Umami muualla Facebook

Julkaistu 3. 4. 2017 Teksti Tiia Koskimies Yksi kommentti Ruoka ja juoma

Silakkaa ja saaristolaisleipää

Silakka ja leipä on klassikkoyhdistelmä. Saaristoleivän makeus sopii hyvin yhteen suolaisenmakeiden ja hieman etikkaisten kalojen kanssa.

Silakkaleivät ovat kaikkien kausien ja juhlien herkkua. Ne sopivat joulupöytään, pääsiäiseksi, vapuksi ja tietysti juhannuksenakin syötäviksi. Kokeilepa näitä ohjeita vaikka täksi pääsiäiseksi.

Kuva Tiia Koskimies.







Tillipestosilakat

500 g silakkafileitä

Marinadi
8 dl vettä
2 tl suolaa
1 rkl sokeria
1 1/2 dl etikkaa

Tillipesto
1 dl pinjansiemeniä (tai manteleita)
1 nippu tuoretta tilliä
2 dl parmesaaniraastetta tuoreesta palasta
1 valkosipulinkynsi
5-6 anjovisfileetä ja hieman lientä
1 tl dijoninsinappia
noin 2 dl oliiviöljyä
ripaus suolaa ja valkopippuria

Nylje silakkafileet. Nahka lähtee helposti pois vetämällä. Sekoita marinointiliemi ja anna silakkafileiden maustua siinä vähintään 6 tuntia tai seuraavaan päivään. Valuta silakat liemestä. Valmista tillipesto tehosekoittimessa. Jauha kaikki aineet tasaiseksi kastikkeeksi. Tölkitä silakat kerroksittain peston kanssa. Anna maustua 1 vrk ennen tarjoilua.

Balsamisilakat

500 silakkafileitä
1 punasipuli
tilliä

I liemi
5 dl vettä
1 dl sherryviinietikkaa
1 tl merisuolaa

II liemi
2 dl tomaattimehua
2 rkl oliiviöljyä
1/2 dl ruokosokeria
4 rkl balsamietikkaa
1 tl merisuolaa
mustapippuria

Nylje silakkafileet. Leikkaa sipuli ohuiksi puolikkaiksi renkaiksi ja hienonna tilli. Sekoita ensimmäisen liemen aineet keskenään ja kaada kaloille. Anna marinoitua seuraavaan päivään. Valuta liemi huolellisesti pois. Sekoita toisen liemen aineksia niin kauan, että sokeri sulaa. Lado silakat punasipulin, tillin sekä toisen marinointiliemen kanssa kerroksittain tölkkiin.

Basilikasilakat

500 g silakkafileitä

I liemi
5 dl vettä
1 dl etikkaa
1 rkl suolaa

Marinadi
2 isoa tomaattia
tuoreta basilikaa
1 sitruuna
1/2 dl oliiviöljyä
suolaa, sokeria ja valkopippuria

Nylje silakkafileet. Anna marinoitua ensimmäisessä liemessä yön yli ja valuta. Kuori tomaatit kalttaamalla tai leikkaa kuori lohkoista pois työlastaa vasten. Poista myös siemenet ja leikkaa lihaosa kuutioiksi. Suikaloi basilika. Pese sitruuna ja leikkaa kuoresta suikaleita. Purista mehu marinadin joukkoon. Sekoita kaikki aineet keskenään ja lado kerroksittain silakkafileiden kanssa tölkkiin.

saaristolaisleipa

Kuva Satu Kemppainen.

Mehevä saaristolaislimppu

Tämän paremmalta ei leipä voi maistua – päälle vain voita ja mahdollisesti hyvää juustoa.

1/2 l appelsiinimehua
50 g hiivaa
2 tl suolaa
1 dl tummaa siirappia
1 rkl fenkolinsiemeniä (tai kuminaa)
1 1/2 dl ruissihtijauhoja
1 1/2 dl kauraleseitä
1 1/2 dl mämmimaltaita
5 dl hiivaleipäjauhoja

Lämmitä mehu kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva ja suola joukkoon. Lisää muut aiheet ja hämmennä puuhaarukalla pehmeäksi taikinaksi. Kaada taikina voideltuun suorakaiteen muotoiseen vuokaan. Kohota lämpimässä paikassa 1 tunti. Paista 175 asteisessa uunissa puolitoista tuntia Kumoa leipä vuoasta ja jäähdytä. Säilytä paperipussissa. Leipä säilyy tosi hyvin.


Aiheet: , , , , , , , , , , ,

Yksi kommentti

Kirjoita kommentti