Umami muualla Facebook

Julkaistu 25. 9. 2017 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Ihan oikeaa olutta!

En ole juonut oluita vähään aikaan. Vanhat muistikuvat lager oluesta ovat vetisiä, runsashappoisia ja jälkikitkeriä. Vatsa ei myöskään erityisemmin ole sietänyt kaupan perusvalikoimien oluita.

Sain maistaakseni tätä Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan pintahiiva uutuusolutta Tuomas Golden Alea. Koko ”paketti” on mielestäni viimeisen päälle onnistunut ulkonäöstä sisältöön. Pullo on tyylikäs, vaikka pöytään katettavaksi ja siihen mahtuu juuri oikean kokoinen annos 3,3 cl!

Viilensin oluen, mutta en huurteisen kylmäksi, jotta tuoksu tuntui. Hyvä ja aromikas tuoksu! Ensi tuntuma suussa tosi miellyttävä. Pehmeä, marjaisa, hieman makea. Teki oikein mieli maistella olutta rauhassa ennen nielaisua. Nielaisun jälkeen suuhun jäi mukavan pehmeä oluen maku, ei takapotkuista kitkeryyttä, kuten perusoluissa yleensä on. Tälle oluelle toivotan menestystä ja jatkoa. Annoskoko on mielestäni hyvä. Kuten parhaissa suklaakonvehdeissa, maku on niin hyvä, ettei toista palaa, tai olutpulloa välttämättä kerralla tarvitse juoda!:)

Hyvä tuliainen oluen ystäville!

Laitilan Virvoitusjuomatehdas tiedottaa:

Perinteinen Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan Tuomas-sarja täydentyy tänä vuonna Tuomas Golden Ale -oluella, jonka valmistukseen on käytetty ensimmäistä kertaa uusia Caramel Sweet- ja Golden Ale-nimisiä maltaita. Uutuusolut on kehitetty yhdessä vuonna 2016 Hyväksi Tuomaaksi nimetyn Viking Maltin Timo Huttusen kanssa ja sitä tuotetaan vain rajoitettu määrä.

Olutliitto on myöntänyt Hyvä Tuomas -palkinnon työstä olutkulttuurin hyväksi vuodesta 1994 alkaen ja Tuomas-oluita on tehty Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalla vuodesta 2009 alkaen vuosittain. Huttusen valinta Hyväksi Tuomaaksi perustuu hänen tekemäänsä työhön maltaiden parissa. Hän on kehittänyt maltaiden valikoimaa ja saatavuutta urallaan merkittävästi ja siten edistänyt pienpanimoiden kasvua Suomessa. Huttunen uskoo, että maltaiden rooli tulee entisestään korostumaan oluen teossa tulevina vuosina, kun erilaisiin oluttyyppeihin räätälöidään erilaisia maltaita. Hän pitää palkintoa myös kunnianosoituksena kotimaisille maltaille, joiden hyvä maine perustuu puhtauteen sekä alkuperän ja tuotantoketjun läpinäkyvyyteen.

Hyvän Tuomaan tittelin kantamisessa on Huttusen mukaan ollut antoisinta päästä omien sanojensa mukaan pitkästä aikaa tekemään oluen tuotekehitystä. Kehityksestä Huttunen kertoo, että tavoitteena oli saada aikaan maltaiden pehmeyden ja humalan raikkauden tasapainoinen yhdistelmä. Tuomas Golden Alen humalointiin on käytetty humalaöljyä, jota käytettiin nyt myös Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan tuotteissa panimopäällikkö Ville Vilenin mukaan ensimmäistä kertaa.

Timo Huttunen on työskennellyt panimoalalla vuodesta 1996 lähtien monenlaisissa tehtävissä aina oluen ja maltaan valmistuksesta maltaan myyntiin ja mallasohran hankintaan. Huttusen nykyinen toimenkuva Viking Maltilla painottuu erikoismaltaisiin. Suomalainen perheyritys Viking Malt on Pohjois-Euroopan suurin ja maailman yhdeksänneksi suurin mallastamo. Yrityksen asiakkaisiin lukeutuvat myös kaikki suomalaiset panimot, sillä suomalaiset oluet valmistetaan lähes yksinomaan kotimaisilla pelloilla kasvaneesta viljasta ja siitä idätetyistä maltaista.

Tuomas Golden Ale on uusine maltaineen ainutlaatuinen makuelämys oluen ystäville. Tämä kullankeltainen ja raikas pintahiivaolut on helposti lähestyttävä ja sopii parhaiten nautittavaksi italialaisen ruuan, kalan, salaattien ja voimakkaiden juustojen kera. Tuomas Golden Alen maku on puhdas ja uudet ale- ja karamellimaltaat tuovat siihen pyöreyttä ja runkoa, jota tasapainottaa käytettyihin maltaisiin sovitettu humalointi.

Saatavuus:

Tätä olutta, jota valmistetaan vain rajoitettu erä, on saatavilla 33 cl:n lasipullossa viimeistään lokakuun alusta alkaen kaikista Prismoista ja hyvin varustelluista K-kaupoista. Hinta 2,65 pll.

Laitilan Tuomas Golden Ale

Kullankeltainen pintahiivaolut

Alc.: 4,7 %

Tyyppi: Golden Ale

EBC (väri): 15

EBU (katkero): 23

KV (kantavierre):11,5 %

Ainesosat: vesi, ohramallas (Pilsner, Golden Ale, Caramel Sweet), humalauute (Floral, Lublin), humala (Magnum).

Ravintoarvo per 100 ml: energia 161 kJ/38 kcal.

 

http://laitilan.com


Aiheet: , , , , ,

Kirjoita kommentti