Umami muualla Facebook

Julkaistu 5. 2. 2018 Teksti Tiia Koskimies, kuvat Tiia Koskimies 9 kommenttia Ruoka ja juoma

Vanhanajan ”läskisoosi” hurmaa

Arkiston aarre, jota on luettu yli 17 500 kertaa: Vanhanajan sianlihakastike, eli ”läskisoosi” kuuluu omien perinneruokieni huippuklassikoihin.

Läskisoosi kuului lapsuudenajan lempiruokiini. Mummoni valmisti sitä usein ja opin pitämään sianlihan mausta ja paistuvan läskin tuoksusta. Usein hän paistoi minulle sianlihaa ihan sellaisenaankin hellan kulmalle odottamaan koulusta paluutani. Nakertelin rapeaksi paistuneita sianlihoja, vain kovaksi paistunut kamarareuna jäi syömättä. Näin paistettua sianlihaa kutsuttiin perheessämme ”rahvaan ruoaksi”, pannulle paistettaessa irronnut rasva ”nuoltiin” talteen ruisleipäviipaleella.

”Sen ainoan oikean läskisoosin” ohjeen olen oppinut, paitsi tietysti mummoltani myös kuuluisalta kulinaristilta, pääkonsuli Heikki Tavelalta. Hän on aina ollut tarkka perinneruokien valmistamisesta ja erityisen intohimoinen läskisoosin puolestapuhuja. Palacessa kokoontui vielä 90-luvun alussa Läskisoosiyhdistys, johon Tavelakin kuului. Siellä sain minäkin häneltä oppia siitä, miten soosista tulee aitoa ja erityisen hyvää. Jo tuolloin Tavela oli kauhuissaan sikojen ruokinnasta ja lihateollisuuden kehityssuunnasta, jossa läskin kertyminen sikoihinkin yritettiin estää kaikilla keinoilla. Kiitos uuden rasvakeskustelun, sika saa pitää rasvakerroksensa, se on nyt jopa suotavaa. Ruoanvalmistajat ovat oppineet, että oikea määrä rasvaa tuo ruokaan mehukkuutta ja läskisoosin valmistuksessa se on aivan erityisen tarpeen. Rasva suojaa lihaa kuivumiselta valmistuksen aikana.

Tämän soosin lihat ostin Roslundin myymälästä Wanhasta kauppahallista, josta Tavelakin ne aina aikoinaan osti. Siellä viipaleet osattiin leikata juuri sopivan paksuisiksi. Leikkasin ne kotona edelleen 5×5 cm:n paloiksi, kuten konsuli neuvoi. Valitettavasti tässäkään possussa ei kuitenkaan ollut niin paljon omaa rasvaa, että se olisi riittänyt niin sipulin kuin vehnäjauhojenkin paistamiseen. Suurustusjauhojen ruskistamisessa oli jo lisättävä reilusti voita.

Minkä kanssa läskisoosia sitten kuuluu tarjota? Tästä on varmasti yhtä monta mieltä kuin on syöjääkin. Tavelan mielestä kastikkeeseen ei saa panna muita makuaineita kuin sipulia, maustepippuria ja laakerinlehtiä. Valmista kastiketta tarjotaan ehdottomasti kuoriperunoiden, raikkaan puolukan ja etikkakurkkujen kanssa. Siinä se. Puoli kiloa lihaisaa siankylkeä maksoi 5 €.

Osta kaikki raaka-aineet luomu-tuotteina.

Vanhan ajan läskisoosi

(2 annosta)

500 g siankylkiviipaleita
5-6 dl vettä
1 iso tai 2 pienempää sipulia puolikkaina renkaina
8 maustepippuria
2 laakerinlehteä
2 kunnon hyppysellistä Maldon-suolaa (tai merisuolaa)
2 rkl vehnäjauhoja
4 rkl voita

Ota liha hyvissä ajoin lämpenemään huoneenlämpöön. Leikkaa noin 1 cm:n paksuiset kylkiviipaleet edelleen 5×5 cm:n paloiksi. Paista ne pannulla omassa rasvassaan ruskeiksi ja siirrä palat  sitten kannelliseen paistokasariin. (Käyttämäni Hackmannin teflonoitu pienkasari oli mitä mainioin tähän! Lisäksi vielä nostalgisesti kuparin värinen!) Kaada lihojen päälle vettä sen verran, että palat juuri ja juuri peittyvät. Paista puolikkaat sipulirenkaat edelleen possunrasvassa ja kaada kasariin lihojen päälle. Lisää myös suola, pippurit ja laakerinlehdet. Jos sianrasvaa ei ole tarpeeksi lisää pannulle 4 rkl voita ja 2 rkl vehnäjauhoja. Paista jauhoja keskilämmöllä koko ajan puuhaarukalla sekoittaen, kunnes jauho kypsyy ja paahtuu melko ruskeaksi. Älä polta jauhoja, mutta malta paistaa kuitenkin niihin tummahkon ruskea väri, sillä siitä syntyy myös kastikkeen väri. Kaada ja sekoita paahtuneet jauhot lihojen joukkoon. Pane kansi päälle ja hauduta lihoja miedolla tulella kannen alla vähintään 1 1/2 tuntia. Tarjoa kastiketta hyvänmakuisten perunoiden kanssa. (kuorenkin voi syödä) Tarjoa lisäkkeeksi kevyesti sokeroitua puolukkaa ja maustekurkkuja.

läskisoosi-padassa--264x264


Aiheet: , , , , , , ,

9 kommenttia

 1. Hyvä ruokaa,varmasti...Koulussa,70-80v, läskisoosi

  Hyvä ruokaa,varmasti…Koulussa,70-80v, läskisoosi ei: Ihraa,ei lihaa!Lönssiä,yäk! Koittaa nyt… :)

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  kissa

  16. 1. 2012 20.03

  • Hyvin tehdyssä läskisoosissa

   Hyvin tehdyssä läskisoosissa ”läski”, eli sianrasva ei saa ylivaltaa. Lihat paistetaan ensin rapeiksi ja sitten pitkässä haudutuksessa ne mureutuvat. Jauhoja ei saa panna liikaa, jottei kastikkeesta tule liian paksua ja kiisselimäistä, jolloin ruoka ei enää ole esteettistä vaan päällimmäisenä maistuukin rasvainen jauho. Karppaajat voivat jättää suurustamisen kokonaan pois ja keittää lientä kokoon. Perunan sijasta voi tarjota, vaikka lanttu-palsternakkamuusia.

   Vastaa kommenttiin

   Kirjoittanut

   Tiia Koskimies

   17. 1. 2012 11.43

 2. SianLIHAkastike ja LÄSKIsoosi

  SianLIHAkastike ja LÄSKIsoosi ovat
  kaksi eri ruokalajia puhumattakaan
  SAVULIHAkastikkeesta!!. Tarkkuutta
  ruokien nimeämiseeen!!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Joukka

  16. 6. 2013 14.39

 3. Hyva resepti !!

  Hyva resepti !!
  nain tehdaan kunnon laskisoosi, mut mina viipaloisin lihat vain n. 5 mm siivuiksi, palakoko 5×5 cm on ihan hyva. Jauhojen ruskistaminen on jokaisen kokin mielihalun mukainen vari.
  Ja peruna on maukkain mahdollinen lapin puikula.
  Nykypaivana kunnon rasvaista sianlihaa saa vain jostain maalaiskaupasta, kaupunkikaupoissa on vain jalostettua sianlihaa, jossa valkoinen laski on vain sitkeaa sulamatonta mossoa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  ierikka

  1. 6. 2014 8.33

  • Olen samaa mieltä,ohuet

   Olen samaa mieltä,ohuet siivut on parhaita ja vieläkö paistaa ne valurautapannulla,niin vot hyvää tulee läskisoosi ei tarvitse voita kun paistaa lihan valkoisen osan ensiksi ja säästää rasvan sipulin ja jauhojen ruskistamiseen.Olen tehnyt näin jo vuosia ja kaikki ovat tykänneet.Ei saa pitää kiirettä kun tätä tekee !

   Vastaa kommenttiin

   Kirjoittanut

   Nimetön

   16. 10. 2015 20.48

   • Vaimo tekee hyvää

    Vaimo tekee hyvää sianlihakastiketta, mutta olen jo vuosia kaivannut kunnon läskisoosia, joten S-marketista ostetusta kylkilihasiivuista tein itse isohkon annoksen, joka onnistui hyvin. Maku oli aivan oikea, jonka muistan jo 50-luvulta äitini tekemästä vertailukohteesta. Makumuistikin toimii ihmisellä hyvin. Ainoa pettymys omassa tekeleessä oli suutuntuma, mikä kärsi noista 5 mm:n vahvuisista siivuista. Kävin asiakseni tutkimassa Malmin Citymarketista siankylkitarjonnat ja ilokseni löysin siivuttamatonta, luutonta kylkeä ja vieläpä rasvaisempaa kuin ylijalostetuilla nykysioilla. Tiedän mistä seuraavat läskisoositarpeet haen ja että siivupaksuus tulee olemaan seuraavassa versiossa10 mm. Läskisoosi on mielestäni toiseksi paras sianlihan olomuoto, paras on silakkalaatikon päällä rapeaksi paistuneet kylkisiivut.

    Kirjoittanut

    Reijo Pursiainen, Malmi

    16. 8. 2016 16.10

 4. Jos ette ehdi

  Jos ette ehdi itse haudutella niin keskiviikkona 25.2 Galleria Keitaan lounaalla läskisoosia. Fleminginkatu 7, Helsinki.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  kare

  23. 2. 2015 15.33

 5. Teet jotain todellakin

  Teet jotain todellakin väärin jos jauhojen ruskistamiseen menee 15-20min?? :o

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Ruskistus

  2. 12. 2017 5.48

 6. Tavelan resepti on

  Tavelan resepti on hyvä. olen nähnyt hänet aikanaan telkkarissa tekemässä läskisoosia.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  sepi

  2. 2. 2018 19.40

Kirjoita kommentti