Umami muualla Facebook

Julkaistu 26. 6. 2018 Teksti Tiia Koskimies, kuvat /kuva Tiia Koskimies 2 kommenttia Ruoka ja juoma

Valmista itse maustesuolat

Istutin keväällä Helsingin asunnossamme basilikan siemeniä ruukkuun. Ne itivät todella hyvin ja lähtivät mahtavaan kasvuun. Siirsin taimet öiden lämmettyä maalla olevaan kasvihuoneeseeni.

Kokemukseni mukaan basilika ei viihdy Hankoniemelläkään ulkona kesäisin. Yöt saattavat olla sille liian kylmiä. Se ei myöskään pidä kovista vesisateista ja tuulista, vaikka suurien lehtiensä vuoksi vaatiikin säännöllistä ja ahkeraa kastelua. Basilikat kasvoivat todella hyvin tomaatin seurassa kasvihuoneessa. Jopa niin hyvin, etten enää oikein tiennyt mitä sille tekisin. Sitten keksin tehdä osasta kuivattuja yrttejä basilikasuolaa. Maustesuolaan sopivat muutkin yrtit, kuten oregano, meirami, timjami, rakuuna, salvia ja lipstikka ja eri yrttien yhdistelmät. Yrtti- ja maustesuolat ovat kivoja myös pikkulahjoina ja tuliaisina.

Yllättävän hyvältä basilikasuola maistui aamiaiskananmunalle ja tomaatille ripoteltuna. Basilikan aromi ja värikin säilyivät kuivatettaessa yllättävän hyvin.

Sain naapurista lainaksi sähkökäyttöisen pienen kuivurin ja kuivasin basilikat sillä. Sitten juolahti mieleeni, että muitakin maustesuoloja on helppo tehdä itse. Ne ovat varsin kalliita kaupasta ostettuina.

Voit jauhaa tai hieroa morttelissa suolan joukkoon esim.:

– kuivattua sitruunankuorta (kaikkiin ruokiin ja leivonnaisiin)
– yrttejä tai yrttisekoituksia makusi mukaan (kaikkiin ruokiin ja leivonnaisiin)
– pannulla paahdettuja seesaminsiemeniä (kalan mausteeksi)
– wasabijauhetta (kalan mausteeksi)
– kuivattuja katajanmarjoja (riistaruokiin)
– kuivattuja hedelmiä (sweet sour kastikkeisiin)

Kommentti! Tämänkokoinen kuivuri on turhan pieni ja tehoton, jos haluaa kuivattaa ison saaliin sieniä tai omenoita! Kaksi saunavihdallista basilikaa kuivui vuorokauden aikana miedoimmalla lämmöllä kuivattuna. Kuivaamiini tatteihin meni vielä hieman enemmän aikaa. Verkkokuivurit ovat parhaita niille, jotka kuivaavat suurempia määriä ja paksumpia hedelmiä tai juureksia.

Kokeilkaapa valmistaa yrtti- ja maustesuolat itse. Se ei vaadi kummoisia taitoja. Käytetyn suolan määrää saa samalla vähennettyä, kun sen joukkoon on lisätty hieman maukkaita ”täyteaineita”.

Basilikasuola

(pieni määrä)

hyppysellinen kuivattua basilikaa ( 2 rkl)
noin 1 rkl Maldon hiutaleista merisuolaa

Jauha aineet keskenään tasaiseksi jauhelmaksi morttelissa tai sauvasekoittimella. Säilytä seos kuivassa ja pimeässä paikassa ja käytä maustesuolana normaaliin tapaan.

Maustesuolojen valmistaminen ei ole todellakaan vaikeaa. Hanki mahdollisimman korkeatasoista suolaa. Itse käytän hyvin paljon maustamiseen Maldon merisuolakiteitä, joissa on hyvin pehmeä maku. Jo muutama hiutale riittää maustamaan ruoan miellyttäväksi. Huomioi, että suolan joukkoon hierottavien aineiden tulee olla mahdollisimman kuivia, jotta suola ei paakkuuntuisi.

Uusi idea, jota en ole vielä kokeillut…tuumasin, miltähän maistuisi sienisuola? Jospa jauhaisin kuivaamiani tatteja ja suolaa sekaisin! Sienisuola sopisi varmasti riistaruokien tai vaikkapa uunissa paistettujen perunalohkojen mausteeksi…? Keksikää tekin omia mieluisia maustesuoloja ja kokeilkaa niiden makuja, pieniä määriä kerrallaan.

Umamia elämääsi!


Aiheet: , , , , , , , ,

2 kommenttia

 1. Mahtavaa että olet

  Mahtavaa että olet laittanut idean maustesuolasta! Ajattelinkin tehdä joululahjaksi chilisuolaa tulisen ruuan ystävälle :)
  Hyvää joulun odotusta ☆

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Kirppa

  13. 12. 2013 21.16

 2. Mä sain sienisuolaa

  Mä sain sienisuolaa syntymään ihan vahingossa. Ripottelin kuivattujen suppilovahveroiden lasipurkin pohjalle hiukan karkeaa merisuolaa mahdollista jäännöskosteutta imemään ja pistin päälle palan voipaperia. No syksyn mittaan sienistä tippui murusia suolan joukkoon. Pistin aineen talteen; tuntuu toimivan hyvin esim. sienikeitossa, -piirakassa, -kastikkeessa ja mihin nyt sieniä talven mittaan laitankaan. (Voisi tuota sienisuolaa tietysti tehdä ihan tarkoituksellakin. Maldon-idea on hyvä, karkeassa merisuolassa on suolaisuutta melko tavalla…)

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  HelenaP

  29. 7. 2015 17.47

Kirjoita kommentti