Umami muualla Facebook

Julkaistu 19. 6. 2014 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Valkoviinien aatelia ahvenien kanssa

Kotimainen villikala alkaa olla harvinaista ja valitettavasti melko kallistakin herkkua. Onni niillä, jotka itse pääsevät kalastamaan ja onnistuvat vielä saalistakin saamaan.

Ahven on minulle nykyisin jo rapujen veroinen kesäherkku. Pienet kalat puhkaisen ja poistan kidukset. Suolaan hyvällä suolalla ja vien kylmään maustumaan. Grillaan ne ja tarjoan napostelupaloina. Kypsä kala aukaistaan kuin kirja, jolloin fileet ja lihat on helppo napsia suuhun ilman ruotoja. Savustetut ahvenet voi syödä samalla tavalla.

Jos onnistun saamaan isompia ahvenfileitä. Ovat rakuunakermassa haudutetut ahvenfileet parasta herkkua. Ahven ansaitsee kaverikseen hyvät ”kyytipojat”. Suuren kesäjuhlan kunniaksi valitaan laadukasta viiniä. Juhannuksenakin laatu voi korvata määrän.

Ahvenet rakuunakermassa

1-3 ahvenfileetä annokseen
suolaa, valkopippuria
voita paistamiseen

Kastike:
4 dl kermaa
1 tl dijoninsinappia
1 rkl kalalientä (esim. bong fondi tai 1 tl liemijauhetta)
loraus samaa valkoviiniä kuin ruoan kanssa tarjoillaan
tuoretta rakuunaa

Lisäksi:
Uusia perunoita ja höyrytettyjä kauden vihanneksia, porkkanaa, kukkakaalia, sokeriherneen palkoja.

Valmista ensin haluamasi vihanneslisäkkeet valmiiksi, pidä lämpimänä. Leikkaa ahvenfileistä ruotorivi pois kapealla viillolla. Mausta. Paista kaloihin nopeasti kaunis pinta kuumassa voissa. Nosta hetkeksi sivuun. Kaada pannulle kerma. Mausta sinapilla ja kalaliemellä. Keitä kokoon lisää joukkoon hienonnettu rakuuna ja jatka vielä keittämistä muutama minuutti. Lisää kalafileet joukkoon kun kastike on paksua. Kuumenna kalat ja tarjoa lisäkkeiden kanssa.

Valitse kermaisen kalaruoan kumppaniksi jompi kumpi näistä:

Tai Brocard Chablis 1 er Cru Montée de Tonnere
Alko 7682, hinta 26,90

BROCARD SAINT BRIS SAUVIGNON

Jean-Marc Brocard Saint Bris Sauvignon

Alko 574697, hinta 13,48

Tarojoa tällä aperitiivina samaa viiniä kuin ruoalle.

Lisätietoja Alkon ja Nordalcon sivuilta.

http://www.nordalco.fi/


Aiheet: , , , ,

Kirjoita kommentti