Umami muualla Facebook

Julkaistu 26. 10. 2017 Teksti Tiia Koskimies, kuvat Sakari Majantie Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Syksyinen menu viikonlopuksi

Valmista syksyinen viikonloppuateria kauden raaka-aineista. Käytä sieniä, juureksia, lihaa, marjoja ja hedelmiä. Metsät pullistelevat suppilovahveroita ja torit tuoreita juureksia. Niitä kannattaa nyt käyttää hyödyksi mahdollisimman paljon. Niiden maku on juuri nyt parhaimmillaan.


Kantarelli/suppilovahverokeitto

4 hengelle

reilu 1/2 l kantarelleja tai suppilovahveroita
2 jauhoista perunaa
3 porkkanaa
voita
1/2 dl vihannesfondia
8 dl vettä
1 dl kuohukermaa
tuoretta rakuunaa tai timjamia
suolaa ja mustapippuria

Puhdista sienet ja poimi muutama pienimmistä talteen viimeistelyä varten. Kuori ja lohko juurekset paloiksi. Kuullota vihanneksia ja sieniä voissa pienessä voimäärässä. Ripottele joukkoon hieman suolaa, jotta maut alkavat muodostua. Kaada joukkoon vesi ja vihannesfondi. Keitä vihannekset täysin kypsäksi ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi keitoksi. Kuumenna keitto uudestaan, lisää kerma mausteet ja hienonnetut tuoreyrtit. Maista suolaisuus ja lisää hiven suolaa tarvittaessa. Paista lisäkekantarellit voissa rapeaksi ennen tarjoilua ja lusikoi keiton pinnalle.

Fileepihvit, uunijuurekset ja punaviinikastike

4 kpl naudan ulkofileepihvejä (à 150- 200g)

voita, suolaa, mustapippuria myllystä

Lisäke

1- 1 1/2 kg juureksia esim. perunaa, lanttua, palsternakkaa, selleriä, sipulia ja bataattia
1/2 dl oliiviöljyä
1 rkl Provencen yrttimaustetta
suolaa ja mustapippuria myllystä

Kastike

1/2 l punaviiniä
1/2 dl lihafondia
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
suolaa, mustapippuria myllystä

Aloita uunijuureksista. Kuori juurekset ja lohko samankokoisiksi paloiksi. Vuoraa uunivuoka leivinpaperilla ja kaada juurekset vuokaan. Mausta suolalla, pippurilla, yrttimausteella ja oliiviöljyllä. Paista kypsäksi 200- asteisessa uunissa silloin tällöin kääntäen noin 30 minuuttia. Pidä lämpimänä. Paista huoneenlämpöiset pihvit voissa pannulla hitaasti kypsentäen. Sisus saa jäädä hieman punertavaksi. Mausta paistopinta suolalla ja mustapippurilla. Kiehauta punaviini ja fondi kastiketta varten. Sekoita voi ja vehnäjauhot tasaiseksi. Suurusta kastike ja keitä sitä reilusti kokoon. Maista ja mausta suolalla ja pippurilla. Nosta lautasele reilu annos uunijuureksia, leikkaa pihvi viipaleiksi ja viimeistele annokset kokoon kiehuneella kastikkeella.

Valkosuklaa-mustaherukkamousse

2 dl kuohukermaa
2 keltuaista
2 rkl sokeria
100 g hyvää valkosuklaata
1 liivatelehti
2- 3 rkl mustaherukkahyytelöä

Pane liivatelehti likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma kulhossa löysäksi vaahdoksi. Sulata suklaa varovasti vesihauteessa kattilan päälle asetetussa kulhossa. Vaahdota keltuaiset ja sokeri. Vatkaa joukkoon sulatettu suklaa. Sulata pehmenneet liivatelehdet pienessä vesitilkassa ja sekoita suklaa-munavaahdon joukkoon. Kääntele joukkoon mustaherukkahyytelöä ja lopuksi vaahdotettu kerma. Annostele seos laseihin tai maljoihin ja hyydytä kylmässä 4 tuntia tai yön yli. Tarjoa raastetun valkosuklaan ja keksien kera.

Mehevä omenakakku

Tämän ohje on alun perin lähtöisin Puolasta. Keski-Euroopan kahvilakulttuurissa kakut ovat muhkeita ja eikä täytteissä säästellä.

1 kg aromikkaita omenoita
250 g voita
2 1/2 dl (200 g) sokeria
3 rkl vaniljasokeria
5 munaa
4 1/2 dl (250 g) vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Tarjoiluun

vaniljakastiketta

Aloita kakun teko kuorimalla ja kuutioimalla omenat. Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja vatkaa voi- sokerivaahdon joukkoon vuorotellen munien kanssa. Kaada kakkutaikinaa voideltuun pyöreään irtopohjavuokaan (halk. 24 cm). Kaada omenakuutiot päälle ja levitä loput kakkutaikinasta omenakuutioiden pinnalle. Paista kakkua 175 asteisessa uunissa noin tunnin verran. Jäähdytä ja irrota vuoasta. Koristele tomusokerilla ja tarjoa vaniljakastikkeen kera. Puolassa jäähtyneen kakun pinnalle levitetään vielä ohut kerros aprikoosimarmeladia ja sen päälle rommilla maustettu sokerikuorrutus. Sitäkin versiota kannattaa joskus kokeilla.

Pssst! Haluttaessa kuorrutukseen noin 1/2 dl aprikoosimarmeladia, 1 valkuainen, noin 4 dl tomusokeria, 1 tl rommia. Sekoita aineet keskenään tasaiseksi ja levitä kakun pinnalle levitetyn aprikoosimarmeladin päälle, anna kovettua kuivassa ja viileässä.


Aiheet: , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti