Umami muualla Facebook

Julkaistu 21. 6. 2018 Teksti Tiia Koskimies, kuvat Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Täytetyt punajuuriletut

Tänään herkutellaan punajuurilla. Kesäiset punajuuret ovat pieniä, meheviä ja kypsyvät nopeasti. Niitä on nautinto syödä aivan sellaisenaan kuin uusiaperunoita vain pienellä voinokareella höystettynä.

Punajuuri on vanha viljelykasvi, jota kreikkalaiset ja roomalaiset kasvattivat lehtien vuoksi. Roomalainen herkuttelija Apicius suositteli punajuuren juuria ummetuksen parantamisen. 1800-luvulla ilmestyneessä englantilaisessa rohtokasvioppaassa neuvotaan hammassärystä kärsiviä vetämään sieraimiinsa punajuurimehua, tästä johtuvan aivastelun piti parantaa niin säryt kuin virkistää aivojakin.hakaniemen-tori-punajuuri-1-of-1-575x383

Pieniä punajuuria keitettäessä kannattaa naatteja jättää hieman jäljelle, eikä juurtakaan tulisi leikata, jotta punajuuren mehu ei pääsisi valumaan pois. Kertakäyttöiset ohuet muovikäsineet estävät käsien värjäytymistä punajuurta kuoriessa ja leikatessa.

Punajuurisalaatit sopivat erityisen hyvin kalaruokien kumppaniksi. Myös rosollia kannattaa valmistaa juuri nyt kesällä kun kaikki siihen tulevat tarveaineet ovat hehkeimmillään. Rosollin kastikkeeksi sopii hyvin vinaigrettekastike, suolakurkku tai kaprikset antavat mukavaa suolaista makua. Kesärosollista voit valmistaa sillisalaatti-version kuutioimalla vihannesten joukkoon pieniä sillipaloja.
Voit käyttää punajuurimehua lettutaikinan maustamiseen. Käytä etikkapunajuurien lientä tai osta luontaishyllystä punajuurimehua.

Punajuuriletut

1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl maitoa
noin 1 dl punajuurimehua
(tai hieman etikkaista lientä söilöttyjen punajuurien purkista)
2 munaa
suolaa
1/2 dl ruohosipulisilppua
1/2 dl sulatettua voita

Täytteeseen
Aurikokuivatuilla tomaateilla maustettua tuorejuustoa
(tai piparjuurella maustettua juustoa)
Palvikinkkua ( tai lohta)
Salaatinlehtiä

Sekoita lettutaikinan aineet keskenään tasaiseksi taikinaksi ja anna turvota puolisen tuntia. Paista voissa pannulla ohuita lettuja, yhteen lettuun noin 1/2 dl taikinaa. Jäähdytä letut ja sivele jokaisen letun pinnalle ohut kerros tuorejuustoa, aseta salaatinlehti ja ohut palvikinkkuviipale. Kääri rullalle ja leikkaa paloiksi. Voit täyttää rullan myös graavi- tai kylmäsavulohella.

Lisäidea:
Paista kolmen värisiä lettuja, punajuurella värjättyjä, tavallisia valkoisia ja vihreitä. Vihreän värin saat pinaatista, nokkosista ja yrteistä. Täytä mieleisin täyttein.


Aiheet: , , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti