Umami muualla Facebook

Julkaistu 16. 2. 2018 Teksti Tiia Koskimies, kuvat Tommy Selin, Sanna Peurakoski 6 kommenttia Ruoka ja juoma

Uuniperunoita erilaisin täyttein

Hangon mökkimme hiekkamultaisessa massa perunat kasvavat mukavasti. Muistan joskus 70-luvun lopulla ihastuneeni ikihyviksi vielä silloin uuteen Rosamunda-lajikeeseen. Sain ostettua keväällä 5 viimeistä kappaletta vihanneskauppiaalta ja päätin yrittää viljelyä.

Kesä oli tuolloin perunanviljelylle sopiva, vettä tuli normaalisti varsin kuivalla Hankoniemelläkin tasaisesti. Perunanvarret kasvoivat komeiksi ja katselin niitä toiveikkaina. Eikä saalis todella huono ollutkaan! Viidestä perunasta sukeutui syyskuun alkuun mennessä peräti 18 kg perunaa! Yksi yksilö oli peräti 400 g:n painoinen. Kyllä sitä saalista ihmeteltiin.

Tämä juttu on ilmesynyt aiemmin lokakuussa 2009, ja se on luettu lähes 15 000 kertaa, joten julkaisemme sen nyt uudestaan.

Uuniperunan valmistusvinkkejä

Rosamunda kuuluu edelleenkin perunalajikkeiden suosikkeihini. Suuren kokonsa ansiosta siitä saa helposti makoisaa muusia. Joskus leikkaan siitä kuorineen veneitä, maustan öljyllä, suolalla, yrttimausteilla ja parmesaaniraasteella. Sen voi leikata pitkittäin myös soikioiksi. Ensin leikkaan kummaltakin reunalta ohuet palat pois ja sitten lopun perunan kahteen tai kolmeen soikioon. Soikiot vain leivinpaperin päälle uunivuokaan. Ohuelti hyvää oliiviöljyä pinnalle. Mausteeksi suolaa, yrttimaustetta, valkosipulia, jne. oman maun ja lisäkkeenä tarjottavien ruokien mukaan.

Uuniperunan voit valmistaa myös niin, että paistat ne ensin kypsäksi 200 astetta noin 1 tunti. Jäähdytä, leikkaa ”kansi” pois ja koverra sisus teelusikalla. Jätä hieman perunaa kuoren sisään, jotta se pysyy ehjänä. Sekoittele perunamassaan mieleisiäsi makuja, sienikastiketta, pannulla vaikka hunajassa ja voissa haudutettuja juureskuutioita jne. Lusikoi täyte takaisin perunan sisään ja gratinoi ennen tarjoilua 200 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.

Täytetty peruna on sellaisenaan melkoinen möhkäle, jos sen tarjoilee lisäkkeenä. Leikkaa se viipaleiksi, näin myös kaunis täyte tulee näkyviin. Annostele sitten valmiisiin annoksiin tai vadille. Oheisen reseptin porkkanatäyte kypsään uuniperunan sisukseen sekoitettuna, gratinoituna ja kiekoiksi viipaloituna näyttäisi – ja maistuisi varmaan tosi hyvältä.

Syksy on muhevien uuniperunoiden aikaa. Oheiset ohjeet valitsin teille Kotimaisten kasvisten reseptiarkistosta. www.kasvikset.fi

uuniperunat255fkolme255ftaytetta255fpieni

Uuniperunoita täytteillä

8 Rosamunda-perunaa

Pese ja harjaa perunat huolellisesti, koska myös kuoret syödään. Poista mahdolliset kolhut tai muut vialliset kohdat. Pistele perunoiden kuoriin haarukalla muutamia kertoja.

Kypsennä perunoita 200-asteisessa uunissa 1 – 1,5 tuntia. Kypsennysaikaan vaikuttavat perunan koko ja lajike.

Tee perunoihin terävällä veitsellä ristiviillot. Puserra sisustaa hieman esiin.

Valmista alla olevien ohjeiden mukaan yksi tai useampia täytteitä sillä välin, kun perunat kypsyvät uunissa.

Huom. Voit kypsentää uuniperunat myös karkeasta suolasta tehdyllä pedillä tai alumiinifolioon kääräistyinä.

Savukalatäyte

200 – 250 g lämminsavustettua kalaa, esim. savupallasta, lohta tai siikaa
1 1/2 – 2 dl ranskankermaa
1 pienehkö punasipuli
1 rkl sitruunamehua
1/2  dl tuoretta, hienonnettua tilliä tai ruohosipulia
mustapippuria

Paloittele ruodoton ja nahaton savukala kulhossa haarukan avulla melko hienojakoiseksi. Sekoita joukkoon ranskankerma, hienonnettu sipuli, sitruunamehua, tilliä tai ruohosipulia ja rouhaise mausteeksi mustapippuria. Tarkista maku.

Palvikinkkutäyte

2 dl maustamatonta jogurttia
2 dl raejuustoa
100 g palvikinkkua
1 maustekurkku
mustapippuria
1/2  dl tuoretta, hienonnettua persiljaa

Sekoita jogurtti ja valutettu raejuusto keskenään. Leikkaa palvikinkku ja maustekurkku pieniksi kuutioiksi ja sekoita edellisiin aineksiin. Mausta seos pippurilla ja persiljalla.

Sienitäyte

200 g herkku- tai siitakesieniä
1 pieni sipuli
2 rkl voi/margariini- ja öljyseosta
mustapippuria
1/2 dl tuoretta, hienonnettua persiljaa tai kirveliä
1 tl balsamietikkaa
2 dl ranskankermaa, maustamatonta tuorejuustoa
ripaus suolaa

Viipaloi sienet ja hienonna sipuli.

Paista sieni-sipuliseosta vähässä rasvassa pannulla, kunnes sienten kosteus on haihtunut. Mausta pippurilla, yrtillä ja balsamicolla. Kuumenna joukkoon ranskankerma tai tuorejuusto ja mausta tarvittaessa suolalla.

uuniperuna20kasviste4ytteille4

Uuniperunoita kasvistäytteillä

Punajuuritäyte

2 pienehköä punajuurta
100 g chevre-vuohenjuustoa
neljännes purjoa
puolikas päärynää
1 – 2 dl kermaviiliä
ripaus sokeria
mustapippuria
(1/2 dl hienonnettuja cashewpähkinöitä)

Kuori ja raasta punajuuret hienoksi raasteeksi. Murenna kulhossa vuohenjuusto ja lisää joukkoon punajuuriraaste. Hienonna purjo, raasta kuorittu päärynä ja lisää nämä seokseen.

Sekoita joukkoon kermaviili ja mausta ripauksella sokeria ja mustapippuria. Voit lisätä täytteeseen hienonnettua pähkinää. isoja jauhoisia perunoita (merkitty kaupassa punaisella väritunnisteella) Pese isot perunat ja siirrä 180 – 200 -asteiseen uuniin ilman foliota suoraan ritilälle. Kypsennä perunoita koon mukaan noin 1 tunti. Kypsyyttä voi kokeilla haarukalla.

Porkkanatäyte

(10 annosta)

750 g porkkanoita
vettä
suolaa
3 – 5 rkl makeaa ja vahvaa chilikastiketta
jauhettua muskottipähkinää

Keitä kuoritut ja pilkotut porkkanat kypsiksi suolavedessä. Kaada keitinliemi pois ja soseuta porkkanapalat karkeaksi soseeksi. Mausta chilikastikkeella ja muskottipähkinällä.

Parsakaali-yrttitäyte

(10 annosta)

650 g parsakaalia
100 g purjon valkoista osaa
5 – 8 valkosipulinkynttä
vettä
suolaa,
mustapippurirouhetta
tuoreyrttisilppua (esim. oregano ja basilika)

Kypsennä (al dente) pilkotut parsakaalinpalat, paloiteltu purjo ja kuoritut valkosipulinkynnet suolavedessä. Kaada keitinliemi pois ja soseuta kasvikset karkeaksi soseeksi. Mausta mustapippurirouheella ja tuoreyrttisilpulla.


Aiheet: , , , , , , , , , , ,

6 kommenttia

  1. Uuniperunat sopivat tähän

    Uuniperunat sopivat tähän vuodenaikaan mainiosti.

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Goji

    18. 10. 2009 16.49

  2. Meillä syödään uuniperunaa

    Meillä syödään uuniperunaa usein se valmistuu leivinuunissa ihana makuiseksi.
    Usein halkaisen sipaisen öljyä pintaan ja vaikkapa perunamaustetta.
    Uuniperunat ovat hyviä myös ihan kokonaisina arinalla kypsytettyinä.
    Pito peruna soveltuu tähän tosi hyvin.
    Usein laitan myös ns veneperunoita pesen lohkon ja sekoitan joukkoon esin grilli tai pihvimaustetta niin ja tietysti loraus öljyä.

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Pirkko

    18. 10. 2009 19.53

  3. Taidanpa tietää, mitä

    Taidanpa tietää, mitä meillä syödään perjantaina, kiitos muistutuksesta! Uuniperunoita en ole tehnyt pitkiin aikoihin ….

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Saija

    20. 10. 2009 14.53

Kirjoita kommentti