Umami muualla Facebook

Julkaistu 28. 1. 2020 Teksti Tiia Koskimies, kuvat Tiia Koskimies 2 kommenttia Ruoka ja juoma

Iki-ihana lohikeitto

Kylmään vuodenaikaan lämmin ruoka tekee hyvää. Keitot ovat syys- ja talviruokaa parhaimmillaan. Ne ovat täyttäviä ja edullista ruokaa, moni keitto vain paranee lämmitettäessä.


Keitin tällä kertaa lohikeittoa pienellä venäläisellä vivahteella. Se tulee valkosipulilla maustetusta suolakurkusta.

keiton raaka-aineita.slohikeiton mausteets
Raaka-aineiksi tarvitset tuoreita juureksia. Niistä irtoaa liemeen paras maku. Fenkoli kuuluu mielestäni olennaisena osana kalakeittoon. Se tuo raikkautta ja hivenen aniksen makua. Valkosipulia jokainen voi lisätä makunsa mukaan. Chiliketsuppi tuo makeutta ja väriä. Viini raikastaa lientä ja venäläinen suolakurkku tuo mukavaa suolaistuutta. Capris-marjat käyvät myös hyvin. Kerma ei ole lainkaan välttämätön tässä keitossa. Lohi on jo itsessään rasvainen kala. Itse pidän kermaisesta kalakeiton mausta, joten lisäsin kuohukermaa viikonlopun kunniaksi desilitran
verran.

Lohikeitto

500 g lohifileetä
1 porkkana
pieni pala palsternakkaa
1 pieni purjo
1/2 punasipulista
1 rkl voita
suolaa
2 rkl chiliketsuppia
2-3 dl kuivaa valkoviiniä
noin 2 l kalalientä
tillinvarsia
5-6 perunaa
1 dl kuohukermaa
1 venäläinen valkosipulisuolakurkku

Kuutioi vihannekset pieniksi kuutioiksi ja kuullota voissa pehmeiksi. Lisää chiliketsuppi ja jatka kuullottamista vielä hetki. Lisää sitten joukkoon valkoviini ja kalaliemi. Lisää keittoon nippu kruunutillin varsia, jos niitä on tarjolla, tai olet niitä pakastanut. Keitä keittopohjaa noin 30 minuuttia. Poista tillinvarret. Lisää perunakuutiot ja keitä 10 minuuttia. Lisää sitten kuutioiksi leikattu, nahaton ja ruodoton kala kuutioina. Keitä miedolla tulella vielä 10 minuuttia. Lisää halutessasi kermaa sekä kuutioitu suolakurkku.

Kata pöytä kauniisti ja nauti. Lohikeitto sopii mitä mainioimmin myös  vierasruoaksi. Tarjoa lisäkkeenä hyvää ruisleipää.
kukkakimppus


Aiheet: , , , , , , ,

2 kommenttia

  1. Tehkää ihmiset tätä

    Tehkää ihmiset tätä keittoa. Tulette onnellisiksi :) Kiitos ohjeesta!

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Ripasu

    25. 10. 2014 16.43

  2. Joo, suosittelen, hyvää

    Joo, suosittelen, hyvää tuli!

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Laura

    14. 12. 2015 21.41

Kirjoita kommentti