Umami muualla Facebook

Julkaistu 7. 2. 2018 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Turska on harvinaista herkkua

Turskaa kalastetaan Norjassa ja Etelä-Ruotsissa, jossa sitä saadaan kohtuullisesti. Tanskan salmista pitäisi saada Itämereen kunnon suolapulssi, jotta omillekin vesillemme taas pitkästä aikaa voitaisiin odottaa turskasaaliita.

Turska voi kasvaa varsin muhkean kokoiseksi kalaksi. Sen maksasta valmistetaan kalanmaksaöljyä. Turska ja sen sukulaiset ovat myös perinteinen lipeäkalan raaka-aine. Kannattaa muistaa turskan sukulaiset kolja ja molva. Hakanimen kalakauppiass Magnus Ekström tilaa myymäläänsä nyt sesongissa olevaa molvaa ja kertoo siitä vesi kielellä. Göteborgin kalatukusta lennätetään viikoittain tuoreita turskakaloja halliin viikonlopun herkuttelijoita varten.

Samassa kuormassa turskakalojen kanssa saapuu myös tuoreita sydän- ja kampasimpukoita sekä katkarapuja. Ne ovat nyt parhaassa sesongissa! Ruotsissa sanotaan, että äyriäisiä pitää syödä niinä kuukausina, joiden nimessä on R-kirjain!

Hallista saa edelleen myös mateita, jotka ovat sesongin kaloja. Mätipusseja voi ostaa tuoreena myös erikseen. Ne on kuitenkin hyvä pakastaa ennen käyttöä! Mateen mäti on mietoa. Se tarjotaan yleensä vaahdotetun kerman kanssa, smetanan sijaan.

Jos jotain kalaa ei juuri sillä hetkellä satu olemaan myynnissä, voi tilata! Tiskiltä saa myös vinkkejä valmistukseen.

Turskakalat ovat hyvin miedon makuisia ja vähärasvaisia, mutta fileet ovat silti paksuja ja lihaisia. Mausteita voi käyttää reilustikin. Piparjuuri sopii hyvin kastikkeeseen. Valmistin annoksen kuitenkin kalan omaa makua kunnioittaen. Purjokastike on mielestäni parhaita kalan kastikkeita. Purjon tuoma lievä makeus sopii hyvin monille kaloille. Porkkanoissa on aavistus etikkaisuutta, joka raikastaa annoksen. Auringonkukanversot ovat mainio lisä ihan sellaisenaan.

turskaa.s

Paistettua turskafileetä ja purjokastiketta

2 annosta

2 (à 150-200 g/annos) keskikokoista turskafileetä tai esim. molvaa
suolaa, valkopippuria
voita paistamiseen
4 rkl tuorejuustoa (tilli, yrtti, tomaatti, katkarapu)
vehnäjauhoa

Kastike

1 iso purjo
1 rkl voita
suolaa, sokeria, valkopippuria
3 rkl kalalientä fondista
2 dl vettä
2 dl sitruunakermaa (esim. Crea)

Lisäksi

3 porkkanaa
ripaus suolaa
4 rkl miriniä (japanilainen riisin maustekastike)

Lisäkkeeksi

keitettyjä perunoita, auringonkukanversoja

Tarkista, ettei fileisiin ole jäänyt ruotoja. Leikkaa pienet pystyruodot pois viillolla samalla tavalla kuin kuha- ja ahvenfileestä. Suolaa ja pippuroi. Leikkaa fileet puoliksi ja levitä pintaan tuorejuustoa. Paina toinen fileepala päälle kanneksi. Kasta kalapihvit vehnäjauhoon molemmin puolin ja paista pinnalta rapeaksi voissa pannulla. Keitä perunat kypsäksi. Valmista kastike. Kuullota purjosuikaleita voissa pannulla, ripottele pinnalle suolaa, hiven sokeria ja valkopippuria. Lisää kalafondi, vesi ja kerma. Kiehauta kunnes kastike sakenee. Suikaloi porkkana ja kiehauta kovankypsäksi suolalla ja mirinillä maustetussa vähässä vedessä. Tarjoa porkkanasuikaleet ja keitetyt perunat turskan ja purjokastikkeen kera.

Kokeile valmistaa vaihteeksi turskakaloja.

Umamia elämääsi!


Aiheet: , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti