herkullista ruokaa itse raaka-aineista, eikä ostaa valmiita kaupoista.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Nono02

  4. 2. 2010 15.45

 260. ihan hyvä

  ihan hyvä

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  pupujussi

  4. 2. 2010 16.36

 261. Tarpeellista, terveellinen ruoka

  Tarpeellista, terveellinen ruoka on tärkeää

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  marri

  4. 2. 2010 16.39

 262. Terveysvalistus on ihan

  Terveysvalistus on ihan hyvästä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Jenni

  4. 2. 2010 17.02

 263. Tarpeellista todellakin.

  Tarpeellista todellakin.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  elraimo

  4. 2. 2010 17.15

 264. Terveysvalistus on tarpeellista,

  Terveysvalistus on tarpeellista, mutta en ole varma, ovatko neuvot aina oikeita.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  porkkana

  4. 2. 2010 17.31

 265. Terveysvalistus on hyvä

  Terveysvalistus on hyvä varsinkin lapsille ja kasvaville nuorille.sitä voisi olla enemmänkin

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  pola

  4. 2. 2010 18.16

 266. Viime aikoina on

  Viime aikoina on junnannut paikoillaan. ei sitä paljon kaiken muun sälän alta huomaa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  äSkoo

  4. 2. 2010 18.43

 267. Olin 4 vuotta

  Olin 4 vuotta sitten vielä ylä-asteella, eikä siellä ollut mielestäni tarpeeksi terveystietoa. Tai olihan sitä muistaakseeni joku pari tuntia viikossa mutta siinä sai vain pintatietoa eikä asioita tarkasteltu yhtään syvemmältä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Riikka

  4. 2. 2010 19.13

 268. Kyllähän sitä pitää

  Kyllähän sitä pitää ruoasta valistaa, mutta koulustahan tämä pitää lähteä ihan pienestä lähtien.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Megabass

  4. 2. 2010 20.47

 269. Mielestäni terveystieto on

  Mielestäni terveystieto on tärkeää ja kaikenlainen valistus on hienoa, kunhan elämäntapoja ei PAKOTETA kenellekään.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Henrik Hassinen

  4. 2. 2010 22.10

 270. Terveysvalistusta on mielestäni

  Terveysvalistusta on mielestäni sopivasti.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Tinde66

  4. 2. 2010 23.34

 271. Terveysvalistusta on sopivasti

  Terveysvalistusta on sopivasti

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Atti

  4. 2. 2010 23.51

 272. Ihan sopivasti annetaan

  Ihan sopivasti annetaan

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Emppu

  5. 2. 2010 0.12

 273. pitäisi jättää pois

  pitäisi jättää pois liha

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  tantta

  5. 2. 2010 4.15

 274. Terveysvalistusta on riittävästi

  Terveysvalistusta on riittävästi ja sitä on esim. internet pullollaan..

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  tepi

  5. 2. 2010 9.57

 275. Ihan hyvä asia.

  Ihan hyvä asia. Suomalaiset syö huonosti.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Ripa

  5. 2. 2010 10.05

 276. ihantarpeeksi on terveysvalistusta

  ihantarpeeksi on terveysvalistusta nykyisin, toki se on tarpeellistakin

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  maaruska

  5. 2. 2010 10.26

 277. varsin asiallista ja

  varsin asiallista ja aiheellista. liika tuputtaminen kuitenkin vain ärsyttää. kohtuudella.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  3näiti

  5. 2. 2010 12.30

 278. Sopiva määrä terveysvalistusta

  Sopiva määrä terveysvalistusta on tarpeen, sillä se pitää terveellisten elämäntapojen merkityksen muistissa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  jepsu

  5. 2. 2010 17.21

 279. Terveysvalistus on tarpeellista!

  Terveysvalistus on tarpeellista!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  M

  5. 2. 2010 17.51

 280. Valistukseen enemmän resursseja...tarpeellista

  Valistukseen enemmän resursseja…tarpeellista on.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Ruby

  5. 2. 2010 17.53

 281. Valistus on hyvä

  Valistus on hyvä asia. Enemmän kasviksia ja marjoja ruokapöytään.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Pariisi

  5. 2. 2010 17.54

 282. hyvä uttu, harvemmin

  hyvä uttu, harvemmin vain tuntuu asiat menevän perille.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  heidi

  5. 2. 2010 19.51

 283. Kevyempään ja terveellisempään

  Kevyempään ja terveellisempään suuntaan.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  mimmi

  5. 2. 2010 19.55

 284. Valistus on hyvä

  Valistus on hyvä asia. Enemmän kasviksia ja marjoja ruokapöytään

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Lars

  5. 2. 2010 20.26

 285. todella mielenkiintoista ja

  todella mielenkiintoista ja insiroivaa

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  riina kisu

  5. 2. 2010 20.30

 286. erittäin mieleenkiintoista

  erittäin mieleenkiintoista

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  hanne

  5. 2. 2010 20.31

 287. Mielestäni terveysvalistus on

  Mielestäni terveysvalistus on suomessa juurisopivalla juuritasolla.;)Eivaan,sopivalla tasolla on terveysvalistus suomessa.En kaipaa vaikutteita yhtään enempää,kuin nyt on.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Jakke-81

  5. 2. 2010 21.18

 288. Terveysvalistus toteutetaan mielestäni

  Terveysvalistus toteutetaan mielestäni väärällä tapaa. Ihmiset, jotka painivat ylipainonsa kanssa, tarvitsevat kädestä pitäen yksilöllistä ohjausta silloin, kun omat voimavarat eivät enää riitä. Läheskään kaikilla ei ole riittävästi selkärankaa lähteä muuttamaan elintapojaan, kun vanhaan tapaan ollaan jo niin piintyneitä. Harva nykymaailmassa osaa myöskään arvostaa itseään tarpeeksi tehdäkseen keholleen sen, mikä sille olisi parhaaksi. He tarvitsevat ravitsemusterapeuttia, eivätkä mitään kouluhössötystä tai muuta, mikä kohdistetaan suureen joukkoon ihmisiä. Yksilöä täytyy tsempata, jotta hän tuntee itsensä tärkeäksi tässä maailmassa ja oppii arvostamaan itseään ja omaa terveyttään.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Tiia Kipinoinen

  5. 2. 2010 22.50

 289. sitä täytyy olla

  sitä täytyy olla

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  sinipiika

  6. 2. 2010 0.11

 290. hyvä asia, suomalaisia

  hyvä asia, suomalaisia pitää kannustaa syömään terveellisesti

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  hanna

  6. 2. 2010 9.14

 291. terveysvalistus on paikallaan

  terveysvalistus on paikallaan ja mielestäni sitä on sopivasti

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  riti

  6. 2. 2010 10.40

 292. Terveysvalistusta ei ole

  Terveysvalistusta ei ole koskaan liikaa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Herotes

  6. 2. 2010 11.18

 293. se on hyvä

  se on hyvä asia

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Emuda

  6. 2. 2010 11.19

 294. Terveysvalistus on tarpeellista.

  Terveysvalistus on tarpeellista.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Rihanne

  6. 2. 2010 11.20

 295. Sitä täytyy olla.

  Sitä täytyy olla.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Sukovi

  6. 2. 2010 11.22

 296. Terveysvalistusta on riittävästi.

  Terveysvalistusta on riittävästi.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Tulsku

  6. 2. 2010 11.27

 297. Terveysvalistus on tarpeellista

  Terveysvalistus on tarpeellista kunhan se ei mene liiallisuuksiin.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Emppu78

  6. 2. 2010 12.39

 298. Hyvä asia, etenkin

  Hyvä asia, etenkin kouluissa tulisi käsitellä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Tanjus

  6. 2. 2010 13.57

 299. joissakin asioissa liiallista

  joissakin asioissa liiallista

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  reppu

  6. 2. 2010 15.02

 300. rajoissa pysyvä valistus

  rajoissa pysyvä valistus on aina tervetullutta.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Tinttis

  6. 2. 2010 15.36

 301. Olet mitä syöt

  Olet mitä syöt -ohjelman tyyppinen valistus on jo melko naurettavaa..

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Pilke

  6. 2. 2010 17.21

 302. Koulussa pitäisi valistaa

  Koulussa pitäisi valistaa terveellisiin elintapoihin (ruokavalioon) jo heti ekaluokasta alkaen.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  minni

  6. 2. 2010 17.25

 303. Jokaiseen kouluun jokaviikkoinen

  Jokaiseen kouluun jokaviikkoinen kasvisruokapäivä! On terveellistä ja kasvisruoan hiilijalanjälki on pienempi kuin liharuoan.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Anne.L

  6. 2. 2010 19.37

 304. Terveysvalistus on mielestäni

  Terveysvalistus on mielestäni hyvästä

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Laura

  6. 2. 2010 19.49

 305. Hyvä asia, kunhan

  Hyvä asia, kunhan ei mene liiallisuuksiin.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Jaska

  6. 2. 2010 19.50

 306. Hyvä asia.

  Hyvä asia.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Mirkku

  6. 2. 2010 19.51

 307. Mielestäni se on

  Mielestäni se on sopivaa. Aiemmin ei esimerkiksi maitosokerin aiheuttamista vaivoista puhuttu, kun sen varmaan katsottiin aiheuttavan maidon tuottajille ongelmia. Itse kärsin kovista laktoosivaivoista 10 vuotta, kunnes asia alkoi tulla julkisuuteen ja lääkärit alkoivat tehdä testejä. Sitä ennen sanottiin vain, että on stressivatsa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Kyllikki

  6. 2. 2010 21.38

 308. tarpeellista

  tarpeellista

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  ek

  6. 2. 2010 23.19

 309. valistus on mennyt

  valistus on mennyt jo liiallisuuksiin ja niitä jo suurimmaksi osaksi noudattaville on aivan turha listata jatkuvasti uusia kiellettyjä ja ”vaarallisia” ruoka-aineita. Ruoka on ruokaa, ihminen tarvitsee sitä ja yli kulutuksen ei kannata syödä. piste.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  ämvee

  7. 2. 2010 0.55

 310. Terveysvalistusta on melkein

  Terveysvalistusta on melkein joka paikassa, ihan hyvä sillä suomalaisilla olisi vielä parannettavaa sillä saralla.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  enne

  7. 2. 2010 9.27

 311. Paljon tietoa tarjolla

  Paljon tietoa tarjolla

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  A.R.

  7. 2. 2010 9.29

 312. Sopivasti valistusta, joidenkin

  Sopivasti valistusta, joidenkin kohdalla voisi olla lisääkin.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Noora

  7. 2. 2010 14.32

 313. Se on mielestäni

  Se on mielestäni sopivaa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  elliida

  7. 2. 2010 15.15

 314. Loistavaa juuri nyt

  Loistavaa juuri nyt tarvitaan täälläisia artikkeleita meille, uusavuttomille kotikissoille.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  PIKKU-MERTSI

  7. 2. 2010 15.34

 315. Sekavaa on valistus.

  Sekavaa on valistus. Toivoisin että alettaisiin arvostaa itsetehtyä ruokaa ja einesten käyttö vähenisi.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Tiiu

  7. 2. 2010 16.12

 316. Terveysvalistusta on riittävästi.

  Terveysvalistusta on riittävästi.
  Karkkiautomaatit pois kouluuista!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Mormor

  7. 2. 2010 16.48

 317. Sopiva määrä terveysvalistusta

  Sopiva määrä terveysvalistusta on hyvä asia, mutta liika on aina liikaa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  sue

  7. 2. 2010 17.18

 318. Aihe on hyvin

  Aihe on hyvin tärkeä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Piiku58

  7. 2. 2010 17.34

 319. kohtuus kaikessa myös

  kohtuus kaikessa myös terveellisyydessä

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  erru

  7. 2. 2010 19.12

 320. Pitäisi muistaa kohtuus

  Pitäisi muistaa kohtuus

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  ansu88

  7. 2. 2010 20.01

 321. Enemmänkin voisi olla

  Enemmänkin voisi olla

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  ninnu

  7. 2. 2010 20.36

 322. Terveysvalistus on hyvä

  Terveysvalistus on hyvä asia ja sitä on sopivasti. Toivoisin lisää vaihtelua suomalaiseen ruokakulttuuriin.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Sa

  7. 2. 2010 22.32

 323. Terveellinen on tarpeellista

  Terveellinen on tarpeellista

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Blondi93

  7. 2. 2010 22.32

 324. sopivasti sitä on

  sopivasti sitä on

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  jassa

  8. 2. 2010 7.51

 325. Itse pyrin syömään

  Itse pyrin syömään mahdollisimman paljon tuoreista raaka-aineista tehtyjä ruokia, ei eineksiä ja muita sellaisia.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Sarita

  8. 2. 2010 9.32

 326. Ihan sopivasti kaikkea

  Ihan sopivasti kaikkea

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Matti55

  8. 2. 2010 9.51

 327. mielestäni suomessa ihan

  mielestäni suomessa ihan sopivaa…

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  apriqoosi

  8. 2. 2010 11.22

 328. sopivasti kaikkea

  sopivasti kaikkea

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  anskuli

  8. 2. 2010 11.37

 329. Joskus tuntuu menevän

  Joskus tuntuu menevän hieman ylitse. Jos rupeaa tuntemaan huonoa omatuntoa, vaikka syö normaalisti niin ei hyvä. Olen myöskin kuullut jos jonkinlaisista terveysterroristeista.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Temppu

  8. 2. 2010 13.24

 330. Valistusta on varmasti

  Valistusta on varmasti ihan riittävästi, mutta monta kertaa valistajat puhuvat ristiin toistensa kanssa. Miten ihmeessä voi tietää, mikä on todellista tietoa ja mikä humpuukia!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Tarleena

  8. 2. 2010 13.48

 331. Mielestäni terveysvalistusta ei

  Mielestäni terveysvalistusta ei koulussa ole riittävästi. Se pitäisi alkaa heti ensimmäiseltä luokalta lähtien sopivina annoksina.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Jonsetti

  8. 2. 2010 14.33

 332. Tottakai valistus on

  Tottakai valistus on hyvä, sitä voisi olla kouluissa lisääkin, mutta kaikkein tärkeimmät valitukset ja TAVAT tulevat kotona eli turha siellä on ketään valistaa jos äiti ja iskä vetää kaljaa ja makkaraa sohvannurkassa. Jos lapsena oppii syömään mitä sattuu niin siitä tavasta on aikuisena tosi vaikea päästä eroon. Kaikkea ei pidä uskoa, jokaisen keho kertoo kyllä mikä sille on hyväksi ja mikä ei. Pois myös turha hysteria asioista!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Olga

  8. 2. 2010 15.30

 333. terveysvalistusta on tarpeeksi,

  terveysvalistusta on tarpeeksi,

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  helmi

  8. 2. 2010 15.40

 334. Kyllä jokaisen täytyy

  Kyllä jokaisen täytyy oppia iloitsemaan pienistä asioista, eikä aina ajattele niitä negatiivisia :D vaikka ne aina tuppaa jäämään paremmin mieleen..

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Marjo

  8. 2. 2010 15.42

 335. hieman vääristynyttä

  hieman vääristynyttä

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  piratti

  8. 2. 2010 16.00

 336. Valistus terveellisestä ruoasta

  Valistus terveellisestä ruoasta on ihan paikallaan, toivoisin kuitenkin että kevyt tuotteita ei niin paljon painotettaisi, sen sijaan ohjeita tavallisista aineksista kevyesti laitettuna.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Vinkka

  8. 2. 2010 16.12

 337. ihan hyvä juttu

  ihan hyvä juttu

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  caksu

  8. 2. 2010 16.34

 338. Terveellistä ruokakulttuuria tuskin

  Terveellistä ruokakulttuuria tuskin hehkutetaan liikaa. Kotiruoka kunniaan!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Kkk

  8. 2. 2010 18.42

 339. Alkaa jo olla

  Alkaa jo olla ihan liiallista

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  mikko

  8. 2. 2010 18.56

 340. Joka toisesta on

  Joka toisesta on tullut Hanna Partasia ja muiden syömisiä seurataan enemmän kuin omia, ja siinä sivussa syyllistetään ja syyllistytään syömisestä. Syömisestä on kadonnut rentous.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Herkko

  8. 2. 2010 23.04

 341. : )

  : )

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Tintsu

  9. 2. 2010 10.03

 342. Voisi siirtyä hehkutuksesta

  Voisi siirtyä hehkutuksesta käytäntöön

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  moni

  9. 2. 2010 13.11

 343. Hyvä että valistetaan.

  Hyvä että valistetaan.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  MJM

  9. 2. 2010 13.32

 344. valistus on riittävää

  valistus on riittävää mutta mielestäni itse valistajan olisi myös oltava mitoiltaan sanojensa tukena,esim.tällä paikkakunnalla tosi moni terveydenhoitaja on ylipainoinen niin otapa uskottavuus siinä kärsii jos sellanen tulee neuvomaan porkkananpuremista jos ei sitä itsekään näytä tekevän.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  tiina

  9. 2. 2010 14.37

 345. Ihan hyvä, että

  Ihan hyvä, että valistetaan, mutta liiallinen syyllistäminen ei ole hyväksi.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  H

  9. 2. 2010 20.11

 346. Mielestäni suomalaiset syövät

  Mielestäni suomalaiset syövät liian epäterveellisesti. Salaattia nassuun vaan. :)

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Mirgrith

  9. 2. 2010 20.20

 347. Terveysvalistus on mielestäni

  Terveysvalistus on mielestäni tärkeää ja tarpeellista, mutta on usein konservatiivista ja puutteellista. Ehkä tarkoituksena on saavuttaa suurin riskiryhmä.

  Mielestäni terveysvalistuksessa olisi korostettava erityisesti vähän jalostettuja ja vähärasvaisia tuotteita kuin pitkälle jalostettuja mutta kevyitä ns. terveystuotteita. Mikroruoan sijaan pitäisi myös suosia aidoista ja laadukkaista raaka-aineista tehtyä ruokaa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Ergalad

  9. 2. 2010 20.48

 348. Erittäin tarpeellista

  Erittäin tarpeellista

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Ninni

  9. 2. 2010 22.04

 349. Tarpeellista se on

  Tarpeellista se on

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Mappe

  10. 2. 2010 0.53

 350. Ihan sopivasti valistusta

  Ihan sopivasti valistusta

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  helinathus

  10. 2. 2010 10.10

 351. toki valistusta aina

  toki valistusta aina tarvitaan, mutta ei liian yksipuolista

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  sisko

  10. 2. 2010 14.49

 352. Kohtuudella kyllä

  Kohtuudella kyllä

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  ommi

  10. 2. 2010 20.09

 353. Se on liian

  Se on liian opettavaista huumoria peliin niin sanoma menee paremmin perille

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  lipfert

  10. 2. 2010 21.00

 354. Keskustelu tarpeellista; pelottaa

  Keskustelu tarpeellista; pelottaa kaikki tämä valmisruoka: voileivistä alkaen ( ja mm. pakastettu perunamuusi, lisää vain vesi-jutut)

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  jabadabaduu

  11. 2. 2010 1.17

 355. Kesksutelua on jonkin

  Kesksutelua on jonkin verran ja aiheesta – puolieinekset ja einekset ovat todella suosittelua ja varsinkin lapsiperheissä! Keskustelun tulisi olla asiallista eikä syyllistävää! Tietoa asiasta saa paljon, mutta ei ehkä kootusti..

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Neiti Nokkonen

  11. 2. 2010 9.21

 356. Kohtuus kaikessa, herkuille

  Kohtuus kaikessa, herkuille oma sijansa, kunhan arkiruoka on terveellistä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  MollaM

  11. 2. 2010 14.02

 357. Terveyskeskustelu on sopivassa

  Terveyskeskustelu on sopivassa määrin ihan hyvästä. Perheen yhteinen ruokailu tuntuu olevan ikävä kyllä katoamassa oleva tapa, mielestäni yhdessä ruokailu karsii myös turhia naposteluja.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  JohannaK

  11. 2. 2010 19.43

 358. namia,namnam

  namia,namnam

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  iski

  12. 2. 2010 6.35

 359. valistusta ei ole

  valistusta ei ole koskaan liikaa, jokainen voi poimia omansa

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  marianne

  12. 2. 2010 8.19

 360. Keskustelu on tarpeellista,

  Keskustelu on tarpeellista, etenkin kun tuntuu uusavottumuuden vaivaavan keittiöitäkin.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Mummeli

  12. 2. 2010 9.10

 361. Valistusta ei ole

  Valistusta ei ole koskaa liikaa – ne jotka jo tietävät, voivat aina sulkea korvansa ylimääräiseltä. Suomalaiseen ruokakulttuuriin kaipaan edelleen lisää mausteiden käyttöä etenkin julkisissa ruokaloissa. On kamalaa, kuinka kouluissa ja työpaikoilla edelleen tarjotaan mautontä mössöä, koska ”ihmiset valittavat jos on liian voimakasta”. Mistä näitä vain suolaa ja mustaa pippuria -ihmisiä edelleen oikein sikiää?

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Schweetie

  12. 2. 2010 11.10

 362. Valistus on aina

  Valistus on aina hyväksi,terveellisyys ruoassa on tärkeää

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  leidi

  12. 2. 2010 11.22

 363. Valistusta tarvitaan koska

  Valistusta tarvitaan koska kaikkea tietoa ei ole ruoan terveysvaikutuksista

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  sakku

  12. 2. 2010 11.24

 364. en kommentoi

  en kommentoi

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  ville

  12. 2. 2010 11.28

 365. Kevyt tuotteetkin voivat

  Kevyt tuotteetkin voivat olla herkullisia, kuten esim. kala, ruisleipä, polarjuusto jne. Mielestäni on tärkeää, että terveellisistä vaihtoehdoista kerrotaan, jonka jälkeen henkilö voi itse valita itselleen mieluisimman vaihtoehdon.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  yki

  12. 2. 2010 13.04

 366. Suomalainen ruoka on

  Suomalainen ruoka on hyvää, mutta mielestäni on aina hyvä pitää vireillä keskustelua terveellisestä ruuasta ja ennenkaikkea kohtuudesta.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  mutsikka

  12. 2. 2010 13.31

 367. Kyll' terveysvalistusta voisi

  Kyll’ terveysvalistusta voisi lisätä, etenkin nuorille ja viisikymppisille.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Anne-Mari

  12. 2. 2010 14.42

 368. Olemme huolestuttavan vieraantuneita

  Olemme huolestuttavan vieraantuneita ruoan alkuperästä. Emme tiedä mistä se tulee, missä oloissa se on tuotettu, mitä se oikeastaan on ja hädin tuskin sitäkään, onko meillä oikeasti energian tarve, ”Pikku Nälkä”, vai vain mieliteko. Yli-ihmisiä ihannoivassa maailmassa syöminen on kuormitettu jo valmiiksi sellaisella ihanteiden ja syyllistämisen painolastilla että siitä tulee monelle perustarpeen tyydyttämisen sijaan ylitsepääsemätön ongelma.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  -t-

  12. 2. 2010 14.47

 369. välillä tuntuu, et

  välillä tuntuu, et ihan liikaa

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Janika

  12. 2. 2010 15.40

 370. Suomessa mainostetaan liikaa

  Suomessa mainostetaan liikaa kevyttuotteita, vaikka niiden terveellisyydestä voidaan olla montaa mieltä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  LEmon

  12. 2. 2010 16.39

 371. Mahdollisimman paljon lähellä

  Mahdollisimman paljon lähellä tuotettujen ruoka-aineiden tarjolla oloa, luonnonmukaisia tuotteita lisää.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Tutu

  12. 2. 2010 16.39

 372. Terveysvalistusta ei voi

  Terveysvalistusta ei voi olla liikaa, kun sitä tarjotaan oikein paljon niin jotain jää korvien väliin.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Kuntsi

  12. 2. 2010 17.28

 373. ihan ok

  ihan ok

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Jontey

  12. 2. 2010 17.29

 374. Terveysvalistus olisi hyväksi

  Terveysvalistus olisi hyväksi suomalaisille nuorille. Sitä pitäisi ehdottomasti lisätä ja kertoa nuorille roskaruoan vaaroista.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Ukko

  12. 2. 2010 17.35

 375. Mielestäni kevyt-tuotteita saisi

  Mielestäni kevyt-tuotteita saisi olla myynnissä entistä enemmän. Terveysvalistuksen määrää pitäisi lisätä, jotta pääsisimme eroon ylipainosta kansan”sairautena”.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Jjansku

  12. 2. 2010 17.36

 376. Asiallista valistusta ilman

  Asiallista valistusta ilman hysteerisyyttä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Lotta

  12. 2. 2010 18.28

 377. hyvät tuotteet täytyy

  hyvät tuotteet täytyy osata poimia joukosta

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  marjuska

  12. 2. 2010 18.42

 378. Terveysvalistus on joskus

  Terveysvalistus on joskus mennyt vähän liiallisuuksiin. Etenkin tammikuussa kaikki lehdet ym. media ovat täynnä laihduttamista.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  kaneliomena

  12. 2. 2010 23.00

 379. Terveysvalistushan on hyvä

  Terveysvalistushan on hyvä asia, mutta tuntuu, että välillä sitä tulee ihan liikaa ja joka tuutista. Ja siinäkin kun kaikilla on vähän oma mielipiteensä.
  Jos asia kiinnostaa, siitä kyllä sitten löytyy paljon muutenkin tietoa. Holhouksen puolelle välillä tuntuu monien ajatukset menevän…asiahan on kuitenkin jokaisen oma; jos ei kiinnosta niin ei kiinnosta, pakkoko silloin sitä on kaikille tuputtaa…

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  kirsh

  12. 2. 2010 23.55

 380. terveysvalistus on hyvä

  terveysvalistus on hyvä asia.kevyempään suuntaan.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  ok

  13. 2. 2010 14.39

 381. ihan siisti juttu

  ihan siisti juttu ja mukava ku on tälläsiä kilpailuita

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  sartza81

  14. 2. 2010 0.11

 382. Ainakin tarpeeksi!!

  Ainakin tarpeeksi!!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  lena

  14. 2. 2010 16.30

 383. hyvä asia,vaikkei se

  hyvä asia,vaikkei se valitettavasti mene kaikille korville

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  stiinuska

  14. 2. 2010 20.14

 384. Valistus on tärkeää.

  Valistus on tärkeää.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Anneli

  14. 2. 2010 22.35

 385. Ihan tarpeellista on

  Ihan tarpeellista on

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Stoge

  15. 2. 2010 17.49

 386. Terveysvalistusta voi mielestäni

  Terveysvalistusta voi mielestäni listätä. Sitä ei koskaan voi olla liikaa. Ryokakulttuuria uusisin niin, että tuotteista poistettisi huono ja liika rassva sekä suola ja sokeri. Parissa kuukaudessa tottuisi sulattomampaan ja sokerittomaan ruokaan.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Ninah

  16. 2. 2010 1.34

 387. Eiköhän siitä jo

  Eiköhän siitä jo ihan tarpeeksi ole joka puolella tietoa. Terveellistä ruokaa edullisesti ja roskaruokaa kalliilla myyntiin.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Jepu

  16. 2. 2010 1.45

 388. Ihan tarpeeksi on

  Ihan tarpeeksi on valistusta, Seuraavaksi voisi valistaa hallitusta, että tekevät jotain, ettei kansa enää pulskistu!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Juppe

  16. 2. 2010 2.03

 389. Tulee korvistakin ulos

  Tulee korvistakin ulos jo koko valistus. Jos haluan makkaran niin syön sen, ja sillä selvä.
  Tehkää lihaisimpia ja terveellisempiä

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  MikMat

  16. 2. 2010 2.10

 390. Jos lapsille ja

  Jos lapsille ja nuorille jaetaan terveysvalistusta, niin jossain vaiheessa se voi käydä tarpeettomaksi kun uudet tavat opitaan ja tuotanto, kauppa, valmistajat alkavat valmistaa ja tarjoilla vain terveyttä ylläpitäviä ruokia ja raaka-aineita.
  Hinnalla, johon kaikilla on varaa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  MiNi

  16. 2. 2010 2.22

 391. Ei kai tällaisista

  Ei kai tällaisista asioista liikaa puhuta. Tärkeä asia.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Kirsi

  16. 2. 2010 13.30

 392. Terveysvalistus on hyvä

  Terveysvalistus on hyvä asia, kunhan puhutaan järkeviä eikä mitään puppua.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Tz

  16. 2. 2010 15.26

 393. jos se terveellinen

  jos se terveellinen olis huomattavasti edullisempaa kuin epäterveellinen niin siinä olis terveysvalistusta tarpeeksi

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  mhk

  16. 2. 2010 22.15

 394. Terveysvalistus on tarpeellista

  Terveysvalistus on tarpeellista :)

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Sloaneranger

  16. 2. 2010 22.18

 395. TERVEYSVALISTUSTA EI OLE

  TERVEYSVALISTUSTA EI OLE KOSKAAN LIIKAA….

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  TIINA

  17. 2. 2010 13.20

 396. Ehkä mielestäni niin

  Ehkä mielestäni niin sanotun roskaruoan hintaa pitäisi vähän nostaa ja terveellisen ruoan alentaa.Mielestäni se olisi parhain vaihtoehto

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Ankku

  17. 2. 2010 13.57

 397. Kyllä tietoa löytyy,

  Kyllä tietoa löytyy, mutta mikä on lobbausta, mikä faktaa? Aika paljon on pelottelua liikkeellä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  kroko

  17. 2. 2010 15.26

 398. enemmän järkeä peliin,turhaa

  enemmän järkeä peliin,turhaa vouhottaa kalan tärkeydestä jatkuvasti.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  unelma

  17. 2. 2010 22.51

 399. Mielestäni Suomessa ollaan

  Mielestäni Suomessa ollaan jo ihan hyvällä tasolla ainakin mitä voi verrata muihin maihin.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  jonsku

  18. 2. 2010 11.23

 400. Suomessa ollaan aika

  Suomessa ollaan aika hyvällä tasolla, mielestäni ei mennä liiallisuuksiin terveyttä painotettaessa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Mira

  19. 2. 2010 10.53

 401. hyvää on

  hyvää on

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  helmi

  19. 2. 2010 12.13

 402. Terveysvalistus on menossa

  Terveysvalistus on menossa ihan oikeaan suuntaa. Artikkeli oli hyvä, ihme einesvillitys menossa ja liian harva tekee itse ruokaa. Sitten ihmetellään miksi ala-asteikäiset ovat niin lihavia…
  Itselläni ei ole lapsia, mutta syömme aviomieheni kanssa joka päivä kotiruokaa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Päppä

  19. 2. 2010 14.48

 403. Suomalainen ruoka on

  Suomalainen ruoka on hyvää, mutta mielestäni on aina hyvä pitää vireillä keskustelua terveellisestä ruuasta ja ennenkaikkea kohtuudesta.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  hanna

  19. 2. 2010 18.34

 404. Terveysvalistus menee enemmän

  Terveysvalistus menee enemmän rahoittajien pillin mukaan.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Anu

  19. 2. 2010 19.22

 405. terveysvalistus hyvä asia,

  terveysvalistus hyvä asia, mutta kiinnostaako se niitä, jotka olisivat oikeasti valistuksen tarpeessa? Ruokapöytiin vähemmän valmis- ja pikaruokia.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  iina

  20. 2. 2010 13.50

 406. Välillä Suomessa tuputetaan

  Välillä Suomessa tuputetaan liikaa terveellistä ruokavaliota. Milloin on mikäkin asia terveellistä. Eiköhän normaali perusruoka ole kaiken perusta.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Mirkkux

  20. 2. 2010 14.27

 407. monella suomalaisella on

  monella suomalaisella on liian vähärasvainen ruokavalio, lisää pähkinöitä pöytään :D

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Hejdy

  20. 2. 2010 15.27

 408. minusta tervellistä on

  minusta tervellistä on pysyä kohtuudessa ja nauttia siitä mitä syö.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Jasse

  20. 2. 2010 19.58

 409. Terveysvalistus Suomessa on

  Terveysvalistus Suomessa on liian heiveröistä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  tietysti

  20. 2. 2010 21.52

 410. Kaiken pitäisi olla

  Kaiken pitäisi olla aina kevyttä,rasva on pannassa,pitäisi olla nälässä ja laiha jotta olisi oikea ihminen. Miten ihmeessä ihmiset ovat ennen meidän aikaamme selvinnyt?Syömällä! Jokainen ei voi olla samanlainen,kenenkään ei tarvisi kärsiä nälkää tai olla pakkolaiha koska muutkin ovat. Syökää hyvät ihmiset mitä haluatte,uskaltakaa olla oma itsenne ja haistattakaa ulkonäköön liittyvälle painostukselle!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Viper69

  21. 2. 2010 10.10

 411. No aika vaihtelevaa,

  No aika vaihtelevaa, välillä menee överiksikin terveysvalistus.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  M

  21. 2. 2010 14.40

 412. kaippa se on

  kaippa se on tarpeellista

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  sulo69

  21. 2. 2010 20.47

 413. Asiallinen valistus kovasti

  Asiallinen valistus kovasti tarpeen ja kiinnostaa

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Tipitii

  22. 2. 2010 20.30

 414. Lukekaa Petos lautasella

  Lukekaa Petos lautasella ja miettikää mitä syötte

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Arhippa

  23. 2. 2010 23.56

 415. Joku viittasi kuinka

  Joku viittasi kuinka aletaan tehdä vaan ”terveyttä ylläpitäviä ja vaalivia ruokia” Jaa, no, kuinka moni voi olla varma että se, mitä meille markkinoidaan terveyttä edistävänä, oikeasti on sitä, eikä vain keino rahastaa

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  KCP

  24. 2. 2010 0.08

 416. Tarpeellinen lapsille.

  Tarpeellinen lapsille.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  ilu

  24. 2. 2010 23.06

 417. en luota viralliseen

  en luota viralliseen terveysvalistukseen, joka toimii elintarviketeollisuuden ehdoilla ja tuputtaa meille terveellisenä valtavaa määrää lisä- ja säilöntäaineita

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  KristaP

  25. 2. 2010 22.00

 418. Olen samaa mielt,

  Olen samaa mielt, vähemmän light, kevyt, rasvaton tuotteita ja enemmän peruselintarvikkeita, tuoreita raaka-aineita. Makuja, jotka ovat jotain muuta kuin keinotekoisesti tehtyjä. Olen seurannut nyt ajatuksella ruokamainontaa… Mitä sisältävät esim. KUNNON lihapullat joita nyt olympialaisten renkailla markkinoidaan? Soijaproteiinia, rasvatonta maitojauhetta, happamuudensäätöainetta (E326), modifioitua perunatärkkelysta, säilöntäaineita (E202, E211) ja lihaa 57 prosenttia. Kyllä kotona tedyt lihapullat sisältävät paljon enemmän lihaa eikä niihin mitään soijaproteiinia tarvita…? Mitkäköhän ovatkaan niitä Kunnon lihapullia

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Lilliputti

  25. 2. 2010 22.06

 419. Terveysvalistus on ristiriitaista

  Terveysvalistus on ristiriitaista enkä luota siihen pätkääkään

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  sampsam

  25. 2. 2010 22.07

 420. Inhoan kaikkea keinoterveellistä,

  Inhoan kaikkea keinoterveellistä, ovat mauttomia ja kalliita. Ennemmän vähemän mutta maukasta

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  mariamaria

  25. 2. 2010 22.08

 421. Yritän syödä tuoretta

  Yritän syödä tuoretta ja terveellistä eli siis lisäaineetonta, perinteistä kotiruokaa

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Kattis

  26. 2. 2010 0.26

 422. Suomen terveysvalistus on

  Suomen terveysvalistus on vinksahtanutta ja aikaansa jäljessä. Opetetaan 30 vuotta vanhoja ”totuuksia”

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Ruusu

  26. 2. 2010 16.51

 423. Syön sitä mikä

  Syön sitä mikä maistuu, en piittaa juurikaan terveysvalistuksesta, en usko siihen

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Masako

  26. 2. 2010 16.54

 424. Yritän syödä paljon

  Yritän syödä paljon vihannksia ja kasviksia, mutta vältän kevyt-tuotteita koska en usko niiden terveellisyyteen. Sitä paitsi usein tuote, joka on ”kevyt” koska ei sisällä rasvaa, sisältää kuitenkin hulvattomasti kaloreita hiilihydraattien muodossa

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Repets

  26. 2. 2010 17.29

 425. Syön mielestäni terveellisesti

  Syön mielestäni terveellisesti vaikken syökään aina ihan terveyssuositusten mukaisesti

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Mimmuliini

  26. 2. 2010 17.54

 426. monipuolinen kotimainen ruoka

  monipuolinen kotimainen ruoka on terveellistä

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  jontukka

  26. 2. 2010 20.39

 427. Tarpeellistä

  Tarpeellistä

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  mappe

  27. 2. 2010 2.29

 428. TErveysvalistusta on riittävästi,

  TErveysvalistusta on riittävästi, mutta se on ristiriitaista. Yksi guru julistaa hiilihydraatit suohon ja kehottaa syömään punaista lihaa, toinen tekee päinvastoin. Miten ihmeessä voi tietää, mitä oikeastaan kannattaa syödä?

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Tarleena

  27. 2. 2010 10.18

 429. suomalaisten pitäis opetella

  suomalaisten pitäis opetella syömään terveellisen ja jättää USA:n matkimisen vähä vähemmälle jotta ei kaikki Suomessaki olis nii sairaalloisen lihavia kuin Ulkomailla USA:ssa

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  ezemees

  27. 2. 2010 22.21

 430. Enemmän lähiruokaa kiitos

  Enemmän lähiruokaa kiitos

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Paleee

  28. 2. 2010 12.01

 431. Mielestäni sopivasti, ei

  Mielestäni sopivasti, ei tuputeta liikaa,mutta voi kuitenkin halutessaan ottaa onkeensa

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  mmm

  28. 2. 2010 15.32

 432. Vähempikin riittäisi, tietoa

  Vähempikin riittäisi, tietoa löytää kyllä omatoimisestikin jos vain haluaa

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  JJ

  28. 2. 2010 15.33

 433. Paikallaan.Sopivaa.Perinteiseen.

  Paikallaan.Sopivaa.Perinteiseen.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  mahoton

  28. 2. 2010 16.57

 434. Paikallaan. Sopivaa. Perinteiseen.

  Paikallaan. Sopivaa. Perinteiseen.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  mahoton

  28. 2. 2010 16.58

 435. Kyllä roskaruoka kulttuurista

  Kyllä roskaruoka kulttuurista tulisi päästä eroon ja nostaa hyvä suomalainen kotiruoka sille kuuluvalle paikalleen takaisin.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  mallia46

  28. 2. 2010 17.16

 436. aika paapomista on

  aika paapomista on

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  mie123

  28. 2. 2010 18.52

 437. Liian vähän.

  Liian vähän.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Purri

  28. 2. 2010 22.20

 438. Ihan sopivaa.

  Ihan sopivaa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Adelie

  28. 2. 2010 23.00

Kirjoita kommentti