Umami muualla Facebook

Julkaistu 27. 8. 2016 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Sienipestoa moneen käyttöön

Tänä vuonna metsät pullistelevat sieniä. Miten mukavaa onkaan edetä metsässä sienimättäälle, josta näkee jo seuraavan ja ehkä vielä sitäkin seuraavan hyvän saalispaikan.

Itse olen päässyt metsään vain kerran. Saaliina oli runsaasti kantarelleja ja pari täydellistä männynherkkutattia. Niistä syntyi perinteinen sienikastike. Toinen pastankastikkeeksi ja toinen lisäkkeeksi lindströminpihveille.

Olen pitkään miettinyt mitä himosienestäjät valtaville sienimäärilleen tekevät. Kantarelli ainakin on melko vaikea säilöttävä. Parhaan tuloksen saa nopeasti ryöppäämällä, pikaisesti jäähdyttämällä ja huolellisesti valuttamalla ennen pakastamista. Pakastettuja sieniä voi sitten suoraan lisätä patoihin ja muhennoksiin.

Kuivaaminen on tietysti hyvä keino. Sienet säilyvät vuosikausia valolta suojatussa kuivassa paikassa. Sienijauhelmaa voi käyttää monin tavoin, kastikkeissa ja padoissa, leivonnassa sekä kalojen-, että lihojen paneroinnissa.

Jos valmistaa sienet perinteisin tavoin, niistä tahtoo helposti tulla huonosti sulavia. Muhennoksissa ja kastikkeissa ne paistetaan voissa ja haudutetaan kermassa. Tämäntyylisiä kastikkeita ei jaksa jatkuvasti syödä. Jos saatavilla on pieniä kantarelleja ne kannattaa käyttää ihan sellaisenaan ruokien lisäkkeenä. Pannun tulee olla niin kuuma, että sienet vingahtelevat. Silloin pintasolukko sulkeutuu nopeasti ja sieni säilyttää muotonsa ja rapeutensa…ja tietysti mehut pysyvät sisällä! Tällaiset sienet sopivat myös salaateissa käytettäviksi.

Innostuin sienipestosta!

Hakaniemen torilta löysin mustia torvisieniä. Olen nähnyt jossain lehdessä niistä tehdyn peston. Ohje on hävinnyt jonnekin, mutta tuunailin oman version ja tykästyin tähän sienipestoon kovasti.

IMG_1832

 

Sienipesto

1/2 l mustia torvisieniä
1 valkosipulinkynsi
noin 1 dl pistaasipähkinöitä
pala parmesaanijuustoa ( noin 1 1/2 dl raastetta)
noin 2 dl oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria

Haihduta sienistä neste kuivalla pannulla. Jäähdytä ja kaada tehosekoittimeen. Paahda pähkinät ja lisää joukkoon. Lisää valkosipulin kynsi ja pieneksi kuutioitu parmesaanijuusto sekä mausteet. Jauha tasaiseksi tahnaksi. Lisää niin paljon oliiviöljyä, että saat mieleisesi vahvuisen tahnan. Käytä pastankastikkeena, lisäkkeenä ruoalle, levitteenä patongin välissä, kuorrutuksena kalalle jne. Tarjoa tagliatellen tai kotitekoisen tuorepastan kanssa.

Sienipesto sopii syksyisten juhlien alkupalana tarjottavaksi hedelmäisen kuohuviinin kanssa.

Sienipeston voit tehdä samalla tavalla myös tateista. Ehkä muistakin sienistä, en ole vielä kokeillut.


Aiheet: , , , , , , ,

Kirjoita kommentti