Umami muualla Facebook

Julkaistu 17. 9. 2018 Teksti Tiia Koskimies, kuvat Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Valmista helposti kunnon arkiruokaa

Arkinen ruoanlaitto helpottuu ja nopeutuu huomattavasti, kun suurin osa ateriaan tarvittavista raaka-aineista on esikäsitelty tai kypsytetty valmiiksi.

Ruoanlaitto on mielestäni osa koko syömisen nautintoa. Toki aina ei ehtisi siihen paneutua ja nälkää pukkaa kuitenkin. Voileivät ovat pikaruokaa parhaimmillaan, mutta eivät koskaan korvaa kokonaista lämmintä ateriaa. Arkena on tietenkin mukava, että ihan ”oikeata ruokaa” saisi nopeasti. Siihen on konstit olemassa.

Kaikki lähtee ostoksista

Kotona kannattaa aina pitää perusruokien aineksia ja esikäsitellä ne valmiiksi ruoanlaittoa varten. Kuoriminen ja pilkkominen vie aikaa, samoin riisin, varsinkin terveellisen täysjyväriisin kypsennys. Pientä esivalmistelua voi tehdä etukäteen. Riisi kiehuu illalla vaikka telkkaria katsoessa. Pilkkomiset seuraavalle päivälle voi tehdä muun ruoanlaiton yhteydessä.

Kun jääkaapissa on mistä ottaa

Jääkaappiin kannattaa keittää valmiiksi riisiä, pastaa, kuskusia, linssejä, papuja jne. Vihannekset voi pilkkoa kannellisiin muovirasioihin. Nopeasti kypsyvät vihannekset yhteen rasiaan risottoja, pastakastikkeita ja munakkaita varten ja juurekset toiseen odottamaan esim. pataruokiin panemista. Ruoan komponentit säilyvät jääkaapissa 2-3 päivää. Markettien hyllyiltä ja pakastimista löytyy myös runsaasti ruoanlaittoa nopeuttavia tuotteita. Papuja, linssejä ja kikherneitä saat valmiiksi kypsennettynä. Pakasteista löydät monenlaisia kasvissekoituksia, joten aina ei tarvitse nähdä edes pilkkomisen vaivaa.

Kun näihin raaka-aineisiin vielä lisätään omat lempimausteet, ovat jo monen hyvän kasvis-aterian ainekset tai liha- ja kalaruokien lisäkkeet valmiina. Muista pitää kaapissa aina Umamia! Runsaasti umamia sisältäviä raaka-aineita ovat mm. tomaatti kaikissa muodoissaan, herkkusienet ja katkaravut.

Vihanneksille tarvitaan vain pieni kuullotus pannulla, kypsä riisi lisätään, hyvät mausteet, kostukkeeksi vaikka tomaattimehua, pieni haudutus ja sillä hyvä. Ravitsevaa, terveellistä, täyttävää ruokaa.


Kasvisrisotto, avokadokastike

öljyä
1 paprika
2 kevätsipulin vartta
1 valkosipulinkynsi
1 pieni kesäkurpitsa
(herkkusieniä)
4 dl valmiiksi kanaliemessä keitettyä täysjyväriisiä
ripaus suolaa
3 dl tomaattimehua
soijakastiketta
tuoreyrttejä maun mukaan

Avokadokastike

1 kypsä avokado
1 dl Alpro-soijakermaa
½ sitruunan mehu
ripaus suolaa ja valkopippuria

Lorauta tilkka öljyä pannulle ja lisää esikäsitelly, valmiiksi pilkotut kasvikset kerralla, pyörittele kasviksia, ripauta joukkoon hieman suolaa, jotta maut alkavat kehittyä. Kun kasvikset ovat pehmenneet jonkin verran, lisää esikypsytetty riisi. Kaada joukkoon tomaattimehu ja kiehauta satsi kuumaksi. Koristele yrttisilpulla. Valmista kastike sauvasekoittimella. Pane kaikki ainekset kerralla astiaan ja sekoita tasaiseksi. Tarjoa kylmää kastiketta kuuman risoton kanssa.

Pssst! Ilman riisiä samoista aineksista syntyy pastakastike. Kaada valmiiksi keitettyä täysjyväkierrepastaa kuuman kastikkeen joukkoon ja raasta pinnalle parmesaania.


Aiheet: , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti