Umami muualla Facebook

Julkaistu 5. 10. 2017 Teksti Tiia Koskimies, kuvat Tiia Koskimies 6 kommenttia Ruoka ja juoma

Tulinen chili-katkarapupata

Valmistapa viikonlopuksi vaikka tämä helppotekoinen katkarapupata. Tulisuutta voi chilin määrällä säätää mieleisekseen. Katkaravut tekevät padasta myös ylellisen vierasruoan.

Katkarapupata on tosi helppotekoinen ja sen tulisuutta voi säätää makunsa mukaan. Paprika, sipuli, tomaatti-kookosmaitopohjan kannattaa antaa muhia kaikessa rauhassa alhaisella lämmöllä. Maut tiivistyvät ja enin neste haihtuu. Juhlavuutta pataan saa lisäämällä joukkoon juuri kuorittuja katkarapuja. Jos käytät valmiiksi kuorittuja pakastettuja, valuta niistä neste ensin pois, ettei kastike vetisty.

Kookosmaito pehmentää chilin makua ja basmatiriisistä sekä korianterista leviää huumaavat tuoksut. Jos haluat vielä helpottaa vierastarjoilua. Keitä kastikkeenpohja edellisenä päivänä valmiiksi ja lisää katkaravut ja korianteri vasta juuri ennen tarjoilua.

Chili-katkarapupata

noin 300 g kuorittuja pakastekatkarapuja
1 iso sipuli
4 valkosipulinkynttä
1 pieni punainen chili
1 punainen, keltainen ja vihreä paprika
1 rkl raastettua inkivääriä
öljyä, suolaa
1 tölkki kuorittuja tomaatteja (tai murskaa)
1 tölkki kookosmaitoa
2 rkl kalakastiketta
suolaa
1 ruukullinen tuoretta korianteria

Lisäksi

keitettyä basmatiriisiä

Kaada katkaravut siivilään sulamaan. Hienonna sipulit ja chili. Poista siemenet. Kuori ja raasta inkivääri. Kuutioi paprikat. Kuumenna öljy wokissa, paistokasarissa tai kattilassa. Kuullota sipuleja, chiliä ja inkivääriä hetken aikaa. Lisää ripaus suolaa, jotta maut alkavat irrota. Lisää joukkoon paprikakuutiot ja jatka kuullottamista hetken aikaa. Kaada joukkoon kuoritut tomaatit ja kookosmaito. Anna seoksen kiehua noin 1/2 tuntia kannen alla. Ota kansi pois, mausta seos kalakastikkeella ja suolalla. Jatka vielä keittämistä noin 15 minuuttia, jotta seos hieman sakenee. Kääntele valuneet katkaravut joukkoon juuri ennen tarjoilua ja koristele reilusti tuoreella korianterilla. Tarjoa lisäkkeeksi basmatiriisiä. Huuhtele riisi hyvin ja hauduta kannen alla niin, että kaikki vesi imeytyy riisiin.  Neljä annosta: 4 dl vettä ja 2 dl riisiä. Kyytipojaksi sopii jäätee, vesi ja olut.

Pssst!
Halutessaan voi toki käyttää myös vain yhden lajin paprikaa. Juhlaversioon kannattaa ostaa suuria kuorimattomia katkarapuja ja kuoria ne itse.


Aiheet: , , , , , , ,

6 kommenttia

  1. Ihana näköistä ja

    Ihana näköistä ja kuuloista, nousee vesi kielelle näin ”kuivan pöydän” ääressä istuessa!

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Lore

    8. 1. 2009 10.59

  2. Tuoretta inkivääriä ja

    Tuoretta inkivääriä ja kookosmaitoa + kaikkea muuta hyvää, mm…
    ’Kalakastike’ on ilmeisesti jotakin valmiina saatavaa fondia?

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Katarina

    8. 1. 2009 11.02

  3. Korianteria ei ollut

    Korianteria ei ollut saatavilla, käytin isolehtistä persiljaa, maku tietysti aivan erilainen, mutta suosittelen kaikille padan valmistusta, laitoin siis itse ja minusta se tuli hyvää!

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Laura

    10. 1. 2009 15.45

  4. Jess! Tätä yhdelle

    Jess! Tätä yhdelle joukolle ensi perjantaina, kiitos vinkistä.

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Laura

    3. 4. 2011 23.10

  5. kalakastike on aasialainen

    kalakastike on aasialainen mausteliemi, joka on valmistettu hapatetun kalan käymisliemestä (kuulostaa epäilyttävältä, mutta ruuassa todella hyvää). Löytää hyvin varustettujen kauppojen hyllyiltä

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    aasialaisen ruuan ystävä

    5. 4. 2011 13.24

  6. nams!!

    nams!!

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    maari

    18. 4. 2011 11.52

Kirjoita kommentti