Umami muualla Facebook

Julkaistu 2. 10. 2018 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Suomen suosituin keitto on kalakeitto

Kalakeitto kuuluu suosituimpien einesruokien joukkoon. Itsekin olen suuri kalakeiton ystävä. Olen ostanut sitä muutaman kerran eineksenä ja pettynyt pahasti joka kerran! Pienessä keittokipposessa on harmaa liemi ja kirjolohta (ruotoineen!) noin 6 pientä palaa. Se on toki helppo napata kaupasta mukaan ja lämmittää mikrossa. Keitto on kuitenkin niin helppo ja nopea valmistaa, että se kannattaa ehdottomasti valmistaa kotona.

Keittopohjan perusraaka-aineet löytyvät yleensä kotoa, joten kaupasta ei tarvitse napata kotimatkalla mukaan muuta kuin kalaa ja tuoretta tilliä. Viikonloppuna voi keittoa valmistaa tuplasatsin ja pakastaa osan kiireisen arjen ruoaksi. Kokeile ohjetta, niin huomaat, kuinka helppoa keiton valmistaminen on.

Tiian nopea kalakeitto

noin 500 g lohta, tai kirjolohta
noin 400 g kuhafileetä (siikaa, ahventa..)

Liemipohjaan:
1 porkkana
2 valkosipulinkynttä
1 iso, tai kaksi pienempää banaanisalottisipulia (tai pätkä purjoa)
voita ja öljyä
2 rkl tomaattipyreetä
noin 1/2 dl kalafondia (Bong Touch&Taste)
1- 1/2 l vettä
noin 8-10 perunaa koon mukaan (Siikli)
1 dl keittämisen kestävää kasviskermaa, tai Valion pippurista Crea kermaa
tilliä
1/2 sitruunan mehu
3 rkl kapriksia ja tilkka lientä
(tai suolakurkun lientä)

Aloita valmistamalla keittopohja. Kuullota porkkanapaloja ja sipuleita voinokareen ja öljytilkan seoksessa kunnes ne pehmenevät. Lisää tomaattipyree ja jatka vielä hetki kuullottamista. Kaada joukkoon liemi ja vesi. Lisää vettä sen verran, että perunat ja lopuksi lisättävät ruodottomiksi puhdistetut kalakuutiot mahtuvat mukaan. Keitä liemipohjaa 20 minuuttia, lisää perunat ja keitä 15 minuuttia. Lisää kuutioiksi leikatut, ja ruodottomaksi putsatut kalapalat ja kerma. Keitä vielä 10 minuuttia hiljaisella tulella. Maista lientä ja lisää tarvittaessa suolakurkun lientä, tai suolaa. Viimeistele tillillä kapriksilla, tai suolakurkkukuutioilla ja tilkalla lientä. Keitto vain paranee seuraavana päivänä lämmitettäessä, jos sitä on sattunut jäämään.

Mielestäni hyvässä lohi/kalakeitossa maistuu maukas liemi, jossa on sopivasti kermaa ja raikastuksena etikkaista kurkku- tai kaprislientä. Omaan keittooni löytyi torilta vielä vahvaa ”rapu”tilliä.


Aiheet: , , , ,

Kirjoita kommentti