Umami muualla Facebook

Julkaistu 15. 3. 2009 Teksti Tiia Koskimies, kuvat Pro Kala Ry Yksi kommentti Ruoka ja juoma

Syökää kalaa – syökää kalaa!

Kala on kevyttä ja ravitsevaa ruokaa. Siinä on myös runsaasti suomalaisten kovasti kaipaamaa D-vitamiinia ja hyviä rasvahappoja. Kala on lisäksi arjen pikaruokaa. Ohut kalaleike paistuu pannulla parissa kolmessa minuutissa.  Kalaa tulisikin syödä pari kolme kertaa viikossa lajeja vaihdellen.

Se on helppoa, sillä lajeja riittää. Muista myös, että kypsennetty kala on mitä mainioin leikkele leivälle ja mehevä salaattien lisäke.

Hauskaa, että myös nuoret pitävät kalasta

Pro Kala ry järjesti loka – marraskuussa 2008  peruskoululuokille suunnatun kilpailun Kalaherkuilla luokkaretkelle. Kilpailuun osallistui 1498 peruskoululaista ympäri Suomea. Kilpailuun osallistuneet oppilaat kirjasivat kahden viikon kilpailujakson aikana kilpailukortteihinsa jokaisen syömänsä kala-aterian, joita kertyi yhteensä lähes 8000. Parhaiten menestyneiden, siis eniten kalaa syöneiden luokkien kesken arvottiin kolme rahapalkintoa luokan retkikassan kartuttamiseksi. Kisan ensisijaisena tavoitteena oli innostaa lapsia, nuoria ja heidän perheitään syömään kalaa, mutta kilpailukortteihin kirjatuista kala-aterioista saatiin samalla myös kattava otos siitä, minkälaista kalaa ja kalaruokaa tämän päivän nuoriso syö.

Kalaa syödään kaikissa muodoissa

Kala maistuu nuorille lähes kaikissa mahdollisissa muodoissa. Erilaisia ruokalajeja oli kilpailukortteihin kirjattu pitkälti toistasataa ja eri kalalajejakin yli 20. Ruokalajeista mukana olivat kaikki perinteiset kalaherkut, mm. kalakeitto, muikkukukko, silakkapihvit, lohilaatikko ja erilaiset savukalat sekä laaja valikoima erilaisia salaatteja, pizzoja, nugetteja, wräppejä, sushia ja pastaruokia.

Kalakeitto voitti kalapuikot

Kalakeitto oli suosituin kalaruoka ja lohi ja kirjolohi suosituimmat kalalajit. Suosikit olivat samat myös kaksi vuotta sitten, kun kilpailu järjestettiin edellisen kerran. Suurin muutos kalaruokien suosituimmuudessa oli tapahtunut kalapuikkojen kohdalla. Kun edellisessä kilpailussa kalapuikkoja oli syöty lähes 13 % kaikista kalaruoka-annoksista, oli niiden osuus nyt hieman yli 9 %. Lähes yhtä paljon, 3 %, oli pudonnut myös tonnikalan osuus kalaruoka-annoksissa. Tilalle oli tullut yhä erilaisia kirjolohi- ja lohiruokia sekä viime vuosina markkinoille tulleita uusia kalalajeja.

Kalakeitot valmistuvat nopeasti puolivalmisteilla. Keitto lämmittää ja täyttää vatsan pitkäksi aikaa, joten se on erinomaista ruokaa myös laihduttajille.

Helppo savukalakeitto

4 annosta

8 dl kalalientä (fondista)
4 isoa perunaa
1 pussi pakastekeittojuureksia
mustapippuria
3 dl savukalaa
runsaasti tuoretta tillisilppua
(kermaa tai soijakermaa)

Kuumenna kalaliemi kiehuvaksi. Kuori ja kuutioi perunat. Keitä perunoita noin 10 minuuttia kalaliemessä. Lisää pakastekeittojuurekset ja jatka kypsennystä vielä 10 minuuttia. Mausta pippurilla. Suolaa ei tarvita  jos käytät savukalaa. Puhdista kala täysin ruodottomaksi ja pieni keiton joukkoon. Kiehauta. Lisää lopuksi tillisilppu. Halutessasi voit ”pyöristää” keiton makua tilkalla kermaa.

Kirkas lohikeitto

4 annosta

300-400 g:n pala nahatonta lohta tai kirjolohta
noin 1 l vettä
2 kalaliemikuutiota tai 3 rkl kalafondia
½-1 purjo
2 porkkanaa
2-4 varsisellerin vartta (tai pieni fenkoli)
4 perunaa
5-7  maustepippuria
2 laakerinlehteä
1 sitruunan mehu
suolaa, mustapippuria

Leikkaa kuoritut juurekset kuutioiksi ja huuhdottu purjo ja varsiselleri viipaleiksi. Ota erikseen purjon vihreää osaa. Lisää fondi , laakerinlehti ja kokonaiset tai vähän murskatut maustepippurit veteen ja kuumenna kiehuvaksi. Kaada joukkoon kasvikset ja kypsennä 10-15 minuuttia. Leikkaa kala kuutioiksi tai käytä valmiita kuutioita. Lisää ne ja purjosilppu keittoon ja kypsennä  muutama minuutti. Varo kypsentämästä liikaa, etteivät kalapalat hajoa.Tarkista maku ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Tarjoa paahdettujen ruisleipäviipaleiden kera.

Pssst! Voit valmistaa keiton liemen lohen ja valkoisten kalojen ruodoista. Lisää ne kylmään veteen, kuumenna kiehuvaksi, kuori vaahto ja lisää mausteeksi laakerinlehti ja maustepippurit. Keitä 15-20 min. Siivilöi ja valmista kuten edellä. Erottele kypsät kalapalat ruodoista ja lisää myös ne keittoon.


Aiheet: , , ,

Yksi kommentti

 1. Juu, minunkin mielestäni

  Juu, minunkin mielestäni fenkoli sopii hyvin kalan kanssa, patoihin, paistoksiin tai keittoihin.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Lila

  21. 3. 2009 13.29

Kirjoita kommentti