Umami muualla Facebook

Julkaistu 16. 5. 2018 Teksti Tiia Koskimies, kuvat /kuva Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Vanha kunnon voileipäkakku

Voileipäkakku tuli muotiin 60-70 luvuilla. Ei ollut sellaista juhlaa, jossa sitä ei olisi tarjottu. Vieläkin voileipäkakku on hyvin suosittu isoissa juhlissa, joissa tarjotaan kahvipöydästä suolaista ja makeaa. Jos vieraita tulee paljon, voileipäkakkujen teko on vaivattomampaa kuin pienten suupalojen aikaavievä näpertely.

Valmiina ostettavien voileipäkakkujen maku on helposti tunkkainen, leipä on kuivakkaa ja täytteitä vähän, tai vaihtoehtoisesti, huono leipä on kuorrutettu niin paksulla majoneesikerroksella, että mikään muu ei maistukaan. Valmista kakkusi itse, se ei vaadi kovin kummoisia taitoja. Lopputulos on kaunis ja mehevä, kun jaksat paneutua muutamiin seikkoihin.

Leipä
Osta hyvää valmista leipää tai leivo leipä mieluiten itse. Leivo esim. sämpyläleipää jauhopussin kyljessä olevan perusohjeen mukaan. Kohota ja paista leipä irtopohjaisessa kakkuvuoassa, niin saat siitä säännöllisen muotoisen. Jäähdytä ja leikkaa leipä kuten kakkupohjakin kolmeen/neljään kiekkoon ja poista reunat. Näin syntyy paras leipäpohja. Voit toki oikaista ja käyttää valmiita vuokaleipiä. 70-luvulla oli olemassa tumma leipä nimeltään Pietarin limppu, se sopi suolaisiin kakkuihin aivan erinomaisesti ladottuna kerroksittain vaalean leivän kanssa.

Helppo ja hyvä vaihtoehto on tehdä voileipäkakku isoista paahtoleipäviipaleista. Juhlavaan kakkuun ei välttämättä tarvita tummaa leipää, eikä varsinkaan, jos leipä on hyvin hapanta. Tumma leipä on myös usein paljon kovempaa kuin vaalea. Kun käytät vaaleaa paahtoleipäviipaletta, valitse mieluiten grahamversio.

Kostutus
Täytekin tuo leipään kosteutta, mutta kostuta leipäviipaleet kuitenkin kevyesti ennen täyttämistä hyvällä kasvis- kala- tai lihaliemellä. Voit vahvistaa fondipohjaisten liemien makua tuoreyrteillä ja kalaliemen makua esim. reilusti tillillä ja sitruunamehulla.

Täytteet
Sekoita äyriäis-kala tai lihatäytteet maito- tai kasvisrasvapohjaisiin tuotteisiin, jotta saat niistä levitettäviä. Käytä rahkaa, kermaviiliä, turkkilaista jogurttia, kermalla tai soijakermalla notkistettua tuorejuustoa tai vaikka valmiita salaatteja. Esim. punajuuri- ja sienisalaatit sopivat myös hyvin lihatäytteiden, esim. palvikinkun tai kylmäsavuporon kanssa. Valmis perunasalaattikin käy. Höystä se hyvällä palvikinkulla, kapriksilla ja maustekurkulla! Täytteitä voit lisäksi maustaa sinapilla, chiliketsupilla jne. Leikkaa täytteen aineet kuitenkin aina pieniksi kuutioiksi ja tee täytteestä melko kiinteää, jotta se on levitettävää ja pysyy hyvin leipäkerrosten välissä. Käytä täysin laktoosittomia tai vähälaktoosisia tuotteita, jolloin kakku sopii mahdollisimman monelle.

Kuvan kakku

Katkarapu-kylmäsavulohikakku

1 paketti vaaleaa ja 1 paketti tummaa vuokaleipää
2-3 dl kalalientä kostutukseen
300 g kylmäsavulohta
300 g katkarapuja
1 venäläinen suolakurkku
reilusti tilliä
2 dl kermaviiliä
1 rkl Dijonin sinappia

Kostutukseen

Runsaalla sitruunalla maustettua kalalientä

Koristeluun

majoneesia
salaattisilppua
katkarapuja
kylmäsavulohta
kurkkuviipaleita
tilliä
retiisejä

Leikkaa vuokaleivistä reunat pois. Voit koota pitkänomaisen tai neliökakun. Kakku kannattaa alusta alkaen koota pahvisen pohjan päälle, jolloin sitä on helpompi liikutella. Kaupasta saa pyöreitä pahvisia täytekakkualustoja. Voit leikata alustan myös leivoslaatikosta tai muusta tukevasta pahvista, jossa on kuitenkin kiiltävä rasvaa imemätön pinta.

Lado reunoiltaan leikatut leipäviipaleet pahvin päälle neliöksi tai suorakaiteeksi. Kostuta leipä ja erityisesti sen reunat sitruunalla maustetulla kalaliemellä ja levitä pinnalle täytettä. Kokoa kerrokset vuorotellen tumman ja vaalean leivän kanssa. Yhteensä 4 kerrrosta. Kiedo kakku pahveineen tiiviisti tuorekelmuun ja vie jääkaappiin maustumaan. Aseta kakun pinnalle paino, jotta se tiivistyy, kosteutuu ja maut tasaantuvat. Poista kelmu ja leikkaa kakun reunat tasaiseksi sahateräisellä veitsellä. Voitele kakku kauttaaltaan ohuelti majoneesilla tai kermalla ohennetulla tuorejuustolla. Koristele reunat silputulla salaatilla ja lado kakun pinnalle riveihin suuria katkarapuja ja kylmäsavulohta kuutioiksi leikattuna. Koristeet kannattaa leikata syötävän kokoisiksi ja latoa selkeisiin ryhmiin, jotta kaikki kakun leikkaajat saisivat kutakuinkin samanlaisia paloja. Parhaiten kakun leikkaaminen onnistuu sahalaitaisella veitsellä. Kakkulapio on liian hentoinen. Kata kaikille veitsi ja haarukka, tai jälkiruokahaarukka. Kahvilusikalla on vaikea syödä voileipäkakkua,  kuten muuten usein myös täytekakkua!

Retiisikukat: Vuole retiisin pinnasta itseesi päin ohuita terälehtiä. Vuole niin monta terälehtikerrosta kuin onnistut ja leikkaa keskiosaan risti. Pane retiisikukat kylmään veteen, jossa ne aukeavat.

Pssst!

Katso lisää juhlaleivonnaisia täältä ja täältä ja täältä.


Aiheet: , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti