Umami muualla Facebook

Julkaistu 5. 9. 2019 Teksti Tiia Koskimies, kuvat Sakari Majantie, Mervi Sandbacka Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Syksyinen menu viikonlopuksi

Syksyisenä sunnuntaina on mukavaa kokoontua perheen ja/tai ystävien kanssa yhteiseen ruokapöytään aterioimaan, nauttimaan hyvästä ruoasta ja seurasta.

Ateriaan käytetään syksyn antimia ja se aloitetaan maukkaalla punajuurikeitolla, pääruokana on fileepihvit, uunijuurekset ja punaviinikastike, jälkiruokana tarjotaan valkosuklaa-mustaherukkamoussea ja lopuksi kahvin kanssa mehevää omenapiirasta vaniljakastikkeen kera. Ruokien valmistelu on mukavinta tehdä rennosti yhdessä.



Sinihomejuustoinen punajuurisosekeitto

noin 1 kg punajuuria
6 keskikokoista perunaa
1 isohko sipuli
4 valkosipulinkynttä
vettä
1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl kotimaista hunajaa
3 kanaliemikuutiota
1 rkl meiramia tai oreganoa
150 g Gorgonzola- tai Aura-juustoa
(suolaa)
mustapippuria myllystä

VIIMEISTELYYN

1 prk tuorepestoa, esim. Pesto alla Genovese 90 g (Lidl)
noin 1/2 tetraa ruokakermaa, esim. Kolmen juuston

Kuori punajuuret ja leikkaa ne ohuiksi suikaleiksi. Pane suikaleet mikroaaltouuniin soveltuvaan vuokaan ja esikypsennä niitä 15 minuuttia täydellä teholla. Kuori ja paloittele sillä aikaa perunat, sipuli ja valkosipulinkynnet. Pane esikypsennetyt punajuurisuikaleet ja muut kasvikset isoon kattilaan ja lisää vettä sen verran, että ainekset peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää viinietikka, hunaja ja liemikuutiot. Keitä kypsäksi. Lisää yrttimauste ja paloiteltu juusto. Surauta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää vettä sen verran, että saat sopivan keiton paksuuden, keiton on kuitenkin tarkoitus olla paksua. Tarkista maku, ja lisää tarvittaessa suolaa makusi mukaan. Rouhi mausteeksi mustapippuria haluamasi määrä. Sekoita tuorepesto ja ruokakermaa keskenään ja tarjoa keiton kanssa.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Fileepihvit, uunijuurekset ja punaviinikastike

4 kpl naudan ulko- tai sisäfileepihvejä (à 150-200g/annos)

voita, suolaa, mustapippuria myllystä

LISÄKE

1- 1 1/2 kg juureksia esim. perunaa, lanttua, palsternakkaa, selleriä, sipulia ja bataattia
1/2 dl oliiviöljyä
1 rkl Provencen yrttimaustetta
suolaa ja mustapippuria myllystä

KASTIKE

1/2 l punaviiniä
1/2 dl lihafondia
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
suolaa, mustapippuria myllystä

Aloita uunijuureksista. Kuori juurekset ja lohko samankokoisiksi paloiksi. Vuoraa uunivuoka leivinpaperilla ja kaada juurekset vuokaan. Mausta suolalla, pippurilla, yrttimausteella ja oliiviöljyllä. Paista kypsäksi 200- asteisessa uunissa silloin tällöin kääntäen noin 30 minuuttia. Pidä lämpimänä. Paista huoneenlämpöiset pihvit voissa pannulla hitaasti kypsentäen. Sisus saa jäädä hieman punertavaksi. Mausta paistopinta suolalla ja mustapippurilla. Kiehauta punaviini ja fondi kastiketta varten. Sekoita voi ja vehnäjauhot tasaiseksi. Suurusta kastike ja keitä sitä reilusti kokoon. Maista ja mausta suolalla ja pippurilla. Nosta lautasele reilu annos uunijuureksia, leikkaa pihvi viipaleiksi ja viimeistele annokset kokoon kiehuneella kastikkeella.

Valkosuklaa-mustaherukkamousse

2 dl kuohukermaa
2 keltuaista
2 rkl sokeria
100 g hyvää valkosuklaata
1 liivatelehti
2- 3 rkl mustaherukkahyytelöä

Pane liivatelehti likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma kulhossa löysäksi vaahdoksi. Sulata suklaa varovasti vesihauteessa kattilan päälle asetetussa kulhossa. Vaahdota keltuaiset ja sokeri. Vatkaa joukkoon sulatettu suklaa. Sulata pehmenneet liivatelehdet pienessä vesitilkassa ja sekoita suklaa-munavaahdon joukkoon. Kääntele joukkoon mustaherukkahyytelöä ja lopuksi vaahdotettu kerma. Annostele seos laseihin tai maljoihin ja hyydytä kylmässä 4 tuntia tai yön yli. Tarjoa raastetun valkosuklaan ja keksien kera.

 

Mehevä omenakakku

Tämän ohje on alun perin lähtöisin Puolasta. Keski-Euroopan kahvilakulttuurissa kakut ovat muhkeita ja eikä täytteissä säästellä.

1 kg aromikkaita omenoita
250 g voita
2 1/2 dl (200 g) sokeria
3 rkl vaniljasokeria
5 munaa
4 1/2 dl (250 g) vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

TARJOILUUN

vaniljakastiketta

Aloita kakun teko kuorimalla ja kuutioimalla omenat. Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja vatkaa voi- sokerivaahdon joukkoon vuorotellen munien kanssa. Kaada kakkutaikinaa voideltuun pyöreään irtopohjavuokaan (halk. 24 cm). Kaada omenakuutiot päälle ja levitä loput kakkutaikinasta omenakuutioiden pinnalle. Paista kakkua 175 asteisessa uunissa noin tunnin verran. Jäähdytä ja irrota vuoasta. Koristele tomusokerilla ja tarjoa vaniljakastikkeen kera. Puolassa jäähtyneen kakun pinnalle levitetään vielä ohut kerros aprikoosimarmeladia ja sen päälle rommilla maustettu sokerikuorrutus. Sitäkin versiota kannattaa joskus kokeilla.

Pssst! Lisää halutessasi kuorrutukseen noin 1/2 dl aprikoosimarmeladia, 1 valkuainen, noin 4 dl tomusokeria, 1 tl rommia. Sekoita aineet keskenään tasaiseksi ja levitä kakun pinnalle levitetyn aprikoosimarmeladin päälle, anna kovettua kuivassa ja viileässä.


Aiheet: , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti